Andre Muit de la Betania, la Divanul VIP

Se spune ca sensul normal al emigrarii este de la sud la nord si de la est la vest. In ’95, vremea in care Romania inca isi revenea dupa comunism, Andre Muit, pe atunci mecanic auto la Volvo, a plecat din Olanda si a venit in Romania cu o misiune voluntara a Fundatiei HCR (Ajutoare Crestine pentru Romani).

Sederea lui trebuia sa fie de 3 ani, dar a mai stat 3, apoi inca 2, inca 3, etc. Uite asa are aproape 16 ani de cand este in Bacau cu tot cu familie si marturiseste ca s-ar intoarce cu greu in tara sa natala pentru ca, spune el, s-a atasat mult prea tare de copiii pe care ii ingrijeste Asociatia Betania prin Centrul de Zi „Betania”, Centrul „Lalelelor”, Centrul de Zi „Delfinul” si Centrul de Integrare a Tinerilor.

Ne-am intalnit cu Andre Muit vineri, 4 martie 2011, la cea de-a cincea editie a Divanului VIP. La fiecare intrebare a noastra despre tara lalelelor a incercat sa ocoleasca elegant marea diferenta de mentalitate dintre olandezi si romani care, fie vorba intre noi, este ca de la cer la pamant. Are o limba romana mult mai curata comparativ cu destui politicieni actuali si gandeste in romana.

„Nu sunt nici copiii mei, nici ai statului olandez, nici ai englezilor.” Poate ca doar mi s-a parut, dar am observat o oarecare nota de dezamagire cand am vorbit despre institutiile locale si despre cum cum sustin ele activitatile de suport social pe care le desfasoara ONG-urile de genul Asociatiei Betania. Andre Muit este cel care la Gala FSC a amutit sala spunand ca bugetul FSC sau al Betania este asigurat in proportie de 80% din donatii externe si ca asta ar trebui sa ne dea de gandit. Pana in 2005, Betania a functionat exclusiv cu bani din Olanda.

Cea mai mare nereusita a lui Andre este proiectul unui nou spital de oncologie. 13 milioane de euro veneau din Olanda si Austria, dar proiectul s-a lovit in 2004 de un refuz al Ministerului Sanatatii. In concluzie, mi se pare nebunesc sa vii ca olandez la 23 de ani in Romania si sa vrei sa ramai aici. Dupa spusele lui, spiritul caritabil l-a tinut si il tine aici.

Au mai scris despre intalnire Aghiuta, Contrasens, Talent Irosit, Doua Vorbe. Vor urma si Criticati.ro, Fara Filtru, River si Kaysha.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *