CNCD a amendat Primăria Bacău pentru discriminare

Chiar dacă e o problemă dureroasă, ce condamnă la subdezvoltare mii de persoane care au avut ghinion în viață, lipsa facilităților pentru persoanele cu handicap în județul Bacău reprezintă o temă puțin spre deloc interesantă nu doar pentru actuala clasă politică locală actuală. Efectiv se pare că nu le pasă.

Anul trecut, prin Hotărârea nr. 251 din 30 aprilie 2014 a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Primăria Bacău a primit o amendă contravențională în valoare de 2.000 de lei pentru:

  • neasigurarea condițiilor de transport local, prin mijloacele de transport în comun, a persoanelor cu dizabilități locomotorii;
  • încălcarea dreptului la demnitate prin modul în care persoanele cu dizabilități locomotorii sunt obligate să utilizeze transportul în comun în municipii, reședințe de județ;
  • neluarea unor măsuri concrete pentru facilitarea accesului persoanelor cu dizabilități locomotorii la transportul local.

liga-vara-bsc-bacau-18

Primăria Bacău a contestat amenda în instanță, însă Curtea de Apel Bacău a respins acțiunea. Acum procesul se află la Înalta Curte de Casație și Justiție. Serios, recurs la ÎCCJ pentru o amendă de 2.000 de lei pe care o plătești tot din banii noștri, în contextul în care tu, municipalitate, n-ai mișcat un deget până în 2014 pentru accesul băcăuanilor în scaun cu rotile la transportul public?

În fine. Important e că Primăria și-a învățat lecția și a modificat, cu aprobarea Consiliului Local, Contractul de concesiune nr. 11252/26.03.2004 privind transportul public în comun, adăugând un act adițional prin care SC Transport Public SA s-a obligat să adapteze, până la sfârșitul anului 2014, toate autobuzele astfel încât să fie asigurat accesul neîngrădit al persoanelor cu handicap la serviciul de transport local. Totuși, mai sunt multe de făcut pentru băcăuanii cu handicap!

Conform ultimelor statistici realizate de ministerul de resort, în județul Bacău avem peste 4.212 de persoane cu handicap fizice, 103 dintre aceștia fiind copii. Pentru municipiu nu am găsit statistici, însă în oraș se pare că am avea, spun sursele mele, sute de persoane cu dizabilități locomotorii. Adică nu se pot mișca sau pot face asta cu ajutorul scaunului cu rotile.

Chiar nu intenționez să vă întristez sau să vă stric weekendul, dar trebuie să înțelegem cu toții că oamenii aceștia au și ei dreptul să se bucure de un trai decent, iar noi trebuie să le oferim toate condițiile necesare pentru a le fi cât mai ușor.

foto via Bacău StreetBall Challenge (îi ador pentru că încurajează grupurile defavorizate!)

Bacau-Streetball-Challenge-2015-116

3 thoughts on “CNCD a amendat Primăria Bacău pentru discriminare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *