Avancronică pentru ședința extraordinară a Consiliului Local Bacău din 19 octombrie 2018

Mâine, începând cu ora 8:30, Consiliul Local al municipiului Bacău din care fac parte ca independent se reunește din nou, însă de data aceasta pentru o ședință extraordinară pe a cărei ordine de zi au fost incluse 5 proiecte.

Pe scurt, vom vorbi despre modernizarea Spitalului TBC, o rectificare bugetară pentru asigurarea fondurilor necesare lucrărilor edilitare destinate cartierului Habitat for Humanity din Izvoare, despre subvențiile pentru încălzirea populației, dar și despre mult așteptata solicitare către Guvern de a trece pasajul pietonal de la gară din domeniul statului în cel al orașului Bacău.

Ce vom dezbate și aproba la ședința de vineri, 19 octombrie 2018:

  • 1. aprobarea documentației tehnico-economice (faza SF) pentru modernizarea, dotarea și extinderea corpurilor ambulatoriului Spitalului TBC. Valoarea estimată a investiției se ridică la 11,7 milioane lei;
  • 2. rectificarea Bugetului local pe anul 2018: cei 230.000 lei de la obiectivul LTE – Habitat for Humanity se desprind în două proiecte: locuințe sociale str. Izvoare – rețele de apă, canalizare și refacere drum acces (175.000 lei pentru execuție, respectiv 55.000 pentru documentații, taxe, avize, acorduri etc);
  • 3. acordarea de ajutoare privind încălzirea locuinței familiilor și persoanelor singure din mun. Bacău în sezonul rece (1 noiembrie – 31 martie). Grilele și detaliile le găsiți aici;
  • 4. îndreptarea unor erori materiale din HCL 305/2018 prin care a fost aprobat Regulamentul privind regimul de acces și circulație, staționare și parcare pentru diferitele categorii de vehicule rutiere în municipiul Bacău;

Una dintre erorile materiale din HCL 305/2018, așa cum a fost publicată ea după ședința ordinară din luna august, este neincluderea amendamentului formulat după ce am atras atenția că nu poate fi interzisă parcarea autovehiculelor care au mai mult de două tone pe raza municipiului Bacău, așa cum era propus în proiectul inițial, și că limita trebuie mutată la 3,5 tone. Asta pentru că sunt foarte multe autovehicule deținute de băcăuani care cântăresc mai mult de două tone și că ar fi nepotrivit să nu le dăm voie să fie staționate în parcările rezidențiale.

  • 5. solicitarea trecerii pasajului subteran de la Gara Bacău din domeniul public al statului în domeniul public al municipiului Bacău.

După aprobarea solicitării din Consiliul Local, sper ca Guvernul României să emită hotărârea de guvern cât mai curând cu putință astfel încât Primăria Bacău să se poată apuca de igienizarea și renovarea acestui punct de legătură între oraș și Cartierul CFR. Din punct de vedere urbanistic, este o șansă uriașă pe care municipalitatea o are pentru a oferi locuitorilor și angajaților din vestul orașului condiții plăcute de a traversa poate cea mai deranjantă barieră a orașului, și anume mănunchiul de linii ferate. Sper, totuși, ca proiectul de renovare să ia în calcul și bicicliștii, și persoanele cu dizabilități de orice fel.

pasaj subteran gara

Documentațiile complete ale proiectelor de hotărâre le găsiți aici. Vă reamintesc că întâlnirile Consiliului Local sunt publice și au loc la Centrul de Afaceri și Expoziții. Mai precis, în a doua clădire de la dreapta la stânga, la etajul 1. Repet, absolut toate ședințele sunt publice și deschise cetățenilor.

Întrebări, sugestii, lucruri care ar trebui adăugate, modificate sau spuse privind aceste proiecte?

3 thoughts on “Avancronică pentru ședința extraordinară a Consiliului Local Bacău din 19 octombrie 2018

  1. Unde gasesc legislatia (si motivarea) care au stat la baza montarii unui indicator de ~Acces Interzis, cu exceptia riveranilor~, pe strada Bucegi, la intrarea in zona blocurilor ANL.

    Locuiesc in zona si vreau sa vad daca maine imi iau amenda sau nu ca nu am locuinta in ‘blocul medicilor’….

    Multumesc.

    1. Buna seara! Amplasarea indicatoarelor rutiere se face de catre administratorul respectivului drum (deci de catre autoritatea locala), cu avizul politiei rutiere.
      Daca doriti, pot face o interpelare la Primaria Bacau ca sa ii intreb daca au luat oficial o astfel de decizie si daca decizia respecta toate etapele procedurale prevazute de lege, adica OUG 195/2002.

      Art 5 alin 7: Orice măsură de restricție a circulației pe drumurile publice se dispune de către administratorul drumului numai cu avizul poliției rutiere.

  2. Multumesc pentru raspunsul prompt.
    Sunt 100% sigur ca au luat oficial decizia (nu stiu daca si legal), indicatoarele au fost montate de cei de la Servicii Municipale sau cum le zice.

    Am dat mail ieri la Politia locala, iar azi la Seriviciul rutier, solicitand informatii despre definirea cuvantului riveran in legislatie si/sau baza legala pentru restrictionarea accesului intr-o parcare publica.

    Daca poti gasi, rog sa cauti/soliciti motivarea Primariei pentru amplasarea acestui indicator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *