Ce se întâmplă, oare, cu structura în care am aflat ce este spiritul civic și implicarea în comunitate? La doi ani de când am încheiat socotelile oficiale cu Consiliul Național al Elevilor, în care am investit enorm și am luptat pentru interesele elevilor, tind să mă delimitez de această organizație din cauza ilegalităților care se comit la vârful ei.
Anul acesta va rămâne în istoria structurii ce ar trebui să „apere și să promoveze drepturile și interesele elevilor”. Mandatul CNE 2013-2014 este deja numai bun de dat ca exemplu negativ viitoarelor generații de reprezentanți ai elevilor. Pe lângă birocrația aberantă la care sunt supuși anul acesta elevii aspiranți la funcțiile reprezentative și demiterile abuzive, actuala conducere a Consiliului Elevilor s-a gândit să ne mai facă o surpriză: încălcarea legii.
În vedea organizării alegerilor din Consiliul Elevilor, evenimentul central al acestui organism, Consiliul Național al Elevilor adoptă anual o metodologie. Cu antetul Ministerului Educației Naționale pe ea, Metodologia de anul acesta încalcă singurul document ce reglementează Consiliul Național al Elevilor, și anume Regulamentul de Organizare și Funcționare al organizației, adoptat prin Ordinul de Ministru nr. 4247 din 21.06.2010.
Dacă Regulamentul CNE prevede clar la articolul 40 că președintele Consiliului Regional al Elevilor trebuie să dețină calitatea de președinte al Consiliului Județean al Elevilor, Metodologia de alegeri de anul acesta, adoptată pe 21 septembrie 2014, spune că elevul care a obținut funcția de președinte al Consiliului Regional al Elevilor are obligația de a renunța la funcția de președinte al Consiliului Județean al Elevilor.
Cele două articole se bat cap în cap. Astfel, metodologia pentru alegerile din Consiliul Elevilor e ilegală. Practic, un document cu sigla Ministerului Educației Naționale, neștampilat sau aprobat de structura condusă de ministrul Remus Pricopie, contrazice un Ordin de Ministru perfect legal, aflat în vigoare, ce reglementează Consiliul Național al Elevilor. Ministerul ce spune?
Apropo… există vreun document oficial prin care s-a schimbat denumirea Consiliului Național al Elevilor în Consiliul Elevilor? Actualii lideri naționali ai elevilor folosesc pe toate machetele denumirea „Consiliul Elevilor”, însă nu există niciun document oficial care să ateste existența acestei organizații. Denumirea legală este în continuare Consiliul Național al Elevilor.
Revenind, Biroul Executiv al Consiliului Național al Elevilor, responsabil cu adoptarea metodologiei, tace mâlc. Un tip, Cătălin Bălan, președinte al Consiliului Județean al Elevilor Teleorman, e tare bucuros cu ilegalitățile din CNE. Sunt atitudini care pe mine mă îngrijorează.
Situația în care a ajuns Consiliul Național al Elevilor este foarte gravă. Acești tineri reprezentanți încalcă legea, profesorii formatori și reprezentanții Ministerului nu reacționează față de aceste decizii și uite așa s-ar putea să ne trezim peste câțiva ani în sistemul public cu oameni care consideră normală încălcarea normelor. Asta pentru că în Consiliul Elevilor n-au pățit nimic și nimeni nu i-a tras de mânecă. Eu din acest motiv scriu aceste lucruri, nu pentru că am frustrări legate de trecut sau că, vezi Doamne, nu am altă treabă. Consiliul Elevilor poate deveni, iată, atunci când nu mai e monitorizat de adulți, extrem de nociv în procesul de formare a tinerilor!
Mi-ar fi plăcut să scriu că Ministerul Educației este depășit de situație în contextul în care marii reprezentanți ai elevilor luptă pentru interesele colegilor lor. N-am cum. Situația e total opusă. Sunt multe de povestit. O voi face zilele acestea, într-un articol pe care l-am pregătit pentru Adevărul. Fiți pe fază!
Update: Mădălin are o scrisoare deschisă. Pentru că actuala promoție de reprezentanți e pe ducă, mesajul lui este adresat generației viitoare.
Felicitari pentru articol, foarte adevarat semnalul tau de alarma. Ca unul care am trait emotii alaturi de aceasta structura sunt ingrijorst si eu
Eu nu inteleg la ce e bun acest cumul de functii? De-a lungul timpului s-a pus mereu in discutie rolul CRE-urilor si poate ca e buna initiativa, pentru ca astfel s-ar da cu adevarat valoare acestora, presedintii CRE ar fi mai implicati, ar avea un real interes in colaborarea cu CJE-urile si cu CNE-ul, informatiile s-ar disemina mult mai usor, ar avea mai mult timp liber pentru activitati, proiecte la nivel regional.
Personal, consider ca ar trebui sa nu se puna pret pe drepturi pe care nu le are niciun elev din UE, ci sa se promoveze programe si proiecte realizabile, cu impact educational pozitiv asupra evolutiei elevilor. Eu am observat in ultimii ani o tendinta de a rezolva problemele prin scandaluri, care, daca se poate, trebuie sa fie publice. Nu cred ca ar trebui uitate caile de rezolvare a problemelor prin mediere/ negociere. Ar trebui sa-i vedem pe colegii, dascalii, parintii nostri, etc. ca pe niste prieteni/parteneri si nu ca pe dusmani care ne incalca drepturile si interesele.
Domnule Vlaic, cu tot respectul pe care il am pentru dumneavoastra, va intreb ati incercat sa-i sfatuiti parinteste atunci cand ati vazut ca lucrurile se indreapta spre directia pe care dvs. o considerati gresita, pentru a le oferi mai multe perspective, mai multe posibilitati de a alege, sau i-ati ironizat si ati incurajat injuriile si calomniile la adresa lor (precizez ca nu fac referire doar la comentariul dvs. la acest articol), uitand ca sunt in primul rand copii/elevi si apoi membri voluntari ai CNE, si nu reprezentanti ai sindicatelor sau membri de partid?
Dan, nu stiu cine esti si sper ca nu esti sau ai facut parte din Consiliul Elevilor. Esti exact acel model standard de supus al politicienilor care are impresia ca gandeste si inghite tot ce i se da.
Cristiane, as dori sa te intreb cum de ti-ai schimbat parerea? Parca acum cativa ani spuneai:”CNE nu este si nici nu trebuie sa devina organ sindical,
ci este, repet, organ consultativ al Ministerului Educatiei.
Consiliul National al Elevilor este o structura piramidala ce apartine Ministerului Educatiei. CNE isi desfasoara activitatea ca organ consultativ, deci nu vad o problema in colaborarea si consensul dintre aceste doua institutii. Am vazut ca oameni din conducerea Consiliului Elevilor catalogheaza aceasta colaborare cu Ministerul Educatiei drept servilism. E un termen dur, folosit, cred eu, in necunostinta de cauza. Este normal, zic eu, ca CNE sa se incadreze in ceea ce priveste activitatea desfasurata in directiile date de minister. Ministerul reglementeaza activitatea consiliului si este cel care da elevilor puterea de a relationa institutional cu alte institutii locale si centrale.” Se pare ca parerile tale din ultimele articole s-au schimbat in functie de diverse interese…
Nu mi-am schimbat părerea.
Ce legătură are relația de colaborare cu Ministerul și nerespectarea legii de către CNE-iști?
Sunt două lucruri total diferite. În plus, o colaborare cu Ministerul nu anulează ideea că CNE trebuie să reprezinte interesele elevilor.