Cool! Muzeul Culturii Romilor prinde contur, urmând să fie deschis publicului anul acesta

În cazul în care nu știați (și sunt aproape sigur că nu aveați idee despre acest proiect), în Sectorul 6 din București, Cartierul Giulești, se construiește Muzeul Culturii Romilor. Scopul acestuia constă în cunoașterea culturii romilor în rândul celorlalte grupuri etnice europene, utilizând date și viața reală ca suport informațional.

Intalnire la santierul viitorului Muzeu al Culturii Romilor-6

Astăzi, pe șantierul viitorului Muzeu, a avut loc o întâlnire la care s-a prezentat proiectul viitoarei instituții culturale și a programelor culturale pe care Asociația Romano ButiQ, inițiatorii proiectului, le are în vedere. De asemenea, s-a discutat despre rolul de centru comunitar al acestui proiect și colaborarea dintre Primărie și Asociație, dar și despre posibilitățile de sprijin pe care Consiliul Europei și Comisia Europeană le au pentru a susține eforturile comune ale organizației și ale Primăriei Sectorului 6.

Muzeul-Culturii-Romilor

Da, ați citit bine, mai sus am menționat două instituții europene foarte importante. Pe lângă Gabriel Petrea (viceprimarul Sectorului 6), Ciprian Necula (reprezentantul organizației Romani ButiQ), la întâlnirea de pe șantier au participat Aurora Alincăi (consilier al Reprezentantului Special al Secretariatului General al Consiliului Europei pentru Problemele Romilor) și Dominique Be (Deputy Head în cadrul DG Employment al Comisiei Europene).

Intalnire la santierul viitorului Muzeu al Culturii Romilor-4

„Consider ca fondurile europene reprezintă cea mai importantă sursă de finanțare pentru dezvoltarea unor cartiere sărace, precum Giuleștiul. Dacă în trecut administrația locală n-a acordat suficientă atenție fondurilor europene, acum lucrurile s-au schimbat, iar contactele noastre periodice cu instituțiile europene o dovedesc.

De la infrastructură și până la educație și locuri de muncă, problemele trebuie abordate integrat, în virtutea unei viziuni, a unei strategii, cu atât mai mult cu cât vorbim de o comunitate multietnică. Primăria Sectorului 6 înțelege și acordă atenție problemelor comunității rome din sector – sărăcie, discriminare, acces la servicii” – Viceprimarul Sectorului 6, Gabriel Petrea.

Muzeul va fi deschis vizitatorilor până la sfârșitul anului. Abia aștept să-l vizitez, mi se pare o idee super!

9 thoughts on “Cool! Muzeul Culturii Romilor prinde contur, urmând să fie deschis publicului anul acesta

  1. suntem un popor plin de prosti daca sustinem asa ceva muzeul unei etnii de tot cacatul si care ne fac de tot rasul in europa.de asta ne confunda toti cu tiganii ca sustinem asemenea prostii

  2. Nu lor.degeaba le oferi respect ca daca le oferi respect mai mult rau fac si profita cat pot de mult

  3. Ar trbui investiti bani in campanii in care sa le aratam ca tiganii nu sunt romani si nu in chestii care fac exact invers

  4. Sunt sigur ca aceasta e punctul de vedere a multor vest europeni fata de romani. In special cei care nu au luat contact direct cu romani cinstiti.
    Plus daca vrei sa obtii respect trebuie sa oferi. De vrem sa obtinem respectul Europei de Vest va trebui sa oferim respect si propriilor cetateni, de sunt rromi ori maghiari.

    1. Auzi prietene razvanel , tu traiesti intre tigani ? Ai contact cu ei zi de zi , sa le suporti mirosurile manelele la maxim la 3 noaptea , urletele , jegul si mizeria ?

  5. Nu trebuie decat sa pornim de la denumirea acestei asociatii. „romano butiq”… ce inseamna romano?? si de ce butiq? am uitat limba romana?? N-are importanta. Muzeu al culturii romilor?? Romilor de cand? Din anii 2000 de cand au fost ei denumiti asa ..sau de mai devreme? Ma rog … Cultura romilor .. ce cultura? Ce va expune muzeul? Busturi ale lui Nicolae Guta si salam? O frumoasa colectie de portofele londoneze? Talere din tinichea de alba-neagra? Si de unde s-a inspirat arhitectul muzeului? De la farul de Mercedes? De la forma coviltirului carutei sau poate cea a unui cort. Trebuie sa oferi respect -spune cineva mai sus. Respect cui? Cuiva care se pisa pe toata cultura ta romana, ..si care a reusit sa-ti faca o reputatie de invidiat in toata lumea? Ok … bagati respect. In rest … nu putem decat sa speram ca numarul mare de vizitatori … va face ca intr-o buna zi muzeul sa dispara cu totul- nu de alta ..dar a fost ciordit bucata cu bucata. Cu respect. Un roman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *