„Dumnezeu este precum curentul electric”

Ma numar printre putinii elevi care sunt de parere ca orele de religie sunt folositoare. Toti cei 4-5 profesori de religie care mi-au predat pana acum aveau o maniera placuta de a ne vorbi noua, elevilor, despre aproape orice. Orele de religie se transforma in discutii libere si interesante.

Actualul profesor ii intrece pe toti. Astazi ne-a vorbit despre cum a creat Dumnezeu lumea, comparand teoria creationista cu cea evolutionista. A fost convingator, chiar daca eu inclin in continuare spre teoria care spune ca omul se trage din maimuta, adica spre cea evolutionista.

Unde vroiam sa ajung este comparatia pe care a facut-o profesorul, pus in postura de a raspunde de ce nu il vedem pe Dumnezeu.

Ciuliti urechile si amuzati-va: „Dumnezeu este precum curentul electric. Nu il vezi, dar il simti atunci cand bagi degetele in priza. Asa este si cu Dumnezeu. Se simte, nu se vede”

5 thoughts on “„Dumnezeu este precum curentul electric”

 1. Dumnezeu e un cuvant greu de definit precis.
  E o fiinta inteligenta, e creatorul universului? Atunci de ce nu il poti vedea? Cum il poti simti?
  E usor sa faci afirmatii despre el cand nici nu ai o definitie precisa despre el. In plus fiecare om il vede altfel.

  Eu il vad pe Dumnezeu ca un tatic imaginar, ce ne ajuta sa dam sens vietii si sa ne motiveze in a diferentia binele si raul si de a ne comporta moral.

  Chiar si un ateu se poate trezi la mare nevoie ca se roaga la taticul asta imaginar.

  De fapt D-Zeu e o fantoma a creierului nostru. E un produs al evolutiei. Ne ajuta sa ne adaptam in situatii extreme si ne face mai cooperanti pt a supravietui mai bine impreuna. Vine la pachet cu abilitatea innascuta de a diferentia binele si raul si cu comportamentul moral.

  Regasim in natura exemple de cooperare:
  Specii de lilieci care impart cu vecinii de pestera sangele supt de la vaci fara nici un castig aparent. De fapt nu e decat o tehnica de supravietuire prin cooperare.

 2. Profesorii de religie s-au adaptat si ei pt a avea succes in fata elevilor. Cand nu au argumente stiintifice te castiga cu vorbe bine ticluite. Dar acestea sunt fara substanta. Adevarul nu se exprima prin cuvinte frumoase ci prin experimente, dovezi reproductibile si matematice. Iar stiinta e pe cale de de arata adevarul despre D-Zeu pur si simplu prin dezvaluirea proceselor din creier.

  Sunt cunoscute experimente prin care se pot dezactiva parti din creier cu un camp magnetic puternic si anula comportamentul moral. Sau se pot induce viziuni religioase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *