Colecția de reacții #18 (martie și aprilie)

Colecțiile mele de reacții, adică articolele în care realizez periodic o retrospectivă a postărilor mele din social media, au atins cifra majoratului – ediția cu numărul 18.

Având în vedere că n-am mai făcut o astfel de racapitulare în ultimele 2 luni, în articol de astăzi puteți citi sau rememora cele mai reprezentative și de impact texte pe care le-am emis pe Facebook în lunile aprilie și martie.

Sunt 14 reacții despre administrația publică locală, politică, impozitarea progresivă, Bacău – Capitala Tineretului din România, Marșul pentru viață, sistemul de învățământ local, parlamentari care nu știu ce vorbesc, transparență bugetară (sau mai degrabă despre lipsa ei), USR etc.

ieri: Întrebare de 100 de puncte: USR are candidat pentru alegerile anticipate de la Moinești? Dar PNL?

27 aprilie: Culmea justiției: infractorul din fruntea Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, dă în judecată la CEDO tocmai statul pe care îl conduce.

25 aprilie: Avem un senator băcăuan care trăiește pe altă lume. Declarație politică Miron Smaranche: „Primele trei luni de guvernare PSD au însemnat o creştere considerabilă a calităţii vieţii românilor!” […] „Românii constată faptul că Guvernul Sorin Grindeanu respectă promisiunile lansate în campania electorală din toamna trecută. După primele trei luni de guvernare, aplicarea măsurilor asumate a devenit o realitate de necontestat.” Delirul continuă în două pagini de comunicat A4…

12 aprilie: Sunt șocat de numărul „influencerilor” din online care susțin introducerea votului cenzitar. A apărut azi un articol și văd că e mare isterie pe tema asta. Nu știu cum, dar au legat cumva introducerea impozitului progresiv de ideea asta. De parcă ei ar fi cei care câștigă anual sute/milioane de euro și ar urma să dea 40% la stat. Chill!

6 aprilie: Mulțumesc Centrului pentru Strategii Durabile pentru mențiunea de „antreprenor civic” pe care mi-a acordat-o în această seară, în cadrul Galei Tinerilor Antreprenori Băcăuani, pentru implicarea în Comitetul de inițiativă al proiectului Bacău – Capitala Tineretului din România alături de Alexandru Ciobanu, Gabriel Postolache și Lucian Popa!

5 aprilie: Câțiva tineri, jurnaliști și colegi consilieri m-au întrebat de ce ieri nu am luat sau de ce nu mi s-a dat cuvântul vizavi de Bacău – Capitala Tineretului din România. Scurt pe doi: faptele vorbesc. 🙂

2 aprilie: Degeaba ai #rezist la fotografia de cover dacă parchezi în stația de autobuz. #aventuriurbane

27 martie: Bag de seamă că organizația băcăuană a partidului a lui Tăriceanu, ALDE, este catalogată la nivel de conducere națională drept „cea mai performantă din țară”. #fact: la alegerile locale din 2016, ALDE a luat 6,20% pe votul politic din municipiul Bacău, sub jumătate din procentul obținut de mine, 13,61%. Și, ca să vedeți anomalie de sistem cică reprezentativ, ALDE are viceprimar și 2 mandate în Consiliul Local.

25 martie: Încă o dovadă că Marșul pentru viață din Bacău a avut un puternic substrat politic: la un moment dat, la microfon și-a făcut apariția și a susținut un discurs o doamnă de la PSD: Daniela Țîțaru, director general la DGASPC. De altfel, mobilizarea cu microbuze școlare venite din tot județul a fost exemplară. Or fi fost închiriate sau… puse gratuit la dispoziție? Dacă da, cine a luat această decizie și în baza cărei legi? Voi cere ISJ Bacău toate aceste informații.

21 martie: În Bacău, județul care dă o mulțime de olimpici și minți luminate, la concursul pentru funcția de inspector școlar general s-a înscris un singur profesor. Concurează singur, ca pe vremea lui nea’ Nicu.
Mai multe voci din învățământul băcăuan mi-au spus că „se știa deja” și că partidul care se află-n tot și-n toate a avut grijă să transmită mesajul până la cel mai mic nivel. Sunt curios: ce ar fi putut să pățească profesorii care ar fi avut curajul să participe la concurs? Ce putea să le facă fiorosul partid roșu?

17 martie: Dacă deputatul Rădulescu se plânge de remunerația de circa 6.000 lei pe care o primește lunar ca parlamentar, susținând că banii „abia îi ajung de-un costum”, un consilier local, care încasează cel mult a zecea parte din această sumă, ce ar trebui să spună? Că nu-i ajung nici măcar pentru o pereche de șosete?

17 martie: La Iași, primarul Chirica a înțeles că e importantă deschiderea față de cetățeni și organizează o droaie de dezbateri publice referitoare la bugetul pe anul 2017 al orașului. La Bacău, primarul din același PSD și din aceeași generație a publicat proiectul de buget pe site la o săptămână de la anunțarea oficială a lui și nu a inițiat niciun eveniment de consultare a cetățenilor cu privire la planul de venituri și cheltuieli pe anul acesta.

P.S.: nu credeam că o să laud prea curând un primar PSD dintr-un mare municipiu, dar Chirica o merită. Cel puțin la acest capitol.

16 martie: Vi se pare normal ca un om care a refuzat să candideze la ultimele alegeri sub sigla unui partid, indiferent că îl cheamă Mama Omida sau Dacian Cioloș, să vină după câteva luni cu pretenția de a intra în acea organizație politică direct la vârful ei? Nu cred că i-ar rupe nimeni lui Cioloș adeziunea la USR, dar nu, el vrea direct șef. În opinia mea, Nicușor Dan a luat o decizie foarte bună în acest sens și, în calitate de votant USR, eu chiar sper să nu și-o schimbe.

5 martie: Mi-ar plăcea să înțeleg de ce opoziția (de dreapta) critică ideea ca autoritățile publice locale să primească mai mulți bani pentru bugetul de funcționare, în speță acea sumă minimă de 750 lei/locuitor. Nu mai vrem descentralizare? Vrem să condamnăm comunitățile mici la subdezvoltare?

Fotografie realizată în cadrul conferinței „La Obiect”, organizată la începutul lunii aprilie, la Biblioteca Județeană „C. Sturdza”, de Excepționalii de la Școala de Valori.

cristian ghinghes la obiect scoala de valori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *