Inaugurat cu surle și trâmbițe în urmă cu 4 ani, Centrul de Afaceri și Expoziții „Mircea Cancicov” ne este prezentat de administrația Stavarache ca un mare succes, în ciuda situației financiare dezastruoase în care se află acest obiectiv realizat cu fonduri europene și gestionat nu doar de Consiliul Local, ci și de Consiliul Județean. E timpul ca băcăuanii să știe ce se întâmplă cu banii lor!
Centrul de Afaceri și Expoziții e condus de S.C. Centrul de Afaceri și Expozițional Bacău S.A., o societate comercială de stat care are doi acționari: Consiliul Local Bacău (91,6%) și Consiliul Județean Bacău (8,4%). La înființare, CAEx a primit 1.600.000 milioane de lei (1.465.600 de la Municipiul Bacău, respectiv 134.400 de la Județul Bacău).
În acești patru ani s-au organizat tot felul expoziții, lansări, conferințe, mitinguri electorale și alte evenimente, dar directorul Corneliu Pricope nu a reușit să aducă instituția pe plus. Prin urmare, an de an cere de la Consiliul Local și Consiliul Județean măriri de capital. Mai pe șleau, Centrul de Afaceri nu este profitabil, iar pentru a funcționa are nevoie de banii băcăuanilor. Astfel, banii noștri se duc periodic în gaura pe care liderii politici locali ne-o prezintă ca pe o mare realizare.
Pe lângă cei 1,6 milioane de la început, Centrul de Afaceri a primit pe parcursul ultimilor doi ani sub forma majorărilor de capital încă 1 milion, după cum urmează:
- Consiliul Local: 400.000 lei (conform HCL nr. 88/2013);
- Consiliul Local: 250.000 lei (conform HCL nr. 6/2014);
- Consiliul Local: 300.000 lei (conform HCL nr. 123/2015);
- Consiliul Județean: 36.681 lei (conform HCJ nr. 53/2014);
- Consiliul Județean: 22.925 lei (conform HCJ nr. 152/2014).
Da, aici se duc banii dumneavoastră! Într-un Centru de Afaceri care nu este profitabil și care trebuie ținut în viață cu banii băcăuanilor, prin bunăvoința consilierilor locali și județeni. Totuși, aceste două instituții au oameni în Consiliul de Administrație al CAEx: Cojocaru Viorel (PNL) și Novac Diaconu-Laurențiu (PNL) din partea Consiliului Local, respectiv Bejan Gheorghe (PSD) din partea Consiliului Județean. Ce păzesc aceștia acolo și cum controlează conducerea executivă a Centrului de Afaceri numai ei știu.
Apropo de conducerea executivă a CAEx, să aruncăm un ochi și aici. Director general este Corneliu Pricope președintele al Organizației Municipale a PNL Bacău și anul trecut a încasat frumoasa sumă de 59.721 lei (conform declarației de avere). Adică peste 1.000 de euro pe lună pentru a administra o societate publică care nu poate să se autosusțină, iată, după patru ani de activitate.
Acesta este un prim articol din seria de materiale pe care vreau să le dedic găurilor pe bani publici din Bacău. Despre CAEx urmează să aflați povestea cu SCC (posibila deturnare a destinației pentru care a fost construit Centrul de Afaceri), dar și cine și-a făcut și încă își face veacul pe chirii modice în spațiile de la Incubatorul de Afaceri.
Ar fi interesant daca ai putea afla cat plateste SCC-ul chirie…
Eu nu sunt neaparat de acord. Daca nu era centrul de afaceri, eu nu aveam unde sa lucrez. Eu si alti 500 de bacauani. Incubatorul este facut pentru noi afaceri pentrutineri, cu chirie zero pe 2 ani. Ba chiar, u de sunt oile in poza vor mai contrui inca o cladire identica cu cea de la scc, pentru ca nu mai avem loc. Eu sunt multumit. Dar asta este doar parerea mea, a unui om ce merge zilnic acolo :))
1,6 milioane de euro pentru ceva ce ramane in Bacau. Am participat la cateva cursuri care au avut loc aici. Pentru Theaterstock s-au alocat aceiasi bani. Ok a venit lumea la teatru, dar orele au fost foarte tarzii, unele spectacole s-au amanat/anulat, pentru copii nu a fost nici macar un spectacol, desi copiii sunt in vacanta si avem teatru de animatie, si nu stie nimeni cati oameni au participat, daca a meritat „investitia” sau nu.
Am scris și despre Theaterstock: http://www.kristofer.ro/tag/theaterstock/