MUST, un muzeu situat într-un oraş mic cu trei poveşti

Vimercate este un orăşel de lângă Milano ce are o populaţie de doar 25 000 de locuitori, dar care are o istorie interesantă şi nişte obiective turistice pe care administraţia locală le foloseşte la maxim în ideea de a atrage cât mai mulţi turişti.

Un pod medieval sub care îşi fac veacul gâşte şi raţe, o vilă veche ce a fost conservată, vreo două biserici şi un turnuleţ sunt edificiile arhitecturale puse la dispoziţie turiştilor sub egida MUST – Museo del Territorio (muzeul oraşului).

Au poveşti, au vreo 2-3 clădiri frumoase, dar mai au idei şi creier. Şi noi am putea să construim un muzeu ca cel din fotografiile de mai jos. Avem poveşti, avem cărţi, avem obiecte vechi de sute de ani care putrezesc prin muzee prost amenajate şi deloc promovate. Ne lipsesc, însă, voinţa şi curajul. Dacă mereu vom pleca de la ideea că „cine naiba le va vizita?”, nu vom avansa şi vom da cu piciorul oportunităţii de a fructifica locurile frumoase din zona noastră. Încă mai avem timp.

Fotografiile sunt realizate în octombrie, când am fost în Italia cu proiectul Comenius Cultural Identity in a Worldwide Classroom. Mi-am adus aminte de MUST zilele trecute, după ce am recapitulat locurile în care am fost în 2011.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *