O știre care a trecut neobservată în febra sărbătorilor a fost dosarul de la DNA Ploiești care are ca subiect un proiect aprobat și finanțat cu 24.000 euro de Comisia Europeană în cadrul programului Comenius (Lifelong Learning Programme). Este, dacă nu mă înșel, o premieră pentru România.
Proiectul vizat de DNA este „Food For Thought” (Hrană pentru minte), desfășurat de Școala Generală „Matei Basarab” din Târgoviște în perioada 2008-2010.
Procurorii au ajuns la concluzia că două doamne din această școală, directoarea și o profesoară, au schimbat destinația fondurilor europene fără respectarea prevederilor legale. Ele și-au recunoscut rapid vinovăția.
Concret, în proiectul aprobat de agenția din România, ele au specificat că vor face 24 de mobilități (deplasări) la care să participe un număr de 24 de profesori (pentru că na, de ce să îi băgăm și pe elevi în seamă?). Pe lângă diurna aferentă admisă, profesoara și-a păstrat 545 de euro, iar directoarea vreo 191. În plus, au luat din contul aferent proiectului suma de 10.000 de lei, fără vreo justificare în cadrul proiectului „Food For Thought”. Deci deturnare de fonduri.
În prezența apărătorilor aleși, inculpatele Popescu Grațiela-Ioana și Mihălăchioiu Elisabeta Luise au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 1 an închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. De asemenea inculpatele au fost de acord să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare. – sursa: comunicat DNA
Așadar, nu e de joacă nici la proiectele europene de grădiniță/liceu, care până la urmă ajută profesorii și elevii să vadă locuri frumoase din Europa și nu numai. N-are rost să vă riscați libertatea și onoarea pentru câteva sute de euro. Oricât de mic ar fi prejudiciul, faptele tot la „fraude cu fonduri europene” se încadrează și nu doar că sună foarte urât, dar DNA nu le iartă. În plus, ce model le oferiți celor pe care îi școliți?