De ce să cumpărăm clădirea Școlii Comerciale și ce putem face cu ea

Pe ordinea de zi a ședinței extraordinare de mâine, avem un proiect de hotărâre prin care municipalitatea are ocazia să își manifeste intenția de a cumpăra o clădire de patrimoniu (cod de monument istoric: BC-II-m-B-00767) în care a funcționat Școala Comerciala Superioară, aflată acum în proprietatea Camerei de Comerț Bacău și situată pe strada Cuza Vodă nr. 1, fix vizavi de Colegiul Național „Ferdinand I”. Destul de frumoasă, zic eu.

Când am candidat, v-am promis că voi face tot ce îmi stă în putință pentru conservarea patrimoniului cultural pe de o parte și pentru ajutorarea tinerilor care vor să rămână sau să se întoarcă în Bacău. Un centru de tineret pentru cei care vor să se dezvolte personal era una dintre ideile mele.

Astfel, așa cum am declarat astăzi pentru Deșteptarea și cum am menționat zilele trecute în materialul în care am făcut avancronica ședinței Consiliului Local care va avea loc mâine, sunt total de acord cu preluarea imobilului din Cuza Vodă nr. 1. Am 2 argumente mari și late:

 • 1. avem grijă de patrimoniul cultural al municipiului Bacău (hai să fim serioși, nu există multe clădiri de acest gen în oraș);
 • 2. câștigăm 1.000 de metri pătrați de construcție și peste 1.500 de mp de teren în centrul orașului, într-o zonă foarte bună, unde putem amenaja un centru de tineret;

Să nu aud executivul că nu sunt bani! Pentru reabilitare și amenajare, putem accesa bani europeni prin Axa Prioritară 5 – Conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural din Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020.

Nu știu care este poziția primarului și a majorității PSD-ALDE-PMP, dar am citit expunerea de motive și observ că propunerea primarului Cosmin Necula este aceea de neexercitare a dreptului de preemțiune. Sper să se răzgândească și să îi sfătuiască pe consilierii săi locali să voteze pentru preluarea acestei clădiri acum, cât mai avem ocazia să o băgăm în patrimoniul public al municipiului Bacău. Valorificată așa cum trebuie, ar fi un câștig pentru comunitate.

În proiect nu este menționată nicio ofertă a Camerei de Comerț referitoare la vânzarea acestui imobil, dar din mass-media înțeleg că prețul ajunge la 450.000 de euro. O fi mult, o fi puțin?

cladire-scoala-comerciala-bacau-1

cladire-scoala-comerciala-bacau-2

cladire-scoala-comerciala-bacau-3

cladire-scoala-comerciala-bacau-4

3 thoughts on “De ce să cumpărăm clădirea Școlii Comerciale și ce putem face cu ea

 1. Evaluare rapida , 1500 mp *100 euro : 150.000 euro ,
  plus 100.000 euro cladirea si CAM ATAT – 250.000 euro maxim .
  Cladirea , 100.000 euro , genereaya cheltuieli de rebilitare
  de cel putin 500.000 euro , cladire patrimoniu , subsol , fatade , acoperis …..
  Nu mai ARUNCATI BANII PUBLICI pe cladiri si BILETE DE AUTOBUZ….

  +

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *