Parcul Cancicov Bacau – cine e Cancicov ?

Am o mica intrebare: cine este Cancicov si de ce Parcul central din Bacau ii poarta numele?

Eu stiu asa: in zona parcului inainte de al doilea razboi mondial era o padure cu case evreiesti. Primul spital construit in zona este cel de neurologie si se spune ca ar fi finantata din banii donati de Carol si aleea principala a parcului, ca de altfel si singura din vremea aceea, purta numele de Aleea Carol si implicit mai tarziu si Parcul Carol.

Pe timpul lui Gheorghe Gheorghiu Dej parcul cu forma actuala plus Stadionul Libertatii (acum muzeul de stiinte) purta numele de Parcul Libertatii. Parcul Libertatii a fost transformat in Parcul in perioada cand Sechelariu era primar.

Eu nu cred ca a existat vreodata un Cancicov mai tare ca Bacovia. De ce parcul nu poarta numele lui Bacovia, simbol al orasului?

Cine e Cancicov? De unde e inventat si de ce?

Este enervant sa intri intr-un parc cu numele de Canci…cov in Bacau, oras al lui Bacovia!

18 thoughts on “Parcul Cancicov Bacau – cine e Cancicov ?

  1. Soarece pune mana pe o carte sau dai pe google ciumpalac mic.sau mai bine intreabo pe ma-ta cine a fost GEORGETA CANCICOV.

  2. De ce apar rezultate numai in contextul orasului Bacau?
    De ce nu apar rezultate cu context de alt oras?

    De ce nu apare? De ce?

    Toate sunt puse cu un anumit scop!
    In-ven-ta-te!

  3. O doamne!
    Termina baiatule!! Te visezi decetiv, analist politic… ce ai?

    Cica! „In-ven-ta-te”!!
    Fantastica descoperire!Evrika!!
    :))))))))))))))))))

  4. tinere sa nu te mire daca peste vro 2 ani o sa se numeasca acel parc :”Parcul Traian” nu de alta dar jumatate din el este deja in posesia altcuiva ce doreste sa il doneze municipalitatii, dar sa ii poarte numele. De asta ce zici ? Atunci ai sa incepi sa cauti pe google „traian bacau” sa vezi cine o fi fost ? Pune mana repede si fa un post cu TRAIAN BACAU pe blog ca peste ani si ani poate o sa ai succes in google cu el, ca o sa vina si alti natarai ca tine sa se intrebe cine a fost TRAIAN in Bacau.

    p.s. uneori tacerea e de aur, ca doar nu te plateste google daca scrii zilnic.Nici mentorul tau nu mai face asta.

  5. BA ESTI PROST DE MORI BA:))))))NU VEZI K RADE TOT ORASU DE TINE? CONTROLEAZA-TE WA :)))))))))0 BA , ESTI PROST LA CUR ! ESTI PROST DE BEHAI BA:)))) CUM DRACU SA SCRII ASTA? AI PRIMIT VREO MINGE IN CAPU ALA MARE LA FOTBAL?:))

  6. ba imi plac „articolele tale” in general…da PLM ba ce PLM nu poti cauta intr-o carte cine e Cancicov?!Iar parcul se numeste asa,pt ca Familia Cancicov o „donat” acest teren care a devenit parc Bacaului!;)Din cate am auzit asa este 😉

  7. Articolul tau este „deosebit”. Excedezi in aberatii ce provoaca tuturor (din cate vad mai sus) stupoare. E ilar,dar in aceleasi timp revoltator, ca un pusti ce se pretindea a fi un adevarat bacauan, pune la indoiala veracitatea existentei istoriei bacauane, reprezentata fiind de familia Cancicov. Pacat.

  8. Parcul a fost înfiinţat prin Decret regal la 9 mai 1938 la cererea locuitorilor oraşului Bacău. Până în anul 1946 apare în documente ca "parcul nou", parcul Eminescu sau parcul spitalului Pavel şi Ana Cristea şi uneori parcul Cancicov(era atunci ministru de finanţe). În 1939 parcul avea 35 ha 3856 m.p. Veniţi la Arhivele din Bacău şi documentaţi-vă!

    1. intrebarea e legitima . nu scrie pe toate gardurile cine afost acest cancicov. ce afacut acest min. de finante !
      si va rog nu am nevoie sa imi spuna cineva .
      parcul e un bun public de ce sa-l denumesti cu nume personal,cancicov si nu alt fel.
      cine votat fara sa stim noi acesta denumire?
      acum si centrul de afaceri l-au denumit tot asa,nu era suficiet” centru de afaceri”,ce fel de afaceri or mai si astea pe marginea drumului.am vrut sa scapam de sechelariu un smecher si am dat peste altul,cu diploma de data asta .
      ps.sa nu va mire ca nu am folosit litere mari acolo unde ar fi trebuit.

  9. Îmi pare rău că trebuie să postez un comentariu după o refulare generală de indignare, dar o fac de dragul adevărului. Istoria documentată a înființării parcului poate fi citită de cei cu adevărat interesați accesând link-ul de mai jos. Este adevărat că mitul „donării terenului” de către Mircea Cancicov este fals, dar Mircea Cancicov a fost un remarcabil om politic al Bacăului și pentru tot ce a făcut bun pentru Bacău a plătit pe nedrept, cu libertatea și cu viața.
    Accesați și linkul care însoțește numele în textul documentarului și veți găsi informații despre viața concetățeanului nostru.
    Așadar, vă invit să deschideți: http://bacauepocavol12.blogspot.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *