Foto: Miting Aerian 2014 în Bacău

Sâmbătă, 14 iunie 2014, am fost la Baza 95 Aeriană din Bacău, unde am asistat la un spectaculos miting aviatic organizat cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la ultima luptă aeriană a căpitanului aviator Alexandru Șerbanescu, al cărui nume este purtat de Baza 95 Aeriană.

În prima parte a evenimentului, miile de băcăuani au văzut la verticală aceleași reprezentații ca în anii trecuți: MiG-21 Lancer, IAR 99 Șoim, IAR 330 Socat, C-27J Spartan, ZLIN Z 142, APPOLO FOX, CESNA 210, CTSW, FESTIVAL, WILGA, parașutiști și un exercițiu militar la sol cu participarea aeronavelor militare. Dacă evenimentul s-ar fi terminat aici, puteam pleca acasă cu gândul că a fost un eveniment frumos, dar parcă prea asemănător cu edițiile anterioare. Cu excepția MiG-ului 21 Lancer, care a executat pe cer niște manevre excepționale, cum nu am mai văzut în anii trecuți de la deja bătrânul aparat de zbor. Pilotul a tras într-un mare fel de aparat.

Miting Aerian Bacau 2014-69

Finalul evenimentului a adus două surprize pe cerul Bacăului: Aeroclubul României, cu două avioane EXTRA 300 din Lotul național de acrobație aeriană (Hawks of Romania) și Iacării Acrobați, cu 3 aparate YAK-52 fabricate la Aerostar Bacău. Din păcate, mulți spectatori au plecat acasă și nu au mai apucat să vadă invitații speciali, puși la final pentru a încheia mitingul aerian într-un mare stil. Au pierdut cireașa de pe tort!

Dacă cele două EXTRA 300 ale Aeroclubului României au desenat o inimă între nori (le-am văzut și la Clinceni Airshow), Iacării Acrobați au venit cu artileria grea la sfârșit. La propriu! Trecerile lor în formație aproape de sol au fost acompaniate de efecte pirotehnice. Wow!

Tot la înălțime (hîhî), la microfon s-a aflat și Roxana Ciuhulescu. O știți, e acea prezentatoare înaltă, blondă și pasionată de automobilism și aviație.

P.S.: Mâine, 16 iunie, Baza Aeriană 95 împlinește 94 de ani de existență. La anu’ avem 95 for 95. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *