E duminică, suntem în plină vară, iar următoarele zile care se anunță și mai caniculare decât cea de azi vor fi pentru elevi ultimele din anul școlar 2015-2016.
Se împart coronițele, se dau temele pentru vacanță și, poate cel mai important, se încheie situația școlară. Asupra acestui ultimul aspect vreau să ne oprim puțin. Chiar este cazul!
Țin legătura cu mulți elevi, dar și cu diverși părinți de copii care învață în școlile și liceele băcăuane. Acum, pe finalul anului școlar, mai mulți elevi și părinți mi-au semnalat o practică pe care o credeam de ceva timp apusă: perceperea de bani sau bunuri pentru încheierea mediilor.
La o școală generală se strâng bani de la părinți pentru achiziționarea de mobilier la suprapreț, la un liceu se cer sute de lei pentru „mingi originale”, la altul se face chetă de ani de zile pentru o sală de sport, iar în mai multe instituții de învățământ tinerii sunt strânși cu ușa că nu aduc celebrul fond al școlii, ilegal de altfel.
Uite cum stă treaba: sunt total de acord că instituțiile de învățământ sunt subfinanțate și că autoritatea locală nu a alocat până acum suficiente fonduri pentru bunuri și servicii, situație pe care de altfel am subliniat-o de nenumărate ori în campanie și pe care am de gând să o rezolv ca membru independent al Consiliului Local, dar constrângerea elevilor și a părinților de către direcțiune și/sau cadrele didactice trebuie să înceteze. Acum.
Altfel, și acum vorbesc foarte serios, este foarte posibil ca DNA Bacău să aibă de lucru în următoarele zile pe articolul 289 privind luarea de mită:
(1) Fapta funcţionarului public care, direct ori indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primeşte bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta.
(2) Fapta prevăzută în alin. (1), săvârşită de una dintre persoanele prevăzute în art. 175 alin. (2), constituie infracţiune numai când este comisă în legătură cu neîndeplinirea, întârzierea îndeplinirii unui act privitor la îndatoririle sale legale sau în legătură cu efectuarea unui act contrar acestor îndatoriri.
Vreți să strângeți bani pentru renovarea clasei, pentru achiziționarea de mobilier, pentru mingi, pentru serbări și alte chestiuni de genul? Foarte bine. Puteți, de fapt aveți obligația, să o faceți „la alb”. Există un articol 108 în Legea educației care vă permite acest lucru, dar cu niște condiții: chitanțierul să fie pe masă, iar caracterul acestor donații trebuie să fie complet opțional. Cine vrea, bine. Cine nu, la fel de bine.
Începând de la jumătatea săptămânii viitoare voi fi consilier local și voi avea tot dreptul, conform Legii 215/2001 a Administrației publice locale, să merg prin școli și licee pentru a vedea ce se întâmplă cu banii publici ce intră în bugetele acestor instituții de învățământ. De asemenea, voi reacționa de fiecare dată în numele municipalității atunci când se produc abuzuri sau există nereguli în instituțiile de învățământ locale.
Pe această cale, îi invit pe elevi, părinți și profesori să îmi semnaleze problemele cu care se confruntă în școlile și liceele din municipiul Bacău!