Săptămâna trecută am participat la lansarea rapoartelor rezultate în cadrul unui proiect în care am fost voluntar. E vorba de „Podul bunei guvernări”, o inițiativă menită să încurajeze colaborarea bilaterală și transferul de bune practici între România și Republica Moldova, prin monitorizarea gradului de implementare a legilor privind accesul la informațiile de interes public și transparența administrativă.
Fiind prin București, am tras o fugă la eveniment. Vă mărturisesc că m-am făcut destul de mic atunci când a venit vorba de Bacău. Nu e vina mea, ci a celor care ne conduc de ani buni de zile. Îmi doresc să aud lucruri bune despre județul meu, nu că se află pe „lista rușinii” ce cuprinde instituțiile statului care își păstrează secretă activitatea față de opinia publică.
Consiliul Județean Bacău apare în „lista rușinii” din cauză că la data realizării studiului (octombrie 2015) se afla printre cele 7 CJ-uri care nu au pus pe site niciun raport de activitate, alături de Brăila, Brașov, Constanța, Covasna, Neamț și Vrancea.
În partea cealaltă, Primăria Bacău are 4 rapoarte de activitate pe site, însă niciunul dintre ele nu respectă în ansamblu prevederile în vigoare referitoare la liberul acces la informaţii de interes public în ceea ce priveşte rapoartele de activitate.
La polul opus, primăriile Târgu Jiu, Ploiești, Deva, Timișoara și CJ Olt sunt instituțiile publice care se află în topul conformității cu legea. Toate aceste date le găsiți în studiul privind Transparenţa instituţională în România şi Republica Moldova, realizat de Societatea Academică din România (România Curată), în colaborare cu Academia de Advocacy și Asociația Presei Independente din Chișinău (Moldova Curată), împreună cu voluntarii.
Așa se întâmplă când numești un șef peste Serviciul de relații cu publicul în baza PCR (pile, cunoștințe, relații). Pentru a înlătura orice discuție, eu am fost monitor al instituțiilor din Republica Moldova.
La evenimentul de lansare a raportului au fost prezenți liderii organizațiilor implicate în proiect, dar și reprezentanți ai Ministerului Justiției și ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Civic, Violeta Alexandru. S-au spus lucruri, propuneri și promisiuni interesante pe care le voi detalia într-un articol viitor.