„Du-te, Vino” la ID Fest @ Teatrul Bacovia!

În perioada 14-22 iulie 2015, Teatrul Municipal Bacovia găzduiește ediția cu numărul 16 a Festivalului de Teatru pentru Tineri I.D. Fest, un eveniment foarte așteptat de tinerii băcăuani pe de o parte și de adolescenții pasionați de teatru din toată țara pe de altă parte.

200 de tineri vor veni la Bacău nu doar să joace teatru, ci și să învețe în cadrul atelierelor asigurate de actori profesioniști și de absolvenți ai facultăților de profil. Evenimentul este organizat de Asociația Ingenious Drama și are un buget de aproximativ 100.000 lei, spun organizatorii.

[Update: Programul ID Fest 2015]

Vom vedea săptămâna viitoare pe scena teatrului 12 trupe de liceeni, 9 spectacole de one man show și cel puțin 3 spectacole invitate, plus deja clasica Noapte în teatru – poate momentul meu favorit al festivalului datorită spontaneității pe care o demonstrează exercițiile și task-urile de improvizație. Intrarea este, desigur, liberă, însă locurile sunt limitate. Și aici chiar vorbesc serios pentru că mai toate piesele din cadrul I.D. Fest s-au jucat în ultimii ani cu sala plină.

act-bacau-id-fest-2014-23

 

foto via ID Fest 2014

Trupele de anul acesta, 12 la număr: The Knockers (Suceava), The Hooleelogans (Timișoara), Heavenly Hell (Timișoara), Brainstorming (București), In The Spot (Bacău), Nobody’s Group (Bacău), A.C.T (Bacău), Transparency (Bacău), Victoria Art (București), Atelierul de Teatru (Botoșani), Birlic (Fălticeni) și Catharsis (Botoșani). Cât de curând o să apară și programul festivalului. Update: Birlic nu mai ajunge la festival, așa că s-a retras din competiție.

Pe lângă piesele din competiție, ne vom mai putea bucura de câteva spectacole invitate: „LSD Theatre Show” (regizat de Horia Suru, cu Isabela Neamțu și Matei Chioariu – cu toții membri ai juriului), „Iluzii” (cu Alexandru Voicu, Cristina Juncu, Vlad Bălan și Silvana Mihai – absolvenți ai UNATC) și „7 zile din viața lui Simon Labrosse” (regizat de Irina Banea, cu Voicu Aaniței, Bianca Cuculici, Codrin Boldea).

Chiar dacă nu am făcut parte din nicio trupă și nu am pus umărul la organizarea vreunei ediții, afirm că mă regăsesc în conceptul „Du-te, Vino”, care guvernează ediția de anul acesta a Festivalului de Teatru pentru Tineri. În primul rând pentru că ultimii ani au fost pentru mine un „du-te, vino” permanent între București și Bacău, venind acasă dacă nu bilunar, măcar o dată pe lună, dar și din perspectiva calității mele de partener media și de spectator frecvent al ID Fest, fiind prezent la mai toate spectacolele din ultimii 5-6 ani. De pe scaunul acela din față, rezervat de obicei fotografilor și presei, am văzut actorii crescând, trupele schimbându-și de la an la an componența și organizatorii predând ștatefa unor alți tineri entuziaști pe modelul unei mișcări browniene.

id fest 2015 conferinta presa-3

Putem spune că este cel mai mare eveniment de profil din țară. De câțiva ani încoace am crescut destul de mult. Schimbarea în limba română ne-a oferit o deschidere mult mai mare față de tot. Primim mai mult sprijin și avem mult mai multe oportunități. […] Spectacolele sunt mult mai accesibile publiculului. – a declarat Codrin Ciobanu, staff ID Fest, la conferința de presă de azi

Juriul este format din profesioniștii Horia Suru (regizor și actor), Anca Sigartău (director al teatrului), Isabela Neamțu (actor), Matei Chioariu (actor), Ștefan Huluba (actor) și Doru Mareș (critic) și o are ca președinte onorific pe Coca Bloos – de la distanță, dacă am înțeles bine.

Merită menționați și trainerii cu care liceenii vor avea de-a face la atelierele menite să le dezvolte și să le perfecționeze aptitudinile actoricești: Silviu Mircescu, Clara Popadiuc, Liviu Chițu, Ștefan Huluba, Vlad Bălan, Catinca Nistor, Alexandru Voicu, Minodora Broscoi, Eric Țuțuianu, Anca Munteanu, Eduard Burghelea, Lucian Popescu, Doina Antohi, Cristina Juncu, Mădălin Hîncu și Irina Ștefan.

noaptea-in-teatru-id-fest-2014-1foto via Noaptea în teatru

P.S.: M-a cam amuzat treaba cu „nu putem spune câți bani primim de la Primărie”, dar asta e altă discuție. E vorba de bani publici și treaba ar trebui să fie transparentă. Oricum, au la dispoziție teatrul, au la dispoziție căminul de la Colegiul Tehnic de Comunicații „N.V. Karpen”, deci sprijin din partea autorităților există într-o oarecare măsură. Că o fi fost greu să îl obțină, asta e partea a doua. N-ar trebui să fie așa, căci vorbim de un eveniment non-profit, dedicat tinerilor.

Ne vedem la teatru!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *