Rezultate alegeri prezidențiale 2019 în Bacău – câteva date și reflecții pentru 2020

Ieri ieșisem din secția de votare de la Colegiul Național de Artă „George Bacovia” fericit, după ce am votat pentru un tur doi pe bune. Nu a fost o alegere ușoară, dar am avut cel puțin 5 motive să pun ștampila pe Dan Barna. Patru dintre ele făceau referire mai direct sau mai voalat la situația locală: ruperea blatului USL-ist, setarea tonului pentru localele din 2020, răsturnarea stării de fapt actuale și acordarea unei șanse celor noi.

Văzând rezultatele, nu am fost dezamăgit pentru că nici așteptările nu erau uriașe. Ba mai mult, departe de mine să încep să critic alegătorii sau să dau vina pe cei care au stat acasă, doar nu suntem talibani, nu? Fiecare are opțiunea sa și până la urmă mai contează și cu cine pleci la luptă, cu ce mesaje, care este strategia. Ne place sau nu, Viorica Dăncilă s-a bătut mai mult cu Klaus Iohannis decât a făcut-o candidatul USR-PLUS, deci din start „ai noștri” au avut o greșeală de poziționare strategică în toată campania. Mesajul anti-PSD încă prinde, dar lumea s-a cam săturat de aceleași lozinci, Dragnea dispăruse între timp din scenă, scorul pesediștilor era deja la un minim istoric, deci ai nevoie să le arăți oamenilor că vrei să construiești și că în capul tău nu e doar ideea de a ajunge la putere, ci mai ales dorința de a face ceva în țară după ce ai obținut funcția.

Mulți membri USR și PLUS s-au îmbătat cu apă rece după europarlamentarele din mai. A fost o victorie de etapă, am zis-o atunci, la fel cum am precizat în acea seară fericită de mai că a fost un uriaș vot anti-PSDragnea, deci rezultatul nu prezice mare lucru nici pentru alegerile din toamnă, nici pentru localele din 2020.

Unii deja se visau primari, parlamentari și majoritari la guvernare în 2020. Greșeală.
Prezidențialele și mai ales localele sunt despre oameni și mai puțin despre scorul de partid, în special atunci când acest scor politic e bazat pe un val, pe o bulă, cum a fost cea anti-PSDragnea. Acum, bula anti-PSDăncilă era mult mai mică de vreme ce PSD abia fusese debarcat de la guvernare (+pentru Klaus Iohannis), deci și impactul campaniei anti a alianței a fost pe măsură. Pe de altă parte, toată retorica cu fără penali în funcții publice a fost parțial anulată de dezvăluirile Rise Project și de atitudinea de moment a candidatului. Nici victimizarea nu a fost verbalizată cum trebuie. În fine, sper măcar ca alianța să rămână unită și să pună în valoare baza partidului, cea locală, aducându-i în prim-plan pe cei care se bat în comunitățile lor cu demersuri și acțiuni concrete, nu pe cei care fac gargară zi și noapte cu mesaje anti și cam atât.

Să vedem ce s-a întâmplat la Bacău, comentând rezultatele oficiale de la AEP.

La ora dimineții la care scriu acest articol (4 AM, după o interesantă „sufragerie”), rezultatele parțiale la alegerile prezidențiale arată astfel pe județ:

  • 250.940 votanți (226 de mii de pe listele permanente, restul pe liste suplimentare), adică o prezență de 41,78%, care ne situează pe locul 7 de la coadă;
  • Klaus Iohannis (PNL): 36,17% (90,7 mii);
  • Viorica Dăncilă (PSD): 25,12% (63 mii);
  • Dan Barna (USR-PLUS): 12,78% (32 mii);
  • Mircea Diaconu (Pro+ALDE): 7,52% (18,8 mii);
  • Theodor Paleologu (PMP): 5,14% (12,9 mii);
  • Ramona Ioana Bruynseels (PPU): 3,25% (8,1 mii);
  • Alexandru Cumpănașu: 1,52% (3,8 mii);
  • Viorel Cataramă: 0,96% (2,4 mii);
  • restul adunați: 3,12% (7,8 mii).

Pe municipiu, ierarhia se păstrează, chiar dacă votul pentru Barna e ceva mai mare decât pe județ:

  • În Bacău au votat 73249 de persoane (dintre care 66,5 mii pe listele permanente), 44,39% fiind prezența procentuală finală;
  • Klaus Iohannis (PNL): 35,52% (26 mii);
  • Viorica Dăncilă (PSD): 18,58% (13,6 mii);
  • Dan Barna (USR-PLUS): 17,11% (12,5 mii);
  • Mircea Diaconu (Pro+ALDE): 11,88% (8,7 mii);
  • Theodor Paleologu (PMP): 6,70% (4,9 mii);
  • Ramona Ioana Bruynseels (PPU): 3,72% (2,7 mii);
  • Viorel Cataramă: 1,37 (1 mie);
  • Alexandru Cumpănașu: 1,25% (0,9 mii);
  • restul adunați: 2,29% (1,6 mii).

Ca temă de gândire, a se compara pe site-ul AEP prezidențialele din 2014 cu localele din 2016. Scorurile dreapta-stânga rămân constante, însă „fărămițarea” unei părți sau a alteia face diferența și va fi esențială pentru alegerea primarului și a președintelui CJ în 2020. Atât am de spus: localele vor fi despre oameni ai locului și nu despre partide. Candidații, cu parcursul și profilul lor, pot (sau nu, depinde de cât de orientate se dovedesc mai ales personajele noi din politica locală) să tragă partidele cât mai sus spre majoritatea pe care ar trebui să o dorească. Iar localele vor da tonul la parlamentare în fiecare comunitate în parte.

Trageți concluziile. Și să le tragă și cei care conduc organizațiile politice la nivel local.
#2020iscoming

cristian ghinghes vot alegeri prezidentiale 2019

 

One thought on “Rezultate alegeri prezidențiale 2019 în Bacău – câteva date și reflecții pentru 2020

  1. Daca PSD avea candidat nu o paiata,acum vorbeam despre alt scor.A fost un noncombat general.Nu stim de ce,pentru ca a fost cea mai netransparenta campanie electorala.
    Vom vedea la alegerile locale cine va castiga,pentru ca acolo conteaza enorm omul,nu partidul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *