Pedeapsa pentru „Povesti din Alecsandri”

Marius, elev in clasa a XII-a in Colegiul National „Vasile Alecsandri” a postat acum cateva zile pe YouTube un video in care isi exprima parerea despre anumite aspecte ce tin de liceul in care invata. Initial, directorul si consiliul profesoral au luat prea in serios pamfletul lui Marius si puneau problema scaderii notei la purtare.

De laudat este ca nu s-a intamplat acest lucru si ca profesorii au inteles ca elevii au dreptul sa spuna ce gandesc, chiar si in modul in care a facut-o Marius, si anume printr-un pamflet.

Ce a spus Marius, tot pe YouTube, dupa ce a fost chemat sa dea socoteala in fata conducerii liceului:

„Filmuletul asta este un simplu pamflet, o caricatura, si imi pare rau ca a fost perceput intr-o maniera atat de sumbra. In niciun caz nu este un protest sau o razvratire, cum a fost catalogat. […] Un lider nu ar trebui sa se simta amenintat de un film care nu face decat sa transforme imaginea din randul elevilor (aceea de liceu sever) intr-o comedie. Nu promovez rasismul, totalitarismul politic sau de orice fel, dictatura, practicile xenofobe, cu caracter rasist sau discriminatorii de orice fel. „

Cat despre prejudiciile aduse imaginii liceului dupa postarea acestui filmulet…

„Nu am incercat sa prejudiciez imaginea publica a liceului sau a domnului director in orice fel si imi pare rau ca a fost perceput ca un atac personal. Nu cred ca acest filmulet cu cateva view-uri va distruge imaginea liceului, cum cred cativa. Oare liceul nostru se bazeaza doar imaginea creata de pareri si vorbe sau avem rezultate, istorie, personal si elevi cu care ne mandrim? Oare acest filmulet este deasupra tuturor lucrurilor care caracterizeaza liceul? Un lucru minor asupra caruia multi nu planeaza decat un minut-doua (cu un zambet, poate) este transformat intr-o vanatoare de vrajitoare. […]

Ce vom face oare cand vom cenzura atat de mult mass media incat nimeni nu are voie sa gandeasca?”

Nu vreau sa credeti ca imi doresc ca Marius sa fie luat drept model, dar este de admirat faptul ca a avut curaj sa spuna ce gandeste si ca, dupa ce a fost chemat sa traga ponoasele, nu a sters filmul de pe YouTube, sustinand in continuare ca ce a facut el „este doar un pamflet si trebuie tratat ca atare”.

Ca urmare a postarii acestui pamflet pe YouTube, Marius a primit ca pedeapsa, de parca neaparat trebuia sa primeasca una, postarea unui nou material, dar de aceasta data „de bine” despre Alecsandri.

Conducerea liceului n-a inteles ca un astfel de pamflet nu afecteaza imaginea institutiei de invatamant. Se pare ca imaginea a devenit o obsesie pentru majoritatea liceelor si scolilor. Conteaza ce pari, sau ce esti? De fapt, ce ar trebui sa conteze in invatamant este educarea si pregatirea elevului pentru viata.

6 thoughts on “Pedeapsa pentru „Povesti din Alecsandri”

  1. marius ar trebui sa se faca regizor deoarece filmuletul si efectele sunt create ca la carte. Si ce a primit el pentru ca si-a spus opinia si pentru ca se pricepe la info …O pedeapsa. Concluziile le luati voi …asta e romania in care traim …si daca el a fost chemat sa dea explicatii despre asta inseamna ca profesorii aia sunt niste comunisti . Cu totii avem profi care ne enerveaza dar nu avem curaj sa ii dam in vileag despre toate idioteniile pe care le fac ei la ore. Si ar trebui sa isi aminteasca si ei ca atunci cand erau ca noi probabil faceau la fel … sunt sigur ca nu s-a nascut vreunu' direct la 40 ani .

  2. HANDBAL MASCULIN: Miercuri, de la ora 18:00, Stiinta Bacau va intalni Steaua Bucuresti, intr-un meci destul de important in economia clasamentului. Cred ca ar merita un post, aici, pe site, tinand cont ca e singurul sport de echipa care mai tine "nocturna" aprinsa in Bacau.
    Biletul e 3 lei!
    Multumesc!

  3. Alexandra:Ma bucur ca mai sunt si persoane care isi spun parerea despre liceul in care invata.E de admirat ce a facut.Nu cred ca l-a interesat consecintele,in plus ca si-a exprimat parerea intr-un mod amuzant,iar acum trebuie sa posteze un filmulet de bine despre liceu?Adica l-au obligat sa fie fals nu?:)Nu cred ca Domnul Director a reactionat cum trebuia.:D

  4. directorul totdeuna va reactiona asa. in Alecsandri nu sunt tocilari ci doar oameni care se gandesc sa aiba un viitor ma bun( nu ca din alte licee nu s-ar putea). dar vream sa remarc ca nu suntem tocilari. Marius e si el in an terminal, si vreau sa precizez ca nu era vorba de scaderea notei la purtare ci din cate imi amintesc de "exmatriculare"( cand am sa plec peste 1 luna cand voi auzi cuvantul asta ma voi gandi la directorul Cautis), iar din surse sigura stiu ca acesta a fost ceva in acea "perioada"!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *