Chiar dacă mai sunt aproape 3 luni până când Bacăul va prelua Capitala Tineretului din România de la orașul care a „pilotat” titlul, Timișoara, am început deja să bifăm promisiunile/obligațiile asumate în documentul de candidatură care a adus municipiului Bacău această oportunitate de dezvoltare.
Încă de când am inițiat demersurile prin care Bacăul a fost desemnată ulterior Capitala Tineretului din România pentru anul 2017, am spus că privesc acest titlu nu ca pe un trofeu, ca pe o chestie utopică de așezat pe perete și de trecut în raportul de activitate, ci ca pe un context perfect pentru rezolvarea unor nevoi ale tinerilor din Bacău. Una dintre ele este lipsa acută de fonduri pentru ideile, inițiativele, proiectele tinerilor băcăuani, lucru care m-a determinat să militez pentru o alocare de 2.000.000 lei pentru fondul de tineret care va fi pus la dispoziție în 2017 de Consiliul Local al municipiului Bacău.
Deja v-am povestit cum vor fi cheltuiți acești bani atunci când am vorbit despre ce NU este Capitala Tineretului pentru Bacău: transparent, în urma unui concurs de proiecte, în baza Legii 350/2005 a finanțărilor nerambursabile.
Avănd în vedere că aplicarea acestei legi la nivel local a dat naștere multor discuții în ultimii ani, ba chiar și unor dosare penale, a apărut nevoia unei dezbateri publice în cadrul căreia ONG-urile și persoanele interesate să se așeze la aceeași masă cu reprezentanții Comisiei Tehnice pentru finanțări nerambursabile din cadrul Primăriei Bacău și să discute pe marginea actelor procedurale care stau la baza acordării acestor finanțări. E vorba de metodologia generală și ghidurile solicitanților pentru fiecare domeniu în parte.
Dezbaterea va avea loc luni, 20 februarie 2017, începând cu ora 17:00, la sediul Capitalei Tineretului (situat la etajul 3 al Universității „George Bacovia”), fiind organizată de Federația Tinerilor din România, structura umbrelă a organizațiilor de tineret băcăuane care va gestiona titlul.
Vor fi discutate problemele întâmpinate de structurile non-guvernamentale în accesarea fondurilor pe Legea 350/2005, dar și metodele prin care procesul de aplicare ar putea fi simplificat la nivelul municipalității. Vor participa reprezentanți ai Comisiei Tehnice din cadrul Primăriei Bacău care se ocupă de actele procedurale pentru aplicarea Legii nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile pentru activități nonprofit. Pe această cale, invităm toate ONG-urile și persoanele interesate din Bacău să participe la această dezbatere!
Majorarea finanțării de la bugetul local pentru activitățile de tineret și sprijinirea ONG-urilor de tineret să acceseze finanțări nerambursabile din surse publice și private sunt două dintre obiectivele asumate de noi în documentul de candidatură, „Constituția Capitalei Tineretului” (așa cum îmi place mie să îi spun).