Reducerea pentru elevi și studenți la transportul public local trebuie să se aplice și la nivelul județului

Dacă un elev sau un student vrea să călătorească, indiferent de scop (cursuri, plimbare, să meargă acasă, să se ducă la un eveniment etc.), de la Bacău la Slănic Moldova (ceea ce spun eu fiind valabil pentru oricare alte două localități din județ), acesta trebuie să beneficieze, conform Legii Educației nr. 1/2011, de o reducere de minimum 50% din prețul călătoriei/abonamentului.

Totuși, acest lucru nu se întâmplă în momentul de față nu doar la nivelul Bacăului, ci al multor județe din țară. De ce? Pentru că unitățile administrativ-teritoriale județene interpretează greșit cele două articole din Legea Educației ce conferă elevilor și studenților această reducere:

Articolul 84 alin. (1) Elevii din învățământul obligatoriu, profesional și liceal acreditat/autorizat beneficiază de tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun, de suprafață, naval și subteran, precum și pentru transportul intern auto, feroviar și naval, pe tot parcursul anului calendaristic.

 

Articolul 205 alin. (2) În timpul anului universitar, studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu minimum 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, feroviar și naval. Studenții orfani sau proveniți din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport.

Așadar, sintagma „transportul local în comun” nu se referă numai la cel dintr-un oraș, ci și la cel județean, dintr-o localitate în alta. Simplu.

Pentru că vorba lungă nu rezolvă nimic, am trecut direct la acțiune, adresându-mi la finele săptămânii Consiliului Județean Bacău. Astfel, i-am solicitat președintelui Sorin Brașoveanu să ne spună care sunt măsurile pe care le va lua instituția pe care o conduce în vederea respectării acestor drepturi ale tinerilor băcăuani și care este calendarul îndeplinirii lor.

În așteptarea răspunsului care ar trebui să vină într-o săptămână, rog public toate structurile non-guvernamentale locale interesate să se alăture acestui demers: Federația Tinerilor din Bacău, Asociația Elevilor din Bacău (AEBc), Consiliul Județean al Elevilor (CJE), Liga Studenților etc.

moinesti judetul bacau

2 thoughts on “Reducerea pentru elevi și studenți la transportul public local trebuie să se aplice și la nivelul județului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *