Update: aceeași ședință (cu repetiție) va avea loc marți, 5 decembrie 2023, având în vedere că proiectele propuse spre finalizare în 2024 nu au fost aprobate de Consiliul Local din cauza lipsei datelor privind stadiul la zi al acestora.
De departe cea mai importantă ședință a Consiliului Local Bacău de anul acesta va avea loc luni, 4 decembrie, de la ora 10:00, la Centrul de Afaceri și Expoziții, unde va fi pusă în discuție prelungirea termenului cu un an pentru toate proiectele cu fonduri europene finanțate din Programul Operațional Regional 2014-2020 ce trebuiau finalizate până la 31 decembrie 2023.
Peste 15 milioane de euro din fonduri europene vom pierde, iar primarul a încercat să ascundă acest eșec la umbra sărbătorilor naționale de zilele trecute prin ședința de îndată pe care a convocat-o de Sf. Andrei și care nu s-a putut desfășura din lipsă de cvorum.
De ceea ce îi era frică nu scapă, așa că luni este momentul adevărului. Este momentul cifrelor exacte care trebuie puse pe masa consilierilor astfel încât să știm ce ne asumăm pentru anul 2024 și spun asta pentru că toate proiectele nu cuprind mențiuni elementare despre sumele decontate și plătite până acum atât din fonduri europene, cât și din cheltuielile neeligibile care au fost majorate considerabil în acești 3 ani.
Buba cea mai mare este la primele 3 proiecte (coridorul Centru-Șerbănești, Traseul tineretului și sportului și Sistemul de management al traficului), care chiar dacă vor fi etapizate pe viitorul exercițiu bugetar european, ele lasă în urmă sume uriașe nedecontate din POR 2014-2020 și care erau destinate municipiului Bacău. Peste 15 milioane de euro este estimarea mea pe care am făcut-o pe baza discuțiilor sumare avute zilele trecute cu managerii proiectelor. Milioane de euro care vor fi acoperite din viitorul POR 2021-2027 pe care ar fi trebuit să îl folosim pentru noi proiecte cu fonduri europene, nu pentru finalizarea unor proiecte întârziate.
Fac precizarea că toate aceste proiecte au fost coordonate la nivel municipal de duetul primar-administrator public, Lucian Stanciu Viziteu-Ciprian Piștea. Ei sunt cei care au ținut cu dinții de aceste proiecte, fără să ne implice nici pe mine, nici pe celălalt viceprimar în bucătăria internă a gestionării acestor proiecte europene. Eu am solicitat asta și la începutul mandatului, dar și pe parcurs atât la nivel intern, cât și în plenul Consiliului Local. Acum ei sunt cei care trebuie să răspundă!
Rezumatul proiectelor care sunt pe ordinea de zi a ședinței:
01. actualizarea bugetului proiectului Coridor pentru deplasări nemotorizate Centru-Șerbănești, astfel încât valoarea totală a proiectului devine 56,2 milioane lei (cu TVA) din care valoarea eligibilă pentru fonduri UE este de 36,7 milioane lei, cea neeligibilă de 19,5 milioane lei + contribuția proprie de 734 mii lei.
02. etapizarea proiectului Coridor pentru deplasări nemotorizate Centru-Șerbănești în cadrul POR 2021-2027 astfel încât să fie finalizat până la 31 decembrie 2024.
Proiectul nu cuprinde nicio mențiune referitoare la sumele decontate până acum din fonduri europene, stadiul execuției lucrărilor și mai ales detalii despre valorile pe care urmează să le suportăm de la bugetul local în anul 2024 (pe lângă cele neeligibile care nu au fost precizate).
03. etapizarea proiectului Coridor pentru deplasări nemotorizate Parcul Cancicov-Stadion-Bazin de înot-Universitatea „Vasile Alecsandri” (Traseul Tineretului și Sportului) în cadrul POR 2021-2027 astfel încât să fie finalizat până la 31 decembrie 2024.
Proiectul nu cuprinde nicio mențiune referitoare la sumele decontate până acum din fonduri europene, stadiul execuției lucrărilor și mai ales detalii despre valorile pe care urmează să le suportăm de la bugetul local în anul 2024 (pe lângă cele neeligibile care nu au fost precizate).
04. etapizarea proiectului Sistem de management al traficului pentru prioritizarea coridoarelor de transport public local și a deplasărilor cu bicicleta în cadrul POR 2021-2027 astfel încât să fie finalizat până la 31 decembrie 2024.
Progresul financiar al proiectului este de 30,71% până la data de 30 octombrie 2023, conform raportului semnat de managerul de proiect. În rest, proiectul nu cuprinde nicio mențiune referitoare la stadiul execuției lucrărilor și mai ales detalii despre valorile pe care urmează să le suportăm de la bugetul local în anul 2024 (pe lângă cele neeligibile care nu au fost precizate).
05. finalizarea până la 31 decembrie 2024 a proiectului Modernizarea, dotarea și extinderea corpurilor ambulatoriului Spitalului de Pneumoftiziologie Bacău și aprobarea cheltuielilor suplimentare în cuantum de 230.000 lei de la bugetul local (pe lângă cele neeligibile care nu au fost precizate);
Conform managerului de proiect, lucrările de construcții sunt în grafic, stadiul fizic a ajuns la 95%, dar la nivel financiar progresul este de 90%.
06. finalizarea până la 31 decembrie 2024 a proiectului Traseu pentru biciclete semicircular (Mioriței) și aprobarea cheltuielilor suplimentare în cuantum de 200.000 lei de la bugetul local (pe lângă cele neeligibile care nu au fost precizate).
Conform managerului de proiect, stadiul fizic al lucrărilor este de aproximativ 70%, fără a preciza sumele decontate până acum din fonduri europene și mai ales detalii despre valorile pe care urmează să le suportăm de la bugetul local în anul 2024.
07. finalizarea până la 31 decembrie 2024 a proiectului Crearea unei infrastructuri suport de incubare a afacerilor HUB pentru tineret – Cinema Orizont și aprobarea cheltuielilor suplimentare în cuantum de 240.000 lei de la bugetul local (pe lângă cele neeligibile care nu au fost precizate).
Proiectul nu cuprinde nicio mențiune referitoare la sumele decontate până acum din fonduri europene, stadiul execuției lucrărilor și mai ales detalii despre valorile pe care urmează să le suportăm de la bugetul local în anul 2024.
08. finalizarea până la 31 decembrie 2024 a proiectului Coridor pentru deplasări nemotorizate Centru-Gară-Sala Polivalentă-CAEx și aprobarea cheltuielilor suplimentare în cuantum de 13,2 milioane lei (cu TVA) care urmează să fie suportate de la bugetul local în anul 2024 (pe lângă cele neeligibile care nu au fost precizate).
Proiectul nu cuprinde nicio mențiune referitoare la sumele decontate până acum din fonduri europene și la stadiul execuției lucrărilor.
09. finalizarea până la 31 decembrie 2024 a proiectului Modernizare și rebilitare Colegiul Grigore Antipa și aprobarea cheltuielilor suplimentare în cuantum de 1,4 milioane lei (cu TVA) care urmează să fie suportate de la bugetul local în anul 2024 (pe lângă cele neeligibile care nu au fost precizate).
Stadiul fizic este de aprox. 70% conform raportului semnat de managerul de proiect, dar fără a preciza ce sume au fost decontate până acum din bani europeni (progresul financiar).
10. finalizarea până la 31 decembrie 2024 a proiectului Modernizare și reabilitare Creșa nr. 3 și aprobarea cheltuielilor suplimentare în cuantum de 3,83 milioane lei (cu TVA) care urmează să fie suportate de la bugetul local în anul 2024 (pe lângă cele neeligibile care nu au fost precizate).
Proiectul nu cuprinde nicio mențiune referitoare la sumele decontate până acum din fonduri europene, stadiul execuției lucrărilor și mai ales detalii despre valorile pe care urmează să le suportăm de la bugetul local în anul 2024.
11. finalizarea până la 31 decembrie 2024 a proiectului Modernizare și reabilitare Colegiul N.V. Karpen și aprobarea cheltuielilor suplimentare în cuantum de 38.000 lei care urmează să fie suportate de la bugetul local în anul 2024 (pe lângă cele neeligibile care nu au fost precizate).
Stadiul fizic precizat de managerul de proiect până la această dată este de 93%, în timp ce progresul financiar este de 72,63%.
12. finalizarea până la 31 decembrie 2024 a proiectului Reamenajarea străzii Prieteniei din cartierul Miorița pe modelul zonă rezidențială (home-zone) și aprobarea cheltuielilor suplimentare în cuantum de 70.000 lei care urmează să fie suportate de la bugetul local în anul 2024 (pe lângă cele neeligibile care nu au fost precizate).
Stadiul fizic al lucrărilor avansat de managerul de proiect este de 85%, în timp ce la nivel financiar progresul este de doar 42,25% (ceea ce arată că suma de 70.000 pentru 2024 este foarte optimistă de vreme ce încă sunt mulți bani de atras din fonduri europene).
13. finalizarea până la 31 decembrie 2024 a proiectului Traseu pentru deplasări nemotorizate Sud (Centru-Aeroport) și aprobarea cheltuielilor suplimentare în cuantum de 400.000 lei care urmează să fie suportate de la bugetul local în anul 2024 (pe lângă cele neeligibile care nu au fost precizate).
Proiectul nu cuprinde nicio mențiune referitoare la sumele decontate până acum din fonduri europene și la stadiul execuției lucrărilor, ci doar care sunt activitățile care vor fi finanțate suplimentar de la bugetul local în 2024.
14. finalizarea până la 31 decembrie 2024 a proiectului Modernizarea stațiilor de transport public și aprobarea cheltuielilor suplimentare în cuantum de 350.000 lei care urmează să fie suportate de la bugetul local în anul 2024 (pe lângă cele neeligibile care nu au fost precizate).
Proiectul nu cuprinde nicio mențiune referitoare la sumele decontate până acum din fonduri europene și la stadiul execuției lucrărilor, ci doar care sunt activitățile care vor fi finanțate suplimentar de la bugetul local în 2024. Conform managerului de proiect, lucrările de execuție sunt la 6% conform situației din luna octombrie. Nu este clar cum de estimarea pentru 2024 este atât de optimistă.
15. finalizarea până la 31 decembrie 2024 a proiectului Coridor pentru deplasări nemotorizate pentru agrement Centru-Insula de Agrement și aprobarea cheltuielilor suplimentare în cuantum de 714.000 lei care urmează să fie suportate de la bugetul local în anul 2024 (pe lângă cele neeligibile care nu au fost precizate).
Proiectul nu cuprinde nicio mențiune referitoare la sumele decontate până acum din fonduri europene, stadiul execuției lucrărilor și mai ales detalii despre valorile pe care urmează să le suportăm de la bugetul local în anul 2024.
16. completarea listei cu reprezentanții Consiliului Local în consiliile de administrație ale unităților de învățământ.
Documentația pentru toate proiectele de hotărâre ar trebui să fie publicată aici, în Monitorul Oficial Local.
Vă reamintesc că întâlnirile Consiliului Local sunt publice și au loc la Centrul de Afaceri și Expoziții. Mai precis, în a doua clădire de la dreapta la stânga, la etajul 1. Prin urmare, absolut toate ședințele sunt publice și deschise cetățenilor, deci vă aștept la Centrul de Afaceri și Expoziții. De altfel, acestea sunt transmise live pe pagina de Facebook a municipiului, dar și pe YouTube.
partea I
partea a II-a