De când sunt consilier local, am intrat în contact cu o grămadă de părinți care îmi povestesc și îmi descriu cu lux de amănunte o problemă pe care o întâlnesc în mai toate școlile și liceele băcăuane: „ni se spune că Primăria nu are bani și suntem puși la plată pentru bunurile, serviciile și reparațiile de care beneficiază copiii noștri acolo unde învață”. Asta în condițiile în care învățământul cică este gratuit…
Iar răspunsul meu către părinți cam așa sună:
Permiteți-mi să vă contrazic vizavi de veșnica zicală cu „Primăria nu are bani” pentru X lucru care trebuie făcut în școală. Are! Problema e la conducerile instituțiilor de învățământ, care în loc să pună presiune pe autorități cu adrese și solicitări pentru bunuri și servicii ce trebuie cumpărate în școlile și liceele din Bacău, aleg să pună părinții și elevii la plată.
Joi, la un colegiu foarte cunoscut din oraș, am asistat la o discuție în care reprezentanta Consiliului Școlar al Elevilor, foarte bătăioasă și ok ca atitudine față de colegii pe care îi reprezintă (ceea ce mi-a plăcut enorm de mult!), a venit în cabinetul directorului și a început să solicite tot felul e chestiuni faine nu de la director, ci de la Asociația părinților. De ce? Pentru că așa a fost învățată de conducere, de profesori. Ea nu are nicio vină și probabil că va înțelege destul de curând că acele cheltuieli ar trebui asigurate de municipalitate, drept pentru care i-am recomandat să facă adrese către direcțiune. Iar dacă nu se găsește înțelegere pe linia direcțiune-primărie, abia atunci se poate îndrepta către ONG-ul părinților, o persoană de drept privat până la urmă.
Acolo unde sunt eu membru în Consiliul de Administrație din partea comunității (5 școli și licee din Bacău), am rămas mască atunci când mi s-a spus că n-au fost depuse adrese la Primărie pentru lucruri precum modernizarea sălii de sport, achiziționarea de calculatoare noi, pentru nu știu ce reparații și așa mai departe.
Și știți de ce conducerile unităților de învățământ nu au îndrăznit să ceară bani municipalității pentru aceste investiții și aleg să pună povara pe umerii părinților? Pentru că sunt numiți ANUAL politic și nu vor să deranjeze tocmai pentru a-și conserva scaunul managerial.
Tocmai de aceea mi-am pus mari speranțe în acest concurs al directorilor demarat de guvernul tehnocrat. În urma concursului, directorii vor fi manageri ai instituțiilor de învățământ în următorii 4 ani și sper ca de-acum înainte să își facă treaba. Treaba de a solicita autorității locale lucrurile de care au nevoie școlile și liceele pe care le conduc.
Apoi, e treaba mea, în calitate de consilier local, să mă bat ca acele solicitări să fie incluse în bugetul municipalității. Desigur, și obligația primarului și a majorității pe care o conduce de a le bugeta.
Fix pe această temă, Asociația Elevilor din Bacău a pregătit un studiu tare interesant: Cât costă ,,învățământul gratuit”?
Vei ajunge si tu parinte si vei vedea cum din start (inceputul clasei pregatitoare) trebuie sa mobilezi si redecorezi clasa complet! Personal cu primul flacau m-a costat 1000 ron iar in toamna urmeaza al doilea! Ce puteam sa fac? Sa fiu singurul care sa stau cu legea in mana si sa comentez? Garantat as fi fost ‘luat la ochi’ si ar fi avut baiatul de suferit… Ce spui tu mai sus suna foarte frumos dar…
Unde se intampla asta? Ca sa notez si sa iau masuri.
Mersi!
Peste tot in oras, mai ales la scolile cu ‘figuri’! Intreaba tu orice parinte care are copilul in clasele primare daca au scapat sa nu cotizeze! Ma indoiesc! Cum iti inscrii copilul la scoala deja trebuie refacuta clasa ca arata oribil, cei de-a patra care termina inaintea ta iau tot. Nici nu-s de condamnat la cat investesti!
In toate scolile, sunt parinti instruiti de conducerea scolilor si a profesorilor care in orice sedinta ridica colectarea unor sume de bani pentru dotarea claselor.Acest lucru nu ar fi nimic daca in fiecare saptamana nu ar aparea ca sacalii distribuitori de carti, fotografi, magicieni, croitori cu fel de fel de oferte imbietoare, care fac evaziune fiscala cu acceptul conducerii scolilor.Faceti o socoteala simpla, o carte cu 10-20 lei, la cati elevi sunt intr-o scoala, cat castiga omerciantul fara nici o factura.
Va rog sa reclamati aceste cazuri, sa mi le indicati exact chiar si sub anonimat.
Chiar in colegiul Alecsandri!Si zici ca faci parte din CA!Eu am fost obligata sa iau la biologie.
Cand si ce anume?
Intreb tocmai ca sa semnalez directorui acest lucru. Mersi!
Eu cred ca directorul stie, dar nu face nimic.Manualul nu este bun si a trebuit sa cumparam la biologie altceva.Asa ne-a spus profa.Si daca nu luam,nu vrei sa stii ce presiune ar fi fost.Eu zic ca nu vei schimba ceva!
Se pare ca „raul” in aceasta speta e deja facut, dar daca imi spui exact unde s-a intamplat chestia asta, pot preveni pe viitor practicile de acest gen.