Blatul politic se transformă: etapa Luchian-Necula

Nimic nou sub soarele de sfârșit al verii în zona politică din Bacău: dacă din partea PNL va candida Dragoș Luchian pentru fotoliul de primar, PSD mizează pe Cosmin Necula. Se știau de luni bune aceste două „surprize”. Ce e interesant însă e altceva: discursul aproximativ comun al acestor doi „oponenți”.

Chiar dacă sunt plecat din oraș, fiind prins la Predeal @ Școala de Vară „România Curată”, nu doar că am citit tot ce s-a întâmplat atât la adunarea municipală a PSD Bacău, cât și la conferința de presă organizată de PNL Bacău, ci am auzit toate declarațiile șefilor politici locali (am încetat să le mai spun lideri) de la aceste evenimente.

Constat că Dragoș Luchian și Cosmin Necula au multe lucruri în comun, începând cu organizațiile non-guvernamentale de care tot sunt curtați bașca pe care le-au ținut în brațe ultimul an, continuând cu discursul public de la ora aceasta și terminând cu ipocrizia ce miroase puternic atunci când se raportează la (încă) primarul Romeo Stavarache.

afis-electoral-Stavarache-Necula-Luchian

Amândoi au fost garantați la alegerile parlamentare din 2012 de nimeni altul decât Romeo Stavarache. Dacă Stavarache este acuzat acum de către DNA de 5 fapte de luare de mită care ar fi fost săvârșite în perioada 2008-2011, Luchian, viceprimar în acea perioadă, n-a avut niciun cuvânt de spus la treaba asta?

Cât despre Cosmin Necula, mă îndoiesc că îl bântuie noaptea fantomele pentru faptul că a fost girat de omul pe care acum îl critică. N-are niciun stres. Nu mai zic cât de anapoda e să îl critici acum pe Romeo Stavarache pentru prostiile pe care le-a făcut înainte de 2012 în condițiile în care la parlamentare îl ridicai în slăvi:

Am convingerea ferma ca impreuna cu domnul Dragos Luchian, dar si cu ceilalti candidati ai USL, alcatuim echipa care ne va duce la scorul dorit, la victorie. Imi propun sa muncim impreuna pentru Bacau, pentru proiectele majore ale orasului – Cosmin Necula în octombrie 2012

Luchian și Necula au rămas legați unul de altul nu numai după ce au intrat în Parlament, ci și după ruperea USL. Atât de apropiați încât la fiecare dintre cele două ediții ale Swimathon (24 octombrie 2013 și 30 octombrie 2014) au fost de singurii parlamentari băcăuani prezenți. La fel și la Ștafeta Solidarității de pe 22 iunie 2015. De asemenea, nu că ar fi un lucru rău că discută, dar sunt văzuți deseori palmați prin crâșmele băcăuane șoșotind cu coatele pe aceeași masă.

Poate că lor li se pare normal acest duet, dar mă întreb ce spun oamenii de prin organizațiile pe care le conduc și cărora în ședințe aud de la acești domni tot felul de lozinci mobilizatoare. Ceea ce contează nu este ceea ce aud activiștii de partid în spatele ușilor închise. Ei vor altceva: ca locomotivele pe care le susțin în lupta pentru Primăria Bacău să demonstreze că își doresc să conducă orașul, nu să-i păcălească.

cosmin necula luchian stavarache lupu

Dar cea mai amuzantă parte e că acum preocuparea comună principală pentru Cosmin Necula (PSD) și Dragoș Luchian (PNL), iar asta s-a văzut din discursurile de la conferința de presă PNL și de la evenimentul de lansare a candidaturii lui Necula, pare să fie nu lucrurile pe care le-a făcut sau urmează să le facă o tabără sau alta, ci Romeo Stavarache. Sunt de acord cu faptul că primarul are apucături faraonice și penibile (a se observa ultima scrisorică trimisă cetățenilor), dar să îl transformi într-un Traian Băsescu local, centrându-ți startul campaniei pe faultarea acestuia din toate părțile, mi se pare o prostie. Astfel, Necula și Luchian arată cetățenilor că nu au o viziune despre ceea ce vor să facă pentru Bacău și îl transformă pe Stavarache într-o victimă, o imagine care îi prinde foarte bine actualului primar.

Există multe elemente care ne arată că ni se pregătește, oare pentru a câta oară, un simulacru politic: PNL la primărie, PSD la Consiliul Județean, Stavarache scos din schemă ca o măsea stricată. Luchian preia scaunul lui Stavarache, iar Cosmin Necula rămâne la București, așa cum bine își dorește. Nici nu mă miră suportul ezitant al lui Dragoș Benea pentru Necula: „Dacă acum 2-3 ani eram în afara podiumului, azi putem spune că avem șanse mari să obținem locul întâi, dar la fel de posibil este să ieșim pe al doilea. Depinde de echipa fiecăruia.” Asta nu sună a mobilizare deplină!

cosmin necula dragos luchian dragos benea

Bine, asta dacă nu cumva între timp intră pe fir procurorii DNA, care îmi permit să spun că au niște datorii față de cetățenii băcăuani.

Vor urma multe articole despre blatul care ni se coace. Veți afla lucruri interesante despre ONG-urile lor, despre cum folosesc instituțiile publice (teatre, licee, școli) pentru tot felul de evenimente politice, despre trecutul lor, despre oamenii din spatele lor și mai ales despre afaceriștii care îi leagă în acest tablou transpartinic de care băcăuanii ar fi bine să scape la alegerile din 2016. Vezi vedea hârtii, contracte pe bani publici, clădiri, proiecte și donații deloc ortodoxe.

Până atunci, să vedem ce acțiuni mai organizează Luchian și Necula în zile consecutive, unul după altul… ups, ce coincidență!

Foto via Aghiuța.com, Liviu Terinte (Fox)

3 thoughts on “Blatul politic se transformă: etapa Luchian-Necula

  1. :)) prima data am citit ca psd mimeaza cu necula. Oare necula merita luat in calcul? Psd ul chiar nu are un candidat (mai) calificat?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *