Lăsând la o parte faptul că o configurație parlamentară cu o majoritate asigurată nu a reușit în doi ani să realizeze reforme precum adevărata descentralizare, revizuirea Constituției și reorganizarea teritorial-administrativă a României, acum țărișoara noastră se află în procedură de infringement. Adică nu ne facem treaba.
Concret, nu ne respectăm, ca stat, principala obligație pe care o avem ca membru al Uniunii Europene, cea de a transpune prevederile legislației europene în legislația națională. Ne aflăm în faza precontencioasă la Curtea Europeană de Justiție din cauză că un proiect de lege propus de ANPC în decembrie 2012 privind drepturile consumatorilor la încheierea contractelor zace la ANPC și nu este luat în seamă în Parlament.
Termenul limită pentru transpunerea Directivei în legislația națională a fost 13 decembrie 2013. La nivelul U.E., noile măsuri ar trebui să se aplice începând cu data de 13 iunie 2014. Am intrat pe site-ul Camerei Deputaților și văd că există un proiect de lege în acest sens inițiat de, mi-e rușine să o spun, micul PP-DD, înaintat la Cameră pe 17 iunie 2013. A stat 6 luni la Senat și, hopa, fix după expirarea termenului dat de Comisia Europeană, adică pe 16 decembrie 2013, proiectul intră în atenția Biroului Permanent al Camerei Deputaților. Probabil aleșii noștri s-au alarmat după ce au primit încă un ghiont de la Bruxelles.
Acum e la Comisia pentru industrii și servicii, unde poate sta până pe 14 mai 2014 pentru aviz. Cum parlamentarii au vacanță pe perioada campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare, mai exact până la sfârșitul lunii mai, e clară treaba. Oricum, procesul de la Curtea Europeană de Justiție nu poate dura mai mult de două luni.
Dacă statul va fi găsit vinovat (e clar că va fi așa, nu ne-a oprit nimeni să ne aliniem legislația), România încasează o amendă foarte mare. Adică noi, eu, voi, cititorii, plătim pentru indolența unor oameni aleși și plătiți să facă legi.
Nu pot spune decât… vacanță parlamentară plăcută!
P.S.: Directiva privind drepturile consumatorilor e foarte importantă și acordă beneficii importante cetățenilor, punând presiune pe agenții economici care prestează servicii de orice fel. Probabil este vorba și de niște interese mari la mijloc. De ce să le dăm proștilor drepturi? Detalii pe EurActiv.
Fotografie realizată zilele trecute.
Eu pun pariu ca Base e de vina.Majoritatea USL a fost persecutata de procurorii lu’ nea Base si nu a putut. Nu a putut fura – oh scuze! vroiam sa scriu lucra (se pare ca T9 le stie mai bine) in pace.Altfel realizau ei planul de lucru.
Cum asa Cristian? Vrei sa grabesti apocalipsa? Indraznesti sa arunci umbre de indoiala asupra activitatii partidului iubit? Te-ai dat cu Base? Via Crucis in genunchi de la Bucuresti pana la organizatia TSD Bacau recitand ” oda partidului” si „tutucul nostru ce ne-ai dat partidul”
Nu mai pune paie pe foc ca nu tine. N-am zis nimic de partide. Ma refer la Parlament ca tot unitar.
Cine pune paie pe foc? Eu? Cand? 😀
Treaba e ca tu ai zis-o: cu o majoritate parlamentara nu au reusit sa faca nimic. Pentru ca nu e in interesul lor sa faca ceva pentru tara ci doar pentru ei si clientii lor.
„Adică noi, eu, voi, cititorii, plătim pentru indolența unor oameni aleși și plătiți să facă legi.”