După ce în 2010 a tăiat Salcia lui Bacovia, monument al naturii înregistrat în categoria „Arii protejate, rezervaţii naturale şi monumente ale naturii din judeţul Bacău”, municipalitatea băcăuană a chelit zilele trecute Parcul Bacovia numit și Pătrățel.
Adevărul e că avem prea multă verdeață în Bacău: 18 metri pătrați pe cap de locuitor de spațiu verde, în condițiile în care normele europene spun că trebuie să avem minim 26 mp/locuitor. Să vă aduc aminte cu ce betoane a fost înlocuit spațiul verde din Piața Tricolorului? Culmea, în urmă cu doi ani am câștigat competiția „What makes a city a European Green Capital?”, organizată de Comisia Europeană, cu un material video filmat în Bacău. Deci avem potențial.
Pe cei de la CRE (Centrul Regional de Ecologie) nu-i mai întreb ce părere au. N-am cum să uit faza de la sfârșitul lunii aprilie de la Prefectură. Când le-am propus celor de la Fundația de Sprijin Comunitar ideea cu Marșul bicicletelor, reprezentanții Centrului Regional de Ecologie prezenți în sală au sărit ca arși: că în Bacău nu se pot face piste, că ideea e un basm, că nu are rost să facem acțiuni etc. În cele din urmă, marșul a fost un succes, iar inițiativa a ajuns să aibă aproape 1.900 de susținători.
Sunt curios ce părere are Centrul Regional de Educație Ecologică, Artă și Turism „Veniți cu Noi” despre defrișarea de zilele trecute, desfășurată de Direcția Salubrizare Agrement Parcuri din cadrul Primăriei Bacău, la kilometrul 0 al Bacăului. Sigla lor tronează pe panoul de informare pus la intrarea în Parcul Bacovia.
Dar Iubim Natura?
De ce tac ONG-urile „verzi” din Bacău?
CRE, Veniti cu noi si toate astea de unde zici ca traiesc? De la bugetul local.. e normal sa „mearga pe burta”
Vor pune in loc gazon, asa cum e in lumea civilizata. Nu boscheti. La fel au facut in parcul mare sau in Trandafirilor si e foarte frumos. Dar tu si alti blogeri sau ziaristi scrieti doar bucata care va convine si aruncati cu rahat, din anumite interese. Ati ajuns la fel de jegosi ca si politicienii…E pacat. Nu mai poti citi o informatie completa nicaieri
Ce interese?
Mai ușor cu limbajul jignitor! 🙂
Sep
28
Imaginaţi-vă
că acesta este
un fag de 100 de ani,
înalt de 20 de metri şi
cu un diametru al coroanei
de 12 metri. Are o suprafaţă a
coroanei de 120 de metri pătraţi,
iar cele 600.000 de frunze ale sale
reprezintă o suprafaţă verde de 1.200 de
metri pătraţi. Canalele din ţesutul
frunzelor sale reprezintă o suprafaţă de
schimb de gaze de 15.000 de metri pătraţi, cât două
terenuri de fotbal! Într-o zi însorită, acest copac
prelucrează 9.400 litri, respectiv 18 kg de CO2. La un
procent de 0,03% CO2 conţinut în aer, asta înseamnă 36.000
de metri cubi de aer prelucraţi zilnic de frunzele acestui copac,
care filtrează şi cea mai mare parte din bacteriile, sporii de
ciuperci, praful şi alte substanţe dăunătoare care plutesc în aer. În
plus, aerul este umidificat, deoarece acest copac absoarbe şi elimină
400 de litri de apă pe zi. Cele 13 kg de oxigen produs de copac prin
fotosinteză acoperă necesarul a 10 oameni. Într-o singură zi, acest
copac produce 12 kg de zahăr, din care îşi construieşte toate
substanţele organice. O parte o înmagazinează sub formă de
lemn nou. Dacă acest copac ar fi tăiat pentru a face loc unei
străzi, unui chioşc sau unui loc de parcare, sau pentru că
cineva s-a plâns că face prea multă umbră,
ar fi nevoie să fie plantaţi 2.000 de
copaci tineri cu
un volum al
coroanei
de câte un
metru cub
pentru a
compensa
pierderile
pentru
sănătatea
oamenilor.
În România plantarea acestor 2.000 de copaci tineri ar costa peste 100.000 de lei.
Iata pozitia Asociatiei Iubim Natura.
Pentru inceput TREBUIE mentionat un aspect: seful Spatiilor verzi din Bacau este domnul Gritcu Gabriel, cel care a condus si care, cred, inca mai conduce Centrul Regional de Ecologie (CRE).
In al doilea rand, Asociatia Iubim Natura a combatut aceste masacre ale spatiilor verzi inca de la debutul lor de anul acesta din parcul Cancicov. Am sesizat Garda de Mediu si Politia Locala cu privire la aceste defrisari. Cele doua institutii considera ca este legal ceea ce se intampla, ca de fapt se fac doar toaletari si indepartarea gardului viu.
Din pacate suntem prea putini ca sa ne ocupam de atat de multe ilegalitati.
In prezent:
– luptam impotriva ilegalitatileora doua PUZ-uri, constructii locuinte, in Bacau;
– se fac cercetari cu privire la folosirea ilegala a finantarilor nerambursabile de catre Consiliul Local Bacau pentru finantarea cultelor religioase si denuntarea acestor fapte la Curtea de Conturi si Parchet;
– se combat ilegalitatile savarsite de catre Primaria Bacau la adapostul public de caini De aproape 5 luni adapostul este inchis pentru capturarea cainilor de pe strazi din cauza gravelor nereguli);
– tragerea la raspundere a celor de la Directia sanitar veterinara care au permis situatia absurda la care s-a ajuns cu adapostul de caini al Primariei Bacau;
– sustinerea sau initierea unor proiecte de educatie civica sau de mediu.
Acestea sunt proiectele cele mai mari pe care lucram. Avem nevoie de ajutor, atat financiar cat si uman, pentru a acoperi o arie cat mai extinsa.
Mai multe gasiti pe siteul nostru.
Se pune gazon, asa ca ai putintica rabdare.
pai de ce sa nu taiem toti copacii, daca tot se pune gazon?
Daca nu ai fi implicat politic as putea crede ca esti impartial. Dar…
Cred ca era normal, pentru corecta informare a celor ce-ti citesc postarile, ca inainte de a publica acest articol sa te interesezi la primarie ce urmeaza sa faca dupa defrisare. Eu cred ca zona va ramane verde in continuare si nu se vor diminua cei 18mp/locuitor din oras.
Te mulțumești cu puțin. Eu vreau 26 mp/locuitor, ca în orașele civilizate.
Nu am zis ca ma multumesc cu putin. Si oricum postarea ta nu este despre ceea ce ma multumeste pe mine. De ce nu mi-ai raspuns cu modul in care te-ai informat la primarie despre ceea ce va urma defrisarii si eventual cu raspunsul primariei, daca l-ai fi avut. Ai preferat sa eviti subiectul articolului. Sunt de acord ca trebuie criticat tot ceea ce este gresit in activitatea primariei, dar totodata consider ca nu este de ajuns sa concluzionam despre o actiune a sa atata vreme cat nu avem nici o informatie despre finalitatea ei. Eu stiu ca incet, incet incepe campania electorala si urmariti sa loviti in adversarul politic, dar cred ca asa cum practicati lupta politica este total dezgustator, si tocmai acest mod de a duce o campanie de alegeri, alaturi bineinteles de unele „calitati” ale competitorilor politici, conduce la prezenta foarte scazuta a electoratului la urne. Dumneavoastra ca si tanar implicat in politica ar trebui sa luptati sa modificati acest mod de a face politica.
Daca o sa continui in politica, o sa va aduceti aminte peste ani si ani cu amuzament de afirmatiile pe care le-ati facut mai devreme.
Sper ca dvs. sa fiti unul din cei care vor face politica in alt mod decat se face acum. Mult succes!
baietas, nu ti-a dat popescu partea de bani livrata de primarie catre divan?
Exact! Vezi ca stii?
Cine spune ca avem 18 mp spatiu verde pe cap de locuitor in Bacau? Dupa cate m-am informat nu exista inca un registru complet al spatiilor verzi. Declaratii poate face oricine dar ele trebuiesc probate de hartii, coordonate GPS, ridicari cadastrale etc. Cam asa se face un registru al spatiilor verzi. Cum el nu exista sub aceasta forma, cei 18 mp de spatiu verde sunt doar pur declarativ. Parerea mea e ca sunt cam 10 mp de spatiu verde. Si eu pot declara numere…
Aici (http://toposervice.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=47:norma-tehnica-pentru-elaborarea-registrului-local-al-spatiilor-verzi&catid=19:cadastre-de-specialitate&Itemid=183&lang=ro) gasiti normele pentru intocmirea acestui registru.
Aici (http://www.adrse.ro/Documente/Externe/Euroscapes/Registrul_Local_al_Spatiilor_Verzi_Primaria_Focsani.pdf) aveti un exemplu cam cum trebuie sa arate un registru.
Haideti sa purtam discutii aplicate si pe legislatia actuala si pe niste eventuale raspunsuri ale primariei in acest sens, nu doar declaratii, presupuneri si speculatii.
@Suciu Florin. Gata cu firma de colectat deseuri, ai redevenit ecologist?
Ionut Avram atat poti? Pentru subiectul in cauza nimic? Personal, in unele situatii, imi pare rau de talentul pe care-l ai. Il folosesti cu atacuri la persoana fara a vedea miezul problemei. De fapt, in acest caz nu vezi deloc problema.
In rest, apreciez mult postarile pe blogul tau. Il urmaresc indeaproape si, in unele cazuri, iti dau dreptate. Apropo, vezi ca ti-am scris in particular vizavi de un subiect care te deranjeaza: clubul Marinaru. Daca vrei sa faci ceva pentru rezolvarea problemei ti-am propus sa ne unim fortele. Ce zici? Sau ramai doar la nivelul sesizarii pe blogul personal?
:)) jur aveam acelasi gand cu tine. ai dat-o prea direct. Ma intreb daca a redevenit ecologist Dl. Suciu dupa ce n-a reusit sa prinda ”fonduri” pentru a ”strange” el cainii de pe strazi, bani pentru care il roade invidia si vrea sa inchida adapostul pentru caini, si sa apara ca un salvator care sa se ofere el contra unor ”sume modice” sa stranga toti cainii din Bacau si sa-i creasca la ”orfelinat, casa lui :))
Vedeti dvs. lasand la o parte atacul la persoana si off topic macar domnul Ionut Avram a avut decenta si barbatia sa-si arate identitatea. De la presupuneri la adevar e cale lunga. E drept ca am fost singurul din Bacau care a avut bunul simt sa ajute la inchiderea acestui lagar al maidanezilor. Desigur, nu-mi pot atribui inchiderea lui caci asta a facut-o ANSVSA Bucuresti.
Mi-as dori sa avem adapost conform legii, mi-as dori sa nu mai existe caini pe strazi. Imi doresc toate acestea in limitele legii. Declaratiile electorale ale domnului Stavarache, ale domnului Gritcu (caci este si seful adapostului de caini), ale domnului Tescaru (care nu stie ce vorbeste atunci cand declara la 1TV Bacau ca adapostul a fost facut din bani europeni; daca tacea filozof ramanea) etc. nu pot duce la stoparea inmultirii cainilor comunitari si la diminuarea acestora.
Cand vorbesc despre un aspect, in aproape toate cazurile, chiar am luptat pentru acel caz. La fel si cu maidanezii. Vedeti pe siteul Iubim Natura mai multe detalii. Nu-mi permit si nici macar nu am timp sa fac dicutii de dragul lor sau sa improsc pe unul pe altul doar ca sa… ce?
Acuzatiile pe care mi le aduceti nu au niciun temei. Si sunt mai mult ca sigur ca nici nu aveti vreo dovada caci altfel ati fi pus-o aici. De aceea, singura concluzie e ca va place sa pierdeti timpul cu insinuari. E timpul dvs.
Invit pe toti cei care sunt interesati de subiect la organizarea unei dezbateri publice in acest sens. As paria ca niciunul nu a facut atat de multe demersuri si a aflat atat de multe dedesubturi cate a facut si a aflat Iubim Natura. Desigur, propunerea mea va ramane o utopie caci pe cine intereseaza in mod real rezolvarea problemei cainilor comunitari (ma refer la cei care citesc aceste randuri)?
O societate civila sanatoasa se formeaza in jurul si pornind de la astfel de dezbateri publice. Reunesc idei (chiar contrare), niveleaza asperitati caracteriale, ii pun fata in fata pe oameni. Desigur, e mult mai simplu si infinit inutil sa arunci cuvinte pe net.
Se pune gazon… Tot aud asta peste tot de parca ar fi o scuza foarte buna pentru taierea copacilor, de parca s-a descoperit nu stiu ce minune. Dragilor, din orice punct de vedere ati privi gazonul nu poate inlocui copacii. In plus, la parcul Prefecturii chiar era aranjat si mai ales era aranjat pe specii de copaci, de „boscheti” etc. Ca o gluma a soartei cel care a distrus acesti „boscheti” marcati cu bani publici si prin voluntariat de Remus Lupu (Veniti cu noi) este tocmai discipolul acestuia Gabi Grictu (CRE).
Dar hai sa intram si pe taramul frumosului, asa cum unii bacauani vad viitorul acestor oaze de verdeata. Putem oare sa defrisam si sa distrugem valoarea unui habitat urban creat in timp si cu eforturi atat de voluntari cat si de administratiile trecute in numele unei anumite viziuni a frumosului? Judecand din aceasta perspectiva si o padure e mult mai frumoasa avand un parc de schi, hotele, pensiuni, stranduri etc. etc. Dar atunci nu s-ar mai numi padure. Viziunea frumosului trebuie sa fie in armonie cu viziunea durabila a unui spatiu verde, incluzand racoarea pe care o dau copacii, fauna si flora prezenta etc.
Regulamentul local de urbanism al Bacaului spune clar: pentru fiecare copac sanatos taiat se vor planta alti trei din aceeasi specie in apropierea celui taiat. In viziunea celor care vad frumusetea in gazon ar fi trebuie sa fie asa: la fiecare copac sanatos taiat ar trebuie sa fie plantat gazon, cat mai mult gazon. Iar acest Regulament este doar una din normele care guverneaza spatiile verzi.
@Florin. Sa-mi unesc fortele cu tine? :))), esti nostim.
Sa nu credeti cumva ca e-mailul pe care vi l-am trimis pentru a va sustine in lupta cu galagia de la club Marinaru era pentru ca Asociatia Iubim Natura nu are ce sa faca. A fost un mail pur si simplu din simpatie pentru un om care, dincolo de greselile normale, este simpatizat, stimat si chiar pretuit.
In rest, numai de bine. Succes in demersuri si succes cu acest club. Banuiesc ca postarile pe blogul dvs. nu l-au facut sa dea muzica mai incet. Sau poate ca vreun alt ONG sau cetatean al Bacaului sa va ofere sprijinul. Cine stie…