7 lucruri din Bacău de care îmi este dor

Am răscolit toate website-urile posibile și nu am găsit vreo referință care să mă convingă de faptul că azi chiar e Ziua Internațională a Dorului. În schimb, am dat de articole numai din România care fac trimitere la ideea de anul trecut a lui Cornel Ilie de la VUNK privind data de 13 mai.

Ziua Internațională a Dorului este o inițiativă a Orașului Minunilor, o mișcare socială inițiată în 2015 de trupa VUNK, și se adresează tuturor celor care sunt departe de țară, copilărie sau de cei dragi. Îmi place această provocare și îi voi răspunde în această seară cu câteva remarci despre lucrurile din Bacău de care îmi este dor.

Așadar, mi-e dor de…

1. „Lăcușorul” din Parcul Cancicov, unde în urmă cu mulți ani de zile era o terasă romantică la care primăvara și vara îți era mai mare dragul să îți petreci timpul timpul liber. Astăzi, acea zonă din parc este dominată de paragină din cauza nepăsării autorităților.

4 parcul cancicov bacau

2. Serile în care pe Stadionul Municipal se jucau meciuri din Diviza A (acum Liga I), iar FCM Bacău ținea piept cu brio celor mai bune echipe din campionat, bucurând mii de băcăuani care umpleau arena. Astăzi, Stadionul Municipal este praf și pulbere, fără gazon, fără scaune, dar cu milioane de lei cheltuite pe lucrări de modernizare care se dovedesc, iată, fictive.

stadionul municipal

3. Verdeața de la kilometrul 0 al orașului, unde astăzi se află Piața Tricolorului, dominată de beton și de o fântână care necesită investiții mari în reparații dese pentru a funcționa. Bacăul are nevoie de mai multe spații verzi și de mai puține pavele!

1 centru verde bacau 2007

4. Coșurile de gunoi de pe străzi. Mă plimb prin oraș și cu greu reușesc să găsesc banalele coșuri de gunoi. Nu mă miră de ce trotuarele și spațiile noastre verzi sunt pline de hârtiuțe și chiștoace de țigară. Da, pentru treaba asta e de vină și lipsa de educație a unor concentățeni care n-au cei 7 ani de acasă, dar mai ales administrația publică locală.

zapada iarna bacau 2014-8

5. Trotuarele libere. Sunt zone întregi în oraș în care trotuarele, în loc să fie folosite de cetățeni, găzduiesc autovehicule. Din păcate, pietonii n-au reprezentant niciodată o prioritate pentru actuala administrație liberală, iar acest lucru trebuie să se schimbe. Avem nevoie de parcări supraterane și de o regândire a mobilității urbane astfel încât să încurajăm folosirea mijloacelor alternative de transport: bicicletă, autobuzele etc.

6. Concursurile de artă urbană. Tinerii din Bacău vor să se exprime, vor să joace teatru, să cânte, să deseneze, să facă tot felul de lucruri creative, însă nimeni nu ține cont de nevoile unei generații cu alte preocupări decât cele ale celor din trecut. Primăria Bacău are în administrare o grămadă de proprietăți care ar putea folosite pentru a pune la dispoziție acestor tineri un loc sau mai multe în care să se exprime.

graffiti bacau concurs

7. De cei plecați. Am o grămadă de foști colegi și prieteni care au plecat în străinătate sau în alte orașe și care, atunci când vin acasă, nici nu vor să audă de o eventuală întoarcere în Bacău. „Păi ce să fac aici, nu vezi că nimeni nu ne bagă în seamă?” Au totală dreptate. De asta am și zis că în această campanie unul dintre subiectele pe care le voi aborda se referă la motivele care i-ar face pe băcăuanii plecați să se întoarcă acasă: mă întorc în Bacău dacă

Pe aceeași temă: Cu nostalgie despre lucrurile pe care le aveam în Bacău în 2007 (foto)

Pe 5 iunie vă aștept la vot! Mă găsiți pe buletinul de vot la poziția 8 la funcția de Primar și la poziția 7 la Consiliul Local. Candidez independent cu gândul că Bacăul are nevoie de altcineva, de cineva nou!

bacau2016

3 thoughts on “7 lucruri din Bacău de care îmi este dor

  1. 7 imi place foarte mult. Imi este dor de Bacau. Daca nu voi reusi sa revin vreodata cu familia ACASA, macar sa aud ca Bacaul este acolo unde merita sa fie. La loc de cinste impreuna cu o administratie ce merita tot respectul.

  2. Sa stii ca nu parcul si stadionul sunt lucrurile care trebuiesc schimbate in Bacau. Astea sunt praf in ochi pentru bunici si nostalgici ce nu traiesc decat din amintiri. Ce se intampla cu protectia sociala reala? Cum arata locurile de munca unde am putea sa ne amgajam, astea sunt realitati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *