Aviz amatorilor: ascunderea informațiilor de interes public poate fi faptă penală

Zilele trecute am revenit la scrierile de pe Adevărul după o pauză de jumătate de an. Textul de comeback este adresat pe de o parte celor care folosesc Legea 544/2001 pentru a afla informații de interes public de la diverse instituții ale statului și pe de altă parte funcționarilor din aceste instituții.

Pe scurt, în articol fac referire la practicile abuzive ale unor funcționari în ceea ce privește aplicarea Legii 544/2001 a liberului acces la informațiile de interes public și mai ales la felul în care cetățenii pot preveni aceste abuzuri prin introducerea în cererile lor a unui paragraf minune care face trimitere la un articol din Noul Cod Penal:

Vă aduc la cunoştinţă că termenul pentru soluţionarea unei astfel de petiţii este de 10 zile, conform Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. De asemenea, răspunsul reprezintă un document public, iar conţinutul acestuia ar putea face obiectul articolului 321 privind Falsul intelectual din Noul Cod Penal:

(1) Falsificarea unui înscris oficial cu prilejul întocmirii acestuia, de către un funcţionar public aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului ori prin omisiunea cu ştiinţă de a insera unele date sau împrejurări, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. (2) Tentativa se pedepseşte.

Restul articolului îl găsiți pe Adevarul.roPentru toţi cei care ascund informaţii de interes public: art. 321, Noul Cod Penal.

Azi sunteți norocoși pentru că vă pot da un exemplu local destul de actual. Recent, viceprimarul Constantin Scripăț a lovit VW-ul Passat al Primăriei Bacău, iar instituția n-a vrut să le transmită celor de la BacauInfo, în baza solicitării acestora pe Legea 544, cine se afla la volan. În răspunsul semnat de primarul Cosmin Necula și de secretarul Nicolae Ovidiu Popovici, Primăria Bacău declară că această informație s-ar încadra în sfera datelor cu caracter personal. Serios?

Așa cum reiese și din declarația pe care am acordat-o celor de la BacăuInfo, nu e normal ca noi să nu știm cine folosește aceste autovehicule ale primăriei și cred că ascunderea unor astfel de informații în răspunsurile oficiale ale instituției se poate încadra foarte ușor în acel articol 321 din Noul Cod Penal. A nu se înțelege că e vina lui Scripăț. Omul a recunoscut că a bușit mașina. Problema e la cei care îl acoperă (și chiar nu înțeleg de ce ar fi făcut asta).

romeo stavarache circula pe o strada inchisa 3

One thought on “Aviz amatorilor: ascunderea informațiilor de interes public poate fi faptă penală

  1. Sunt foarte curios cat de urat se uita functionarii din primarie la tine. :)) Ii terorizezi, nu gluma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *