6 din învățământ: acțiuni și puncte de vedere

Nu 6% din PIB. Totuși, sunt realist. La scurte mă refer. Bine, la unele am scris atât de mult încât le-am transformat în lungi despre educație.

Prima. Încep prin a-i felicita pe elevii de la C.N. „Ferdinand I” care, inversând două cuvinte pe un panou, au spus un mare adevăr: liceul este al elevilor. Apropo de asta, remember: Toate aspectele care se discută în consiliul de administraţie „privesc elevii”!

colegiul elevilor ferdinand bacau

A doua. După articolul de marți, Consiliul Național al Elevilor a îndreptat greșeala din metodologie pe baza căreia încălcau un Ordin oficial al Ministerului Educației, deci legea, normele în vigoare. Au reacționat în mai puțin de 24 de ore, lucru care mă surprinde plăcut.

A treia. Ca să ironizeze avalanșa de mesaje comerciale de pe grupul de Facebook dedicat campusului Regie, care cuprinde 16.000 de membri și pe care nu intră nimeni să interacționeze ci doar să încerce (subliniez, să încerce) să vândă ceva, un student la Politehnică a zis că își vinde colegii de cameră. Or fi scumpi? Sau omu’ chiar își vinde locul în cămin și a dat vestea așa, subtil?

regie vand colegi

A patra. În căutare de atenție, un student în anul III la SNSPA a protestat la ceremonia aceea plictisitoare de deschidere a noului an universitar, afișând pe tableta sa mesajul „Nu-mi place acest Guvern”. Și-a argumentat demersul susținând că nu e normal ca deschiderea anului universitar să fie un eveniment politic. Dacă Remus Pricope și Titus Corlățean au venit cu mesaje politice, studentul are dreptate. Dacă s-au rezumat la educație și societate în general în discursurile lor, reacția colegului meu de generație este exagerată. Dacă studentul s-a referit la Guvern în general, ar fi trebuit să ofere mai multe argumente. Oricum, e o povestioară funny, ce merge dată ca exemplu elevilor, care nu știu că e anormal ca deputații, senatorii și primarii să vină să-și laude partidul în școală.

protest student nu imi place acest guvern mediafax

foto Marius Dumbrăveanu via Mediafax

A cincea. Am trimis la Ministerul Educației, împreună cu alți doi colegi de isprăvi civice, o cerere pe Legea 544/2001 privind accesul liber la informații de interes public, în care cerem instituției 17 lămuriri. Cerem informații privind statutul juridic al Consiliului Național al Elevilor, suma pe care Ministerul a alocat-o CNE-ului în ultimii 7 ani plus baza legală în care a bugetat activitățile CNE, ce persoană din cadrul MEN se ocupă oficial de relația cu CNE, ce legătură juridică și de atitudine există între CNE și MEN, ce valoare juridică au actele CNE, dacă CNE poate fi membru OBESSU și, dacă da, cum ar putea plăti taxa, având în vedere că nu are personalitate juridică. Plus altele. Așteptăm răspunsurile Ministerului cu mare interes. Au 30 de zile la dispoziție. Practic, punem întrebările pe care Consiliul Național al Elevilor n-a avut tăria să le scoată pe tapet ani la rând. Nici ei nu știu care e statutul lor juridic, dar „las-o, bă, că merge așa!”. Nu-i nimic, facem noi lumină.

A șasea. Apropo de reprezentanții elevilor. Cum vrei să reprezinți elevii din toată țara dacă în școala în care înveți, unde ți-ai pornit parcursul în Consiliul Elevilor, când nu ești în stare nici măcar să te poziționezi de partea colegilor tăi?

 • În Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Botoșani, liceul în care învață și își reprezintă colegii Eduard Mititelu (președinte CNE), elevii sunt prizonieri.
 • La Suceava, unde președinte al Consiliului Județean al Elevilor este Tudor Găitan (secretar pe externe – a doua funcție în CNE), elevii sunt tunși de profesoare. CJE Suceava nu are nicio poziție.

A șaptea. Consiliul Tineretului din România n-are nicio legătură cu tinerii români. Așteptăm…

4 thoughts on “6 din învățământ: acțiuni și puncte de vedere

 1. Consiliul de Administratie al scolii poate fi convocat, la cererea a 2/3 din membrii Consiliului Elevilor. Din faptul ca este convocat de catre elevi se deduce ca aspectele ce se vor discuta „privesc elevii” iar prezenta lor la sedinte devine obligatorie. Este o oportunitate pe care reprezentatii elevilor ar trebui sa o foloseasca.
  Am trei intrebari pentru tine:
  1. In care tara membra UE elevii au drept de vot in CA?
  2. De ce nu ai cerut informații privind statutul juridic al CNE pe vremea cand faceai parte din el?
  3. Dupa parerea ta, elevii trebuie sa respecte sau nu regulamentul scolii in care invata, avand in vedere ca semneaza (cei care au peste 14 ani) la inceput de an scolar un „Acord de Parteneriat pentru Educatie”?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *