Noi, bloggerii din Divanul Ad-Blog, ne-am strans marti seara la o noua editie a Divanului VIP. Cea de-a patra intalnire dintr-o intreaga serie de intrevederi ale bloggerilor bacauani cu persoane publice, institutii sau organizatii bacauane i-a avut ca protagonisti pe Gabriela Achihai, Irina Avornicitei si Gabriel Magurianu, toti de la Fundatia de Sprijin Comunitar, ONG-ul anului la Gala Premiilor in Educatie.
Totusi, nu acest premiu reprezinta FSC-ul, ci mai degraba activitatea fundatiei si serviciile pe care le ofera gratuit intregii comunitati bacauane, atat la nivel urban, cat si rural:
- in 2010 au beneficiat de serviciile FSC-ului peste 16 000 de persoane printre care copii, batrani, parinti, oameni care aveau nevoie de transport, elevi (sesiuni de educatie, instruiri), persoane ce aveau nevoie de ingrijire la domiciliu, etc;
- in acest moment organizatia are 280 de voluntari (de la elevi de clasa a VII-a pana la studenti in anul III) atent selectati, dar si 112 angajati;
- numeroase premii (detalii pe site-ul lor oficial);
- 18 finantari externe atrase pentru proiecte de suport social. Ca tot veni vorba de asta, peste 70% din bugetul FSC-ului este reprezentat de finantari externe pe proiecte europene, restul de 30% venind din donatia de 2%, contributii ale oamenilor de afaceri si ale societatilor comerciale, dar si de la bugetul Consiliul Judetean si Consiliului Local.
Voluntariat si asistenta sociala. Ca sa termin cu scurta trecere in revista a activitatilor cu care se ocupa Fundatia de Sprijin comunitar si sa punctez ce s-a discutat la intalnirea de marti, 22 februarie 2011, organizatia recruteaza voluntari, ii instruieste si ii formeaza pentru fel de fel activitati (depinde de voluntar), dupa care ii trimite „pe teren”, ori pentru asistenta sociala de care, a spus board-ul FSC, ar trebui sa se ocupe autoritatile sau macar sa fie sustinute financiar de acestea, ori pentru diverse activitati precum spectacole tematice cu scop civic, campanii de prevenire, actiuni ecologice, gatit, etc.
Voluntarii FSC sunt rasplatiti cu tabere de vara, cursuri de formare pe alimentatie sanatoasa, management-ul proiectelor si leadership, certificate de voluntariat recunoscute la nivel mondial si, poate cele mai importante lucruri, cu multumire sufleteasca si noi prietenii, atat voluntar-voluntar, cat si voluntar-asistat social. De asemenea, experienta acumulata in lucrul cu publicul este un atu pentru elevi atunci cand acestia isi iau viata in propriile maini. Pe scurt, actiunile de voluntariat ii responsabilizeaza.
La intalnire, bloggerii (printre care si eu) au pus o multime de intrebari. Am discutat multe lucruri printre printre care aspecte privind bugetul FSC, tipuri de voluntari, cine sustine FSC-ul cu donatii, despre proiectele pe care le desfasoara ei, despre angajati, despre probleme cu care se confrunta acestia in managementul organizatiei, despre Anul European al Voluntariatului si nu in ultimul rand, despre Gala Premiilor Comunitatii Bacauane ce va avea loc joi, 24 februarie 2011, la restaurantul Green Parc, eveniment pe care il va prezenta Oana Sirbu la care am fost invitati toti bloggerii prezenti la intalnire.
Gala FSC. Gala Caritabila a Societatii Civile din Judetul Bacau, cu o traditie de 10 ani, aduna in fiecare an in luna februarie elita spiritului caritabil din comunitatea bacauana, de la personalitati publice si membri ai comunitatii de afaceri, pana la laureatii editiilor anterioare. Scopul este acela de a spirjini semenii aflati in suferinta, dar si pentru recunoasterea celor mai implicati membri ai comunitatii.
Carcota si politica. Ca sa inchei en-fanfare, la masa s-a vorbit si despre implicarea politicului in asistenta sociala si in actiunile de voluntariat. Am conchis ca o organizatie depinde mult de relatiile cu institutiile locale de conducere, dar si de cele cu celelalte ONG-uri cu care, spunea board-ul aseara, de multe ori colaboreaza in organizarea si implementarea activitatilor.
De asemenea, cei de la FSC au explicat problema masinilor de teren achizitionate acum ceva vreme, aspect dezbatut pe larg in mass-media locala la acea vreme. Acestia ne-au explicat ca pentru autovehicule aveau alocat un buget marisor si ca n-avea rost ca banii sa se intoarca inapoi la finantator. Prin urmare, au pus pe masini mp3, climatronic si alte dotari.
La intalnire au mai fost prezenti si vor scrie pe marginea acesteia Inima Bacaului, Aghiuta, Criticati.ro, Kaysha, Fara Filtru si Amalis.net. Urmatorul eveniment din seria Divanul VIP va fi pe 4 martie 2011 cu Andre Muit de la Betania, un alt ONG puternic la nivel local.
Interesant articolul, o multime de informatii…astia chiar par a face ceva. A verificat cineva daca ceea ce spun este adevarat??
Nu trebuie sa verifici ci sa participi! Eu sunt voluntara in cadrul FSC de 3 ani si garantez ca este adevarat!
da este adevarat si stiu sigur ca aceste informatii sunt reale…
Eu actionez ca voluntar in cadrul FSC si da, informatiile de mai sus sunt adevarate. De exemplu , pentru strangere de fonduri am avut o campanie in perioada 31 ianuarie – 6 februarie in Arena Mall si Real unde am adunat fise 2% de la oamenii care au vrut sa doneze.
Si eu sunt voluntara in cadrul Fundatiei de Sprijin Comunitar si este adevarat ceea ce se spune in acest articol.
Am fost si eu la campania cu 2% din Arena Mall si oamenii chiar erau interesati sa doneze pentru a ii ajuta pe cei care chiar au nevoie.
Cine are de verificat ceva sa vina la FSC sa intrebe si i se va raspunde. Sau chiar mai bine sa se implice. Bunica mea a fost ingrijita de niste asistente medicale si tata a fost foarte multumit caci el nu stia ce sa faca, era chiar disperat(mama este plecata din tara de multi ani).
Multumim pentru toate lucrurile bune care au fost spuse, sa stim ca Fundatia noastra are un rol atat de important si ca cineva respecta munca depusa de voluntari si angajati si este interesat de ceea ce facem inseamna foarte mult, dupa ce am citit acest articol pot spune ca m-am simtit si mai mandra de mine, ca voluntar al acestui ONG.
A fost placut sa citesc acest articol si stiu si ca pentru alti voluntari va fi la fel,multumesc din nou pentru dezvaluirea acestor informatii "ascunse" pentru multi 😛 dar care garantez sunt in totalitate adevarate!
Activitatile FSC sunt cea mai buna dovada a integritatii acestei organizatii, iar faptul ca acest ONG contribuie la asistarea si dezvoltarea comunitatii de peste 15 ani ma face sa respect fundatia si oamenii care fac ceea ce autoritatile ar trebui sa faca si ceea ce, poate ne dorim sau ne-am dori sa facem pt semenii nostri dar din varii motive nu am reusit. Asa ca nu pot decat sa incurajez FSC-ul sa continue sustinerea comunitatii pe care cu totii o dorim mai buna.
fsc=srl?
-verificati cine sant cele 3 persoane care au constituit-o(e posibil sa gasiti o familie?!)
-Au stat la baza organizarii carnatariei lui Seche de ziua lui la restaurant Parc!
-De ce au evitat sa raspunda la intrebari gen "unde locuiesc"?
-Au afirmat pe un proiect cu ani urma ca elimina cersetoria copiilor din pietele si intersectiile bacauane?
-Oare de ce unii vremelnic angajati pe la fundatie au aterizat ulterior prin sfera centrului de afaceri Garleni,sau a politicii?
–
A fost o initiativa frumoasa sa va intilniti cu acesti oameni minunati. Alaturi de FSC sint si alte organizatii demne de toata lauda si aici as aminti Centrul Daniel, Betania etc.
Din punctul meu de vedere astfel de oameni trebuie promovati si nu infractorii pe care i vedem zilnic la televizor.
Felicitati Kristofer
Tot ce scrie aici este real si cel mai usor mod de a verifica aceste lucruri este sa te alaturi si tu echipei noastre
FSC este intr-adevar o fundatie foarte serioasa si responsabila care chiar ajuta. Sunt mandra sa fiu voluntar FSC si chiar imi place ceea ce fac si ca pot ajuta
Sunt voluntara in cadrul FSC .Activitatile necesita timp si un minim efort dar dupa cateva ore de voluntariat satisfactia este pe masura . Nu in fiecare zi poti face un copil sa zambeasca!! Bine ar fi ca mult mai multa lume care nu beneficiaza de asistenta din partea unei fundatii sa realizeze si sa aprecieze ceea ce facem.
Tot respectul ca ati avut ideea sa va intilniti cu oameni care merita ascultati si promovati. Pe linga tot felul de ratati pe care i vedem la televizor persoane ca cei de la FSC dar si de la alte organizatii gen Centrul Daniel, Betania, Crucea Rosie etc par de pe alta lume. O lume a normalitatii si a firescului…pe care as vrea sa o regasim zi de zi…insa pare utopic in vremurile noastre…
A fi voluntar la FSC a devenit de-a lungul timpul o calitate,iar noi, cei care facem parte din aceasta organizatie suntem mandrii ca putem ajuta atat de multi oameni darunind din timpul si resurese noastre!
Cei ce nu cred ce se spune in acest articol ar putea verifica si dupa sa-si dea cu parerea.Sunt voluntara de 3 ani si lucrez cu copii care chiar au nevoie de ajutorul unor persoane,in primul rand au nevoie de afectiune, ceea ce mama lor nu le-a putut oferi.iar in al doilea rand pentru a putea avea un viitor au nevoie de scola si ca orice alti copii trebuiesc ajutati.Nu regret ceea ce am facut pana acum,am avut ocazia de a putea face bine celor din jur si nu am ezitat.
FSC-ul este mai mult decat o fundatie.Pentru ca aceasta organizatie nu doar ofera ajutor miilor de persoane defavorizate,ci si educatia societatea prin tot ceea ce intreprinde.Daca cineva poate sa se indoiasca de transparenta fundatiei,atunci sa se implice si sa vada cata munca se afla in spatele acestor realizari.
Consider ca in contextual actual socio-politic, existent unui astfel de ONG este mai mult decat necesara pentru comunitate, iar sustinerea acestuia extrem de importanta. Nu pot decat sa felicit echipa de profesionisti care reuseste anual sa ajute peste 16 000 de personae si sa sper ca mediatizarea unor asfel de performante sa fie facuta pe o scara cat mai mare deoarece puterea exemplului este incontestabila.
sunt voluntar de aproape un an in aceasta organizatie si sunt multumit de realizarile mele cat si competentele ce mi le-am insusit cu timpul in acest cadru al FSC, si pe viitor ma astept la si mai multe , mai ales ca anul acesta este anul voluntariatului . Consider ca aceasta organizatie are la baza motive pur filantropice , si pot sa zic ca sunt bucuros si an acelasi timp si mandru ca fac parte din aceasta organizatie 😀
Pentru "anonimul" cu multe semne de intrebare am sa-i transmit ca acei despre care se vorbeste ca au stat la baza carnatariei lui Seche nu sunt nici pe departe doar FSC-ul. Oare cat de orbi pot fi unii, sau rautaciosi sa nu vada realitatea. In acea zi erau prezente toate ong-urile active din Bacau de pe acea vreme , cum ar fi : BETANIA, CENTRUL DANIEL, deci, omuletule, stiu ca esti setat sa denigrezi niste oameni care mai fac ceva in orasul asta spre deosebire de multi altii din tara asta. Daca vrei sa fim rautaciosi, reusim , asta nu e greu, oricine se pricepe, e mai greu sa faci un bine, sa ajuti, sa construiesti ceva. Cat despre raspunsul la intrebarile unde stau, iti dai seama ca sunt unul care cunosc aceste aspecte din moment ce iti raspund, unul a raspuns, iar celelalte 2 persoane nu au in nici un caz vile sau apartamente de lux, sunt oameni modesti, pe verificate. Deci, daca ai ceva de spus vino cu argumente, eu nu cunosc nici un om din fsc care sa fie in politica, dar organizatia colaboreaza cu primaria cu auroritatile locale. Vad ca nu prea cunosti despre cum functioneaza un ong, cere informatii si te ajutam sa obtii ceea ce doresti. Afaceri in garleni? Da-mi si mie detalii, sunt curios sa vad ce inventii mai sunt la nivelul acesta. Hai sa ne intalnim si sa facem impreuna o cercetare si ii dam pe mana DNA-ului daca ai dreptate sau daca ceea ce spui are treava cu FSC-ul.
Legat despre eradicarea cersetoriei, sincer trebuie sa ma cobor la un nivel jos sa pot sa te fac sa intetelgi ac acest fenomen nu are cum sa dispara, nici o societata moderna si dezvoltata nu a reusit sa rezolve aceasta situatie si cu siguranta FSC-ul nu si-a asumat acest lucru. O campanie facuta nu inseamna ca rezolva toate probleme. Asta ai sperat tu sa faca, nu ca asta au promis ca fac ei. Deci….hai sa nu murim cu astfel de rautai. Nimeni nu e perfect, dar daca mai si inventenzi lucruri, cat de rauacios poti fi?
Eu sunt mai noua in aceasta echipa, Voluntari FSC, aproximativ de 3 luni, si sunt mandra ca am sansa de a face parte din ea. Cu totii trebuie sa fim constienti de ce se intampla in jurul nostru, dar, deoarece traim in epoca vitezei…omitem, constienti sau nu, dramele unor semeni (mai ales copii). Se vorbeste atat de mult despre "drepturile copiilor" dar, din pacate, se fac atat de putine. Aceasta organizatie incearca si reuseste sa aduca un pic de speranta in sufletele celor mai putin norocosi. Acest lucru nu se poate fara implicarea "elitei spiritului caritabil din comunitatea bacauana" asa cum frumos ai scris in articol.
Multumesc si eu, in numele echipei din care fac parte, pentru gandurile si cuvintele frumoase scrise de tine la adresa FSC-ului.
Daca activitatile desfasurate in cadrul acestui ONG ar fi aduse in prim plan de catre presa si mai multa lume ar afla cu ce ne ocupam (nu asa cum am patit in campania 2% cand am fost intrebati daca ne ocupam de cateii comunitari:)), lucrurile ar sta si mai bine (intotdeauna e loc de mai bine).
Foarte frumoase gandurile asternute de bloger, iar cititind comentariile, imi dau seama ca voluntarii in general, dar acum vb despre cei de la FSC sunt exemplari. Ma bucur ca ii cunosc pe cei mai multi si ca pot sa le zic in fiecare zi "multumesc" pentru ceea ce fac si ceea ce sunt.
Pentru acel "anonim" care spune lucruri rautacioase …am o intrebare : Tu ai incercat sa faci ceva pentru ceilalti vreodata? Daca ai fi facut nu ai mai comenta. De ce intotdeauna in loc sa vedem lucrurile bune vrem sa le vedem pe cele rele? Iar atunci cand nu exista incercam sa le inventam , sa le cautam si asta numai ca sa jignim, sa facem rau. Sincer nu imi pasa de toate lucrurile care ar exista, ci eu una ma uit la rezultate. Si atunci cand batranilor in faze terminale li se acorda un mic ajutor, ajutor care le mai reduce din dureri, iar putinul timp pe care il vor mai petrece pe acest pamant e inconjurat de putina bucurie. Sau atunci cand readuci bucuria pe chipul unui copil orfan, cand il faci sa creada ca mai exista mos craciun… ca nu numai cei bogati pot sa se bucure de copilarie, ca si ei pot merge la scoala…asta e ceea ce ma intereseaza si ceea ce vad. Haideti sa incetam sa ne mai facem singuri viata amara, cautand nod in papura de fiecare data. Vom trece cu vederea peste lucrurile frumoase. Felicitari tuturor voluntarilor si oamenilor din aceasta organizatie.
Pot spune ca sunt mandra ca sunt voluntara FSC,activez ca voluntara de 3 ani de zile in aceasta organizatie si pot vedea si realiza cat de mult le pasa,impicandu-se ajutand si daruind o viata mai buna si fericita oameniilor neajutorati, uitati de toti oamenii.In toate activitatile in care ma implic, e o bucurie ca pot ajuta si da o mana de ajutor comunitatii in care traiesc,si beneficiarilor care ma asteapta si se bucura de prezenta si ajutorul oferit.Felicitari organizatiei FSC si tuturor voluntarilor implicati.