Există viață după moarte? Plimbă-te seara în acest oraș și află!

Sigur, titlul este exagerat, dar merge pus la intrările în oraș sau afișat la recepțiile hotelurilor din Bacău. E inspirat dintr-o fotografie pe care am văzut-o zilele trecute pe Facebook. Mesajul inițial era „Există viață după moarte? Sari acest gard și află!” Ar mai fi mers „Vrei să ajungi la spital? Ieși la plimbare noaptea prin Bacău!”. Sau „Există viață după moarte? Intră în acest oraș și află!”.

Oricum ar suna mesajul unei astfel de campanii cinice de informare/conștientizare, câinii vagabonzi sunt din nou o problemă pentru băcăuani. Priviți cu ce grup select și numeros de maidanezi m-am întâlnit într-una dintre serile trecute, după ce am fost la film. Norocul meu a fost că eram cu mașina. Per pedes, probabil că acum vă scriam de pe patul de spital.

În 2011, în contextul adoptării în Camera Deputaților a legii privind eutanasierea câinilor maidanezi (care mai apoi a picat la Curtea Consituțională), Primăria Bacău anunța cu surle și trâmbițe că Bacăul spune pas eutanasierii și că a fost găsită o soluție care împacă și cetățenii, și iubitorii de animale, și ONG-iștii: cei 5.000 de câini de pe străzile oraşului vor fi strânşi, sterilizaţi şi duşi într-un adăpost la marginea orașului, hrana miilor de câini urmând a fi asigurată printr-o sponsorizare de la Agricola.

Decizia nu părea să aibă efect la 2 luni după anunț. Între timp, adică până în septembrie anul trecut, problema părea să fi fost nu chiar rezolvată, dar măcar ameliorată. Cică anul trecut pe vremea asta, pe străzile din Bacău mișunau mai ceva ca Dacii liberi circa 1.500 de câini. Gabriel Axinte, medic veterinar, a contrazis atunci autoritățile, avansând o cifră între 3.500 și 4.000. Fără să mai conteze cifra, problema era atunci departe de a fi rezolvată: peste 1.000 de persoane au ajuns la Spitalul Județean de Urgență în 2013 din cauza câinilor comunitari.

caini-comunitari-bacau

Având în vedere că patrupedele fără stăpân s-au înmulțit simțitor în ultimele luni, ceva trebuie să se fi întâmplat, nu? Ei bine, da, s-a întâmplat. După un control al inspectorilor ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor), miraculosul adăpost amenajat de Primărie nu mai poate primi câini.

În urma numeroaselor sesizări primite, la începutul lunii aprilie, inspectorii ANSVSA au descoperit nereguli grave la Adăpostul Public pentru câinii fără stăpân din Municipiul Bacău, precum: deţinerea unui număr de peste 1.000 de câini pe un spaţiu viran neamenajat, depăşirea numărului de câini permis de lege a fi cazaţi într-o cuşcă, cuşti neconforme cu prevederile legale şi neigienizate, cazarea căţelelor cu pui împreună cu câini adulţi etc.

 

La aceste nereguli s-au adăugat lipsa planului de acţiune întocmit şi asumat de către Consiliul Local, lipsa registrelor de evidenţă a câinilor, precum şi neînregistrarea tratamentelor medicale sau a folosirii substanţelor toxice. Drept urmare, a fost suspendată temporar activitatea de capturare a câinilor până când se vor asigura condiţiile prevăzute de legislaţie şi s-a dispus remedierea de urgenţă a deficienţelor constatate. SURSA: Comunicat ANSVSA

Conform Asociației Iubim Natura, a fost nevoie de un control al ANSVSA pentru ca la adăpostul de câini amenajat de Primărie să fie descoperite gravele nereguli. În toți acești 3 ani, DSVSA Bacău (autoritatea locală de control în domeniu) a închis ochii la neregulile sesizate la adăpost. Practic, activitatea de prindere a câinilor vagabonzi este sistată de jumătate de an. Cei care suferă suntem noi, ăștia care plătim taxe și impozite. E plin de câini în oraș. Umblă în haită și sunt extrem de periculoși mai ales noaptea. Exemple de evenimente nefericite în 2014:


caini-maidanezi-in-bacau

În tot acest timp, la Primărie e debandadă totală pe banii noștri și, mai rău, pe pielea noastră, căci se ajunge la spital pe capete. Vasile Tescaru, primar interimar, ne demonstrează că nu cunoaște deloc problema. Dacă pentru Deșteptarea a declaratadăposturile sunt făcute cu bani europeni, ceea ce este total greșit, la 1TV Bacău s-a răzgândit și a spus că cei de la UE au agreat acest proiect iar noi l-am făcut bucuroși. Agreat de Uniunea Europeană? Când? Unde scrie? Nu există așa ceva! Dacă ar fi fost făcut cu fonduri europene sau agreat de UE, în momentul de față adăpostul ar fi fost perfect funcțional, nu suspendat de ANSVSA pentru nereguli majore.

Pentru că e de neacceptat ca un municipiu cu pretenții de oraș european să aibă mii de câini pe străzi, mă gândesc serios să mă apuc de demersuri în acest sens. Ce-ar fi să-i mușcăm pe cei de la Primărie cu o acțiune colectivă în instanță? Pentru amenajarea și întreținerea acestui adăpost s-au cheltuit bani grei. Bani de-ai noștri.

5 thoughts on “Există viață după moarte? Plimbă-te seara în acest oraș și află!

 1. Nesimtire si bataie de joc pe banul public. Platim degeaba taxele si impozitele din cate vad. ONG-urile care vor sa salveze cutu-cutu-javrele, sa le asigure adapost si sa fie verificate la sange si aspru pedepsite in caz contrar. Nu sa ii adopte formal pentru acele subventii (sau ceva de genul, sper sa nu gresesc).

  Si Ionut a scris…si eu…si tu…si multi altii. Si ? Capturarea cainilor fara stapan este sistata…auzi tu…asta in conditiile in care au bagat nu stiu cate fonduri intr-un adapost care ar trebui sa fie la standarde europene. Se vede.

  1. http://www.danbitire.ro/basescu-vrea-eutanasierea-maidanezilor/

  2. http://www.danbitire.ro/cum-sta-treaba-cu-maidanezii/

  3. http://www.danbitire.ro/eu-zic-sa-eutanasiem/

  4. http://fermapolitica.ro/?s=maidanezi

 2. Ai dreptate ca e grava situatia. Am fost recent in Bacau si-mi faceam programul seara in functie de tiganii de la gunoi. Aia sunt singurii care pot stapani cainii sa nu atace.

  La cel tarziu 9 jumate eram in casa (pe un drum scurt, fara caini la ora aia)

   1. Ori sunt cutofilii prea sensibili, ori sunt fanatici, ori au alte interese ascunse insa…
    daca va duceti in tarcul mare de la adapostul de caini, veti vedea caini care sunt sanatosi, nu sunt slabi, si au unde sa alerge in suprafata aia imensa de acolo.

    Suciu mananca rahat ca cica primaria trebuie sa le construiasca custi in care sa stea maxim 4 (PATRU) caini. Cum dracu vor fi cainii aia mai OK intro cusca de 6.5mp comparativ cu un tarc de 18 hectare, numai cutofilul Suciu poate sa ne raspunda. El si eventual celelalte …. de prin Bacau.

    In tarcul mare de la caini exista intrun colt si un iaz cu apa curgatoare.

    De la Suciu si de la nef…. cutofili, citire: „Cainii nu trebuie sa bea apa din iazul ala pentru ca apa nu este potabila”. Si atunci mai nene Suciu de unde pastele mamii ei de viata beau apa cainii maidanezi din oras? Le duceti voi apa plata cu lamaie (tu si cu cutofilii de rigoare)?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *