Apropo de fraudele de pe internet

Toata mass-media vorbeste astazi despre perchezitiile pe care le face DIICOT in cadrul unei anchete privind fraudele informatice. Mai multe detalii aici.

Ce nu spun multi dintre deontologii care apar la televizor este modul in care grupurile infractionale reusesc sa pacaleasca aceste sute de persoane, ca intr-un final sa le ia banii. Multi spun ca pe internetul este un public mai educat, mai destept. N-as crede.

Smecheria e simpla. Ionel pune un telefon la vanzare pe CiuciuShop, la un pret foarte bun. Fraierul de Vasile nu se uita la calificativele lui Ionel sau la cat de popular si serios este el pe CiuciuShop, dar este incantat de pret si liciteaza, ca vrea telefon la super pret. Castiga licitatia si afla de la vanzatorul Ionel ca trebuie sa plateasca un avans de x%, de obicei jumate din valoarea licitatiei.

Vasile plateste avansul si asteapta telefonul. Il primeste la Sfantul Asteapta. Ionel a facut o licitatie cu nimic si a luat avans pentru nimic. Ionel devine din acest moment infractor, iar Vasile fraier.

Oameni buni, cand cumparati de pe site-uri cu licitatii, unde trebuie sa achitati un avans prin virament bancar sau prin plata cu cardul, ganditi-va ca acolo poate sa vanda oricine, orice, sau oricine, nimic! Uitati-va la reputatia vanzatorului! Studiati daca este de incredere! Uitati-va daca a mai vandut ceva si daca tranzactiile pe care le-a facut, fie ca a vandut, fie ca a cumparat, s-au desfasurat in conditii normale!

Nu de alta, dar sa nu patiti ca Vasile!

3 thoughts on “Apropo de fraudele de pe internet

  1. Mno, tre sa fii si putin cam prost, in opinia mea, sa dai un avans considerabil cand cumperi ceva. Nu cred ca gigelu' respectiv vroia sa cumpere tablouri de Van Gogh, ca sa fie unicate si pur si simplu sa n-aiba alta sursa. Asta e, Rromania e plina de tepari, n-o sa se schimbe prea curand…

  2. un tip din cartier a comandat o carcasa mai greu de gasit pentru un telefon, cand a ajuns coletul acesta l-a platit (60 lei) iar acasa cand l-a deschis…. surpriza , cutia era goala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *