Am ajuns în semifinalele Dezbate România

Dacă în 2014 experiența de la Dezbate România a fost destul de scurtă, nereușind să trec cu echipa formată din foști CNE-iști de sferturi, anul acesta sunt din nou în concurs și vă pot spune că am îndeplinit deja primul obiectiv, și anume calificarea în semifinale.

Camarazii mei de luptă (a argumentelor, desigur) sunt trei fete de la Facultatea de Drept: Simona Furnică, Miruna Marin și Sînziana Benec. Dacă urmăriți Clubul Debaterilor, cu siguranță le-ați văzut prin fotografii, gesticulând și susținându-și părerea în încercarea de a convinge modesta noastră audiență de la întâlnirile noastre.

dezbeat echipa dezbate romania 2015

Ca să fim una dintre cele 8 echipe participante, am trecut mai întâi de hopul interviurilor. Aceasta a presupus două etape:

  • preselecția: am avut de trimis argumentație pro și contra pentru moțiunea „Religia ar trebui să fie interzisă în școli”;
  • interviul: membrii echipei ne-am împărțit în două tabere și am dezbătut o moțiune formulată pe loc: „Sinuciderea asistată ar trebui acceptată”.

În sferturi ne-am întâlnit cu echipa Kado, formată din Mircea Bunda, Andreea Bulgarea, Lucian Bucurescu și Daniel Găină. Dezbaterea a avut loc joia trecută, pe 6 martie, la prânz, în Sala Senatului a Universității Româno-Americane și a avut ca temă „Scăderea natalității, în România, este o problemă„. Mi-a plăcut, am avut ce informații să culeg pentru ambele situații posibile. Totuși, prin tragere la sorți am căzut așa cum îmi doream: pro.

Juriul, ai cărui membri au fost Trisi Cristea (Fundația Dan Voiculescu), Mirel Curea (jurnalist), Șerban Nicolae (senator), Daniel Bejan (scriitor) și Cristina Severin (Intact Media Group), a considerat că echipa noastră, intitulată „Dezbeat” (a se citi beat în limba engleză), a fost mai convingătoare, în special în ceea ce privește patima pe care fiecare dintre noi a aratăt-o și în timpul dezbaterii, dar și după, la feedback. Încă 2 dezbateri câștigate și premiul cel mare, 1.000 euro, e al nostru. 🙂 Titlul de vorbitor al zilei a mers la Simona Furnică, calificându-se automat în finala speakerilor.

cristian ghinghes dezbate romania 2015

În semifinale ne întâlnim cu echipa Equilibrum. Nu știm cu cine avem de-a face, acum referindu-mă la componență, însă avem în vedere faptul că au trecut de sferturi fără să dezbată, după ce echipa cu care ar fi trebuit să dea piept s-a retras din competiție. Cine dorește să vină să ne vadă și să ne facă galerie sau să râdă de noi o poate face joi, 19 martie, la ora 14:00. Locația e aceeași: Sala Senatului din Universitatea Româno-Americană.

Știm deja tema pe care o vom dezbate: Sistemul de justiție din România ar trebui să pună accent mai mult pe reabilitare decât pe pedeapsă. N-avem idee însă dacă vom fi pro sau contra. Asta aflăm vom afla fața locului, așa că trebuie să fim pregătiți cu argumente pentru ambele abordări. Orice idee de argument din partea voastră este binevenită.

Fotografiile sunt realizate de Dan Marinescu. Galeria foto completă o găsiți pe site-ul Fundației Dan Voiculescu.

2 thoughts on “Am ajuns în semifinalele Dezbate România

  1. Fie ca ne place sau nu sa, tot va trebui sa recunoastem ca principalul factor in aceasta decadere o reprezinta economia, pe urma vin toate in lant de la ajutorul pentru membrii tari de catre stat pana la medicina si tot asa…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *