Am peste cinci ani de blogging în spate, iar în tot acest timp am participat la zeci de evenimente care au avut ca temă centrală proiecte cofinanțate din bani europeni. Fericitele semnări de contracte, interesantele conferințe de presă și memorabilele inaugurări sunt aspectele scorțoase ale proiectelor realizate cu ajutorul fondurilor europene. Ceea ce contează cu adevărat pentru voi, ca simpli cititori, sunt rezultatele proiectelor, lucrurile pe care de fapt cetățeanul le vede.
Băcăuanul nu știe câtă muncă zace în absorbția banilor europeni și mai apoi în implementarea proiectelor aprobate. Cred că nici nu trebuie să cunoască astfel de detalii. Cetățeanul, beneficiarul final al acestor fonduri, vrea apă potabilă, vrea energie termică, vrea ca deșeurile sale să fie colectate selectiv și mai apoi reciclate, vrea ca ariile naturale să fie protejate, vrea ca aparatul administrativ să pună preț pe dezvoltare durabilă, vrea politici publice pe termen mediu și lung, servicii sociale de calitate, servicii publice performante, iar lista poate continua.
Conform analizelor oficiale, suma de bani atrasă prin proiectele cu finanțare nerambursabilă implementate până în momentul de față la nivelul județului Bacău este de 1,630,425,658.14 lei, adică peste 360 milioane de euro. Două dintre cele 1078 de contracte de finanțare apar printre cele mai mari 50 proiecte de fonduri structurale din România. Este vorba despre „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în județul Bacău” (495 403 591 milioane lei, din care 383 844 581 sunt fonduri UE) al Companiei de Apă, respectiv „Retehnologizarea sistemului de termoficare din municipiul Bacău în vederea conformării la normele de protecția mediului” (276 412 290 milioane, din care 138 206 145) al municipalității băcăuane.
Printre proiectele cofinanțate cu bani europeni implementate sau aflate în desfășurare ale Consiliul Județean Bacău se numără:
- Reabilitarea DJ 252, proiectul pentru care președintele CJ Bacău Dragoș Benea a fost premiat la Zece pentru România. Pe scurt, avem un proiect de 93 633 312,58 ron (din care 77 156 729,33 sunt bani europeni), 55 km și cel mai lung drum judeţean modernizat din Moldova;
- Sistem integrat de management al deșeurilor solide în județul Bacau, proiect despre care am scris și la semnarea contractului. 45 000 000 euro este valoarea totală a proiectului, din care 33 de milioane reprezintă finanțarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională. Impactul? Asigurarea unei rate de colectare a deşeurilor de 100 % în zonele urbane şi rurale și promovarea colectării selective;
- Ski parc Slănic Moldova, program despre care am vorbit imediat după semnarea contractului de finanțare. Numele proiectului spune totul. Valoarea totală a proiectului este de 5 700 000 de euro, din care 2 600 000 reprezintă contribuţia Consiliului Judeţean Bacău. Restul banilor vin de la Uniunea Europeană.
- Promovarea produselor piscicole și de acvacultură;
- Promovarea județului Bacău (ProBacTur) ca destinație turistică: agrement, sănătate, cultură.
- Pasajul rutier subteran Oituz-Ștefan Gușe, care leagă centrul Bacăului de ieșirea spre Brașov. A fost o plăcere să urmăresc îndeaproape realizarea acestui obiectiv de investiții. Nu pot uita momentul finalizării tunelului pasajului subteran, cea mai importantă etapă a proiectului. Mii de autovehicule folosesc astăzi pasajul subteran.
- Modernizarea Insulei de Agrement – o investiție care va fi demarată în curând și pe care o așteptam de ceva vreme. Proiectul are o durată de 29 de luni, este finanţat prin POR – Axa Prioritară 5, iar valoarea lui totală este de aproape 12 milioane de euro. 4 milioane vin de la UE, 4 de la bugetul local, iar 4 de la bugetul de stat.
- Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) prin care, cum îmi place mie să spun, va fi reabilitat jumătate de oraș. Prin PIDU vor fi create 2,2 hectare de spaţii verzi, se vor realiza piste pentru biciclişti, vor fi reabilitate trotuarele, se va reface iluminatul publicul, vor fi asfaltate străzile, etc.. De asemenea, va fi reabilitat căminul de bătrâni şi vor fi create 49 de locuinţe sociale.
- Centrul de Afaceri și Expoziții Bacău, una dintre cele mai importante investiții făcute în municipiul Bacău, zic eu.
- Teatrul de Vară, etc.