Ce s-a discutat la Forumul național PES Activists România 2013

Ieri, 11 mai 2013, am participat, la Palatul Parlamentului, la cel de-al 6-lea Forum Național al PES activists România, eveniment la care au participat peste 400 de militanți PES și PSD din România și Europa, reprezentanți ai Partidului Socialiștilor Europeni, parlamentari și europarlamentari PSD, oameni din administrația publică locală și centrală, dar și reprezentanți ai societății civile din România.

Militanți ai PES din 26 de județe au fost prezenți ieri în Sala Ovidiu Șincai a Palatului Parlamentului. Moderat de Victor Negrescu (coordonator național PES Activists) și având ca temă „Europa politică”, forumul a cuprins trei părți:

  1. Atelierul Europa politică – despre modul în care politica europeană ne influențează viața de zi cu zi și despre alegerile europene de anul viitor;
  2. Atelierul Europa regiunilor – despre procesul de regionalizare a României în context european, cu modele europene;
  3. Atelierul Europa socială – despre obiectivele sociale ale României în domenii precum mediul, sănătatea, educația sau tineretul.

Am fost acolo pe tot parcursul evenimentului și mi-am notat cele mai interesante puncte de vedere. Interesante pentru mine. Să le luăm pe rând!

forumul national pes activists romania 2013 parlament (2)

1. Europa politică (10:00 – 11:30)

În deschidere a fost citit mesajul lui Victor Ponta, prin care premierul și-a exprimat admirația față de PES Activists România, o organizație recunoscută acum atât în statutul PSD, cât și în cel al PES.

Prezent în sală, Terence Conolly, coordonator european al PES activists, a vorbit în principal despre alegerile parlamentare din 2014, despre alegerile de la vârful structurilor europene, exprimându-și totodată dorința de a nu-i mai vedea la cârma Comisiei Europene pe cei din PPE (Partidul Popularilor Europeni). „Să-l dăm jos pe Barosso!”

Ana Birchall, secretar al Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților a României, a adus în discuție ideea Statelor Unite ale Europei, a vorbit despre „lupta incorectă la nivel european dintre PES și PPE în care România a fost prinsă vara trecută”, cu trimitere la lobby-ul lui Traian Băsescu pe plan european, dar și despre dreptul nostru, al românilor, de a intra în Spațiul Schengen, fără a fi obiectul unei dispute politice la nivel european. Nu în ultimul rând, Ana Birchall s-a angajat să susțină candidatura unui reprezentant al PES Activits România pentru alegerile europarlamentare viitoare.

forumul national pes activists romania 2013 parlament (1)

2. Europa regiunilor (12:00 – 13:00)

A fost cea mai interesantă dezbatere despre regionalizare la care am participat până acum. Părerea mea este că eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, care încă de prin 2008 povestea tuturor cât de importantă este regionalizarea, ar trebui băgat mai des în față, mai ales atunci când se vorbește despre administrație publică și politici publice. N-a vorbit doar în termeni abstracți, ci a dat numeroase exemple din celelalte țări europene (Polonia, mai ales) care au făcut regionalizare tot pentru absorbția de fonduri europene.

După Victor Boștinaru:

  • vom avea 8 regiuni, președinți de regiune și nu guvernatori (căci nu vorbim de o numire) – aleși prin vot direct sau indirect din rândul președinților consiliilor județene;
  • reorganizarea administrativă nu e totuna cu reorganizarea regională – numai cea din urmă poate fi anexată ideii de dezvoltare;
  • regiunile trebuie să atragă și să gestioneze fondurile europene în teritoriu, în timp ce Guvernul trebuie să aibă grija banilor de la bugetul de stat;

forumul national pes activists romania 2013 parlament (3)

Senatorul Mircea Geoană a vorbit despre regionalizare cu un patos și mai pronunțat decât antevorbitorul său. „Degeaba facem regionalizare dacă nivelul de performanță al aparatului administrativ rămâne același!”, dând exemplu Spania. De asemenea, senatorul PSD a scos în evidență problema echilibrului de putere din cadrul viitoarelor regiuni. Pe moment, m-am gândit că un Consiliu regional, format din președiții (poate și vicepreședinții) de CJ-uri, ar fi cea mai bună soluție.

Mircea Geoană pare foarte sceptic în privința regionalizării. În primul rând, spune el, din cauza timpului scurt pe care România îl are la dispoziție pentru acest proces, dar și pentru că ambițiile din teritoriu sunt „meschine” (ca să folosesc un cuvânt drag domnului senator) și nu reflectă o viziune pe termen lung. „Suntem obligați să avem 8 regiuni. Omologarea unor noi structuri teritoriale de către Uniunea Europeană ar dura cel puțin 1-2 ani”, lucru care ar însemna pierderea startului atragerii de fonduri europene pe noul exercițiu bugetar, a mai spus Mircea Geoană.

pes activists romania banner

3. Europa socială:

Din ce am observat eu, ultima sesiune a fost centrată pe invitația către tineri a politicienilor cu experiență de la prezidiu de a gândi idei și proiecte pe care aceștia (la tineri mă refer, evident) să le pună pe masa parlamentarilor, a Guvernului, deci a factorilor decizionali. „Îndrăzniți!” – ne-a spus Doina Pană, ministru delegat pentru Dialog Social, tinerilor din sală. Eu, unul, fac acest lucru încă din 2010, când am fost ales să reprezint interesele elevilor din județul meu.

Ministrul Doina Pană a trecut în revistă Legea dialogului social, care va intra în dezbatere începând de luni, rolul Consiliului Economic Social în relație cu societatea civilă, dar și stagiile pentru studenți. Acestea, declară dânsa, vor deveni mai numeroase și mai ușor de accesat de către studenți după implementarea unei legi care să redirecționeze banii pe care un student îi poate lua în șomaj după absolvire spre antreprenorii care primesc studenți stagiari. Astfel se rezolvă și problema experienței.

Ce înseamnă de fapt Europa socială? Ne-a explicat Gabriel Petrea, ex-președinte UNSR, actualmente viceprimar la Sectorul 6 București și coordonator al TSD București, care a precizat că o Europă socială este acea Europă în care „egalitatea de șanse este pusă pe primul plan”.  A mai spus că locurile de muncă trebuie să reprezinte principalul subiect al politicienilor când vine vorba de politici de tineret.

forumul national pes activists romania 2013 parlament (4)

Problema fondurilor europene pe componenta de tineret n-a fost trecută cu vederea de Gabriel Petrea. „Alocarea bugetară în perioada 2007-2013 pe domeniul de tineret, este, după părerea mea, una dezamăgitoare”. Este un punct de vedere care coincide cu părerea exprimată de Dragoș Benea, președintele CJ Bacău, joi, 9 mai, la dezbaterea „Europa tinerilor, tinerii Europei”.

După aceste trei ateliere, am mers cu toții afară, în fața Palatului Parlamentului, unde am lansat campania socială europeană cu titlul „Garanția pentru sănătate”, ocazie cu care au fost lansate sute de baloane.

Pe scurt, Garanția europeană pentru sănătatea și viață presupune:

  • acces gratuit la serviciile medicale de urgență pentru toți europenii, în toate țările europene;
  • acces gratuit la cele mai bune servicii de sănătate din Europa pentru persoanele cu afecțiuni ce pot cauza decesul sau necesită intervenții de urgență;
  • constituirea unui fond european comun de garanție a vieții și sănătății cu scopul de a sprijini acest tip de situații.

forumul national pes activists romania 2013 parlament (5)

forumul national pes activists romania 2013 parlament (6)

3 thoughts on “Ce s-a discutat la Forumul național PES Activists România 2013

  1. E interesant cum Barosso nu e agreat deloc de politicienii de stanga la nivel european, cand de fapt Barosso e membru in Social Democratic Party in Portugalia.

  2. E normal ca Barroso sa nu mai fie dorit. Daca nu ma insel, din 2004 pana acum el a fost la carma Comisiei Europene si in aceasta perioada UE a evoluat destul de mult. Pe langa aceasta perioada, mai sunt si cateva decizii pe care le-a sustinut care nu au fost prea agreate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *