Hai începe de la ora 10:00… Și chiar de la 10:00 fix a început cea de-a doua zi a Festivalului de Teatru pentru Tineri „ID Fest” 2015 și prima dintre cele patru zile mari și lungi dedicate spectacolelor din competiție.
E o oră matinală chiar și pentru mine. Chiar dacă am diverse activități și treburi de rezolvat, sunt în vacanță și nu am niciun stres. Însă la ID Fest, ca participant, vrei, nu vrei, obosit sau nu, la petreceri trebuie să fii prezent pentru că festivalul de la Bacău e recunoscut pentru party-urile sale. Iar anul acesta nu sunt deloc puține: 4! Totuși, stau și mă întreb dacă se putea gândi cumva programul astfel încât regalul pieselor din concurs să nu înceapă chiar în fiecare zi de la ora 10:00.
Eu oricum vin, dar mă uitam azi dimineață la botoșănenii de la Catharsis care erau și cam somnoroși, și deranjați de faptul că au jucat cu o sală pe jumătate goală, mulți dintre colegii lor de festival fiind încă la somn după petrecerea de azi-noapte din The Stage. E chiar nasol să lucrezi săptămâni întregi la o piesă și să n-o vadă măcar cei care participă la festival.
Ei au pus în scenă „Hangița”, de Carlo Goldoni, adaptată puțin la prezent: cavalerii citeau e-mailuri chiar dacă ofereau femeilor batiste drept cadouri, damele erau îmbrăcate ca niște școlărițe din ruralul vremurilor noastre și dansau lasciv pe „Single Ladies (Put a Ring on It)” etc.
Am avut palme, pistoale, răsturnări de situație și tot felul de gelozii și idile de tipul celor pe care le-am văzut, le vedem și le vom tot vedea de-acum înainte mult și bine: mulți bărbați sunt tentați să fie opulenți cu mica-mare lor avuție, femeile vor tinde mereu să fie sau măcar să pară că fac parte din înalta societate, iar relațiile din interes nu au leac, de negăsit nici măcar în acea sticluță de „aur” care a tot fost fluturată pe scenă. Am rămas cu un singur gând după această comedie: s-or fi epuizat fetele din Botoșani dacă au pus un băiat travestit în piesă sau au făcut asta în glumă, ca să ne distragă atenția de la tonalitatea uneori falsă a băieților de la Catharsis? 🙂
După teatrul de animație (țin minte de la grădiniță că parcă acolo se juca de la 10 A.M.), au urmat băcăuanii noștri de la Transparency. S-au uitat la „Eu când vreau să fluier, fluier” și le-a venit o idee: hai să facem ceva în genul ălă, cu 3 pușcăriași care încearcă să evadeze din închisoare, folosindu-se de gardianul luat ostatic în timpul unei vizite de cercetare a unei studente la psihologie sau sociologie, nu mai țin mine exact.
Iar pistoale, iar bastoane, dar nu vă imaginați c-a fost ceva violent, ba dimpotrivă! Am și râs pe alocuri, chiar dacă vorbim de o dramă, rânjete stârnite în special de aplicarea întrebărilor din chestionarul adus pușcăriașilor de către studentă, luată la țintă din când în când de glumele porcoase ale deținuților. C-așa-i în spatele ###…
Mi-a plăcut felul în care și-au interpretat băieții rolurile, însă cred că studenta putea fi mai convingătoare și mai hrănită la micul dejun. În rest, numai de bine, mai ales din public, brăzdat strategic de mamele și apropiații liceenilor de la Transparency. Ăsta e avantajul de a juca pe teren propriu: feedback-ul subiectivo-pozitiv. Bravo și ne vedem la anu’!
Ultimii dar nu cei din urmă care au ocupat miercuri, 15 iulie 2015, scena Teatrului Municipal Bacovia (mulțumiri speciale doamnei Anca Sigartău aka trăiască al personalității cult) sunt vesticii de la Heavenly Hell. Probabil exasperați de cele peste 20 de ore petrecute pe tren (asta dacă n-or fi venit cu elicopterul), îngerii draci din Timișoara s-au gândit să deseneze o stradă pe parchetul demult scrijelit al scenei.
N-au făcut o (auto)stradă care să lege Moldova de vestul țării, chiar dacă aș fi în stare chiar și să sponsorizez o piesă de teatru la ID Fest care să scoată în evidență indolența autorităților măcar față de tineri, ci una care să-i aduca pe membrii trupei Heavenly Hell „La răscruce”, așa cum s-a numit piesa lor. Lor = scrisă de ei, regizată de ei și, desigur, jucată de ei. Încă un experiment care le iese, după milităria de la „99 Days Later” din 2012 și spectacolul inedit din 2013 (care a obținut atunci nu mai puțin de 6 premii, inclusiv „Cel mai bun spectacol”).
Din păcate, anul trecut i-am ratat. Tot din păcate, poate că piesa lor din acest an a fost mult prea subtilă pentru câțiva inși de prin sală, care și după feedback încă se scărpinau prin cap punându-și întrebarea „da’ oare ce-o fi vrut să zică poetul?”…
Sper că nu v-am plictisit sau enervat prea tare cu remarcile mele non-flower power. Dacă da, sigur m-au salvat fotografiile și materialele video.
A scris și Vlad Popovici despre ziua 1.
Te-ai gasit tu desteptul sa comentezi toate piesele puse pe scena in cadrul acestui festival. Frustratul naibii!