Deoarece una dintre credințele PLUS este să avem o comunitate activă și sănătoasă, trebuie să știți din capul locului că avem ca obiectiv susținerea sportului de performanță și în special a celui de masă, iar principala noastră prioritate la nivelul orașului este să asigurăm o infrastructură sportivă diversă, de calitate, accesibilă băcăuanilor.
În acest sens, am analizat proiectul de realizare a unui parc atletic pe locul actualului Stadion Municipal și primul lucru pe care îl remarcăm este că în spatele propunerii Consiliului Județean nu există niciun studiu de impact și nici finanțare prevăzută în bugetul pe anul 2020, ci doar o serie de schițe preluate de pe site-ul unor arhitecți care au implementat un proiect de acest gen pe un teren liber în orașul Odense din Danemarca. În lipsa unui proiect serios și mai ales a finanțării, mulți băcăuani au senzația, pe bună dreptate, că intenția este ca ceea ce a mai rămas din stadion să fie pus la pământ, terenul urmând apoi să fie valorificat în alte scopuri, iar rolul nostru este să ne asigurăm că acest lucru nu se va întâmpla.
Nu putem să nu observăm nici momentul în care ideea și desenele au fost aruncate pe piață: în apropierea campaniei electorale, astfel încât băcăuanii să uite că de mai bine de șase ani de zile Stadionul Municipal este închis publicului, timp în care ne-au fost livrate doar promisiuni, desene fanteziste și angajamente ale primarului Cosmin Necula și ale administrației PSD-ALDE-PMP care nu au fost onorate. Un lucru este însă vizibil cu ochiul liber: degradarea continuă a stadionului pe fondul indiferenței ultimelor administrații locale Stavarache (PNL)-Necula (PSD), față de fenomenul sportiv.
Orice intervenție care să modifice funcțiunea amplasamentului pe care se află stadionul trebuie supusă dezbaterii publice și trebuie să aibă în spate date și proiecte serioase, realizate de specialiști, nu schițe preluate copy-paste din Danemarca și anunțuri fanteziste. De altfel, orice proiect mare de interes local, dacă vrem să corespundă cu adevărat nevoilor cetățenilor, trebuie gândit împreună cu aceștia, dându-le posibilitatea să se exprime și să participe la decizie.
Ce propunem noi este ca municipalitatea să se implice activ în crearea unei infrastructuri sportive care să sprijine atât sportul pentru toți, cât și pe cel de performanță, urmând a încheia un parteneriat cu mediul universitar pentru a transforma Bacăul într-un cluster sportiv-recreativ în zona de est a României ca prioritate a viitoarei administrații. Zona vizată va fi cea a actualui complex sportiv, unde actualul Stadion Municipal trebuie modernizat la standardele UEFA minimale și redat mai ales cetățenilor, care au tot dreptul să folosească baza sportivă publică pentru a face mișcare, inclusiv să alerge pe pista perimetrală de atletism. Programul ar putea fi gândit de așa natura încât sportivii de performanță să se poată antrena și eventual să participe în competiții fără a se suprapune cu activitatea de sport de masă.
De asemenea, după o consultare prealabilă cu cetățenii, putem încerca să preluăm printr-o negociere cu actorii privați terenurile din spatele stadionului, unde să amenajăm o bază sportivă de antrenament pentru copii și juniori, atât pentru fotbal, cât și pentru tenis, volei și alte sporturi.
Vad ca va zbateti dar va si contraziceti.Ati afirmat ca nu sunteti deacord cu orice constructive care aglomereaza anumite zone.Stadionul in actuala pozitie blocheaza tot centrul.Terenurile private din spate costa enorm.Problema mare este ca nu sunt terenuri de fotbal si in acest moment in Bacau este o masa de copii care practica fotbalul ce ar duce natural la cresterea fondului de jucatori.Unde sa joace?