2 000 de euro. Atat investeste UE pe cap de locuitor in CET Bacau.

CET Bacau era pana acum cativa ani societatea de care depindea confortul bacauanilor. Ei bine, situatia s-a schimbat radical atunci cand majoritatea cetatenilor au migrat catre centralele de apartament. Evident, acestia s-au debransat de la sistemul centralizat de termoficare.

Ne bateam cu pumnii in piept atunci cand am fost anuntati in mod oficial ca vom primi nu mai putin de 80 de milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii CET Bacau. Finantarea include atat centrala propriu-zisa si infrastructura paralela, cat si conductele din oras. Sunt multi bani de care economia Bacaului chiar are nevoie, iar acest lucru este de necontestat.

In schimb, vabria malai viseaza. Procentul bacauanilor care mai sunt racordati la sistemul centralizat si care inca mai beneficiaza de apa calda cu portia de la CET Bacau este de sub 30%.

Intrebarea este… pentru cine investeste de fapt Uniunea Europeana 80 de milioane de euro?

Daca ar fi sa luam in calcul recensamantul din 2002, Bacaul este populat de 175 000 de oameni. Acum sunt sub 150 000 de mii, dar las de la mine si spun ca sunt 175 000.

30% inseamna circa 40 000 de locuitori. Impartim cele 80 de milioane de euro la 40 000 de mii de locuitori si obtinem 2000 de euro pe cap de locuitor. Aceasta este suma pe care o investeste UE pe cap de cetatean bransat la CET Bacau. Unde este afacerea, nu stiu.

4 thoughts on “2 000 de euro. Atat investeste UE pe cap de locuitor in CET Bacau.

  1. Calculul pe cap de locuitor nu isi are rostul. Vorbesti despre o centrala termica, totusi, si un sistem de distributie in tot orasul. Costa mult si nu se repara tevile doar pana la casele celor care abonati la CET, se repara toate (teoretic).
    Tu zici ca daca nu ai centrala atunci nu merita efortul sa se repare CET-ul ca sa ai si tu apa calda!? Or fi doar 30% din locuitori legati la CET dar asta nu inseamna ca poti sa-i dai naibii pe toti.

  2. la cum se scumpeste gazul in fiecare an…posibil ca in cativa anii sa ajungem inapoi sa ne racordam la C.E.T !Stiu multi care sau lasat de centrale si sunt inapoi la C.E.T !

  3. E usor de dat cu parerea, dar gandeste te ca nu toti castiga bani din blogging, nu toti au parinti cu salarii mari, cel putin la mine in familie, se castiga sub 2000 de lei lunar, cu 3 copii la scoala de intretinut la scoala, si de unde mai vrei si centrala ? Stiu ca (,) costa aproximativ 10.000 de lei cu totul. Aproximativ 5 salarii lunare 🙂 Si nu sunt singurul in situatia asta ;), sunt zeci de mii de persoane „here” :). Ciau!

  4. CET produce agent termic in cogenerare cu electricitatea. Parte din investitie se amortizeaza prin producerea ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *