Consiliul Național al Elevilor are datorii la OBESSU

Știți știrile alea cu anumite țări sau companii de stat care au diverse datorii istorice? Cam așa e și cu CNE (Consiliul Național al Elevilor), structură consultativă a Ministerului Educației Națioanale și Cercetării Științifice, care are datorii din trecut la OBESSU (Organising Bureau of European School Student Unions).

În cadrul Consiliului Membrilor (COMEM), eveniment care a avut loc între 5 și 6 decembrie în Copenhaga, membrii OBESSU au avut pe ordinea de zi, conform minutei publicate pe site-ul oficial, o discuție referitoare la dreptul de vot al organizațiilor membre care nu și-au plătit contribuția anuală convenită la aderarea în structura europeană a elevilor. Ei bine, dintre cele 3 organizații cu probleme financiare două sunt din România: MAKOSZ și CNE.

Rasmus, secretarul general al OBESSU, a menționat că organizațiile cu buget zero nu sunt nevoite să plătească o cotizație anuală. Acesta a adăugat că CNE are o datorie de 120 de euro la OBESSU, plus contribuția pe 2015.

Darius Negîrla, care a reprezentat CNE la Copenhaga: a explicat situația celorlalte organizații din OBESSU: avem niște probleme după schimbarea ministrului Educației și nu ne este foarte ușor în acest moment să intrăm cu ministerul în contact pentru sprijin, dar vom încerca să rezolvăm problema. […] Avem parteneri, dar nu care să fie dispuși să ne ajute financiar.

Horia Onița, în continuare președinte al CNE, confirmă problema instituțională pe care o au cu OBESSU:

Datoria a fost de 200 de euro. Am plătit 80, mai avem 120 de achitat. Aceste datorii sunt din mandatul Iuliei Miron. Banii pentru mandatul meu au fost plătiți. Contribuția anuală la OBESSU este de obicei plătită de către membrii Biroului Executiv al CNE.

Întrebare logică: cum a fost primit CNE în OBESSU dacă depinde decizional și financiar de Ministerul Educației pe de o parte și nu are statut juridic pe de altă parte?

Dacă tot este structura Ministerului Educației, mă gândesc că normal ar fi ca CNE-ul să fie ajutat în situații de genul acesta. Nu de alta, dar până la urmă e vorba de felul în care o structură națională a elevilor se prezintă la nivel european.

foto: pagina de Facebook a CNE

cne obessu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *