Sistemul de vot pentru alegerea președintelui din SUA (infografic în limba română)

Ieri am fost la Ambasada SUA, unde am participat la o prezentare privind alegerile primare din Statele Unite ale Americii, susținută în București și transmisă prin videoconferință în Iași, Târgu-Mureș și Timișoara.

Urmăresc îndeaproape aceste alegeri primare deoarece am un candidat pe care îl simpatizez enorm de mult, și anume Bernie Sanders, iar sesiunea de informare susținută de Walker Frahm (bursier Fulbright) m-a ajutat să înțeleg mai bine complicatul sistem electoral din SUA. Walker Frahm are o diplomă de licență în etică, politică și economie la Universitatea Yale în anul 2010 și una de masterat în sociologie de la Universitatea Washington în 2013. Cum acesta e pasionat de alegeri încă din timpul studenției, el ne-a susținut o prezentare pe tema alegerilor americane.

Până să vă ofer detalii despre alegerile primare din acest an, vreau să vă arăt un infografic în limba română ce ilustrează perfect felul în care un cetățean american poate deveni președintele Statelor Unite ale Americii. Asta așa, ca să nu spuneți că m-am întors cu mâna goală.

How-to-Become-President-of-the-US

Momentan suntem în mijlocul alegerilor primare, în cadrul cărora fiecare dintre cele 2 mari partide își aleg finaliștii pentru campania din toamnă. La ora la care vorbim, cele mai mari șanse le au Hillary Clinton la democrați și Donald Trump la republicani.

P.S.: azi e „super tuesday” și sper ca Bernie Sanders să primească suficient de multe voturi încât să rămână în cursa pentru nominalizarea din partea Partidului Democratic, obiectiv pe care îl dispută cu Hillary Clinton, preferata sistemului.

2 thoughts on “Sistemul de vot pentru alegerea președintelui din SUA (infografic în limba română)

  1. Bravo Cristi! Regret ca nu am avut stiut de intalnirea asta, mi-ar fi placut sa particip. Sistemul american nu este perfect, dar functioneaza. La nivel european am putea avea si noi asa ceva, astfel incat institutiile principale de la Bruxelles sa nu mai aiba lideri numiti ci alesi. Poate asa actul politic european ar fi mult mai apreciat de europeni, iar trendul anti-EU s-ar diminua. Atat de putina democratie in sistemul EU actual, nu ma mir ca au explodat curentele extremiste anti-europene. Succes, Cristi!

  2. Un sistem destul de prost, prin care un candidat poate iesi fara sa fi avut sustinerea populatiei. Vezi cazul Bush.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *