Centrul de tineret este mai mult decât o clădire și trebuie să fie deschis tuturor tinerilor din Bacău

În 2015, participând la seminarul Ideea Ta pentru Bacău al RYMD, una dintre cele 4 echipe constituite atunci avansa ca proiect care poate face Bacăul mult mai prietenos cu tinerii amenajarea unui centru de tineret. Ideea era bună, dorință exista de ceva vreme, însă cu toții credeam că un astfel de obiectiv este doar un vis.

Ei bine, visul s-a apropiat de realitate în mintea mea în primăvara anului 2016, când la Cluj-Napoca participam la lansarea programului de Capitală a Tineretului din România, avansând pentru prima oară în spațiul public ideea că Bacăul ar trebui să își asume o astfel de candidatură. Ulterior, indiferent că intram sau nu în Consiliul Local, mi-am promis și am semnat un angajament scris că voi face tot posibilul ca tinerii să conteze mai mult pentru cei care conduc orașul.

Am spus-o în nenumărate rânduri și o repet și acum: candidatura pentru Capitala Tineretului din România a fost pentru mine mijlocul prin care am pus majoritatea politică de la putere în fața faptului de a promite tinerilor Bacăului câteva lucruri extrem de importante și pentru care până la urmă am lansat acest demers: mai multe fonduri pentru tineret, amenajarea unui centru de tineret, realizarea unei strategii de tineret la nivelul municipiului, dar și stabilirea unor mecanisme prin care tinerii să fie parte a deciziei la nivel local (CCPT, compartiment în cadrul primăriei etc). Îmi place să cred că am făcut lucrurile să se întâmple, chiar dacă unii ori au uitat, ori s-au lăsat furați de anumite ispite… financiare. Din păcate, niciunul dintre aceste obiective nu a fost îndeplinit cât orașul a deținut titlul, iar explicațiile pot fi multe și diverse, dar se rezumă la dorința municipalității de a se axa pe festivism în dauna lucrurilor care să le rămână tinerilor în comunitate. Nici federația nu a fost foarte orientată în acest sens atunci, asistând pasivă, de pildă, la tăierea fondurilor publice destinate centrului de tineret în ajunul summitului care la rândul său nu a lăsat nimic în urmă. Pe parcurs și-au mai revenit și, sper eu, au realizat că nu se întâmplă nimic dacă stau la cutie și se mulțumesc cu niște finanțări directe, fără niciun concurs de proiecte. Eu m-am extras din ecuație în clipa în care am observat lipsa de transparență, nerespectarea documentului cu care am câștigat titlul și atenția acordată celor care se află la putere.

Pe parcursul ultimilor doi ani, primarul Necula a promis că face centru de tineret ba la fostul Cinematograf orizont (în continuare cred că era locația ideală), ba printr-un container amplasat în parc, ca în cele din urmă să rezerve clădirea fostului sediu PDL/PNL din str. Vasile Alecsandri pentru acest obiectiv atât de dorit de organizațiile de tineret. Bun și așa, bine că am ajuns în acest punct. Totuși, trasez o paralelă și nu pot să nu mă gândesc la Baia Mare, unde primarul a avut grijă ca centrul de tineret să fie gata și funcțional înainte de Summitul Tinerilor, deci la doar câteva luni după ce a preluat ștefeta de la Bacău. La noi, Consiliul Local a alocat 1 milion de lei în 2017, însă Primăria Bacău nu a mișcat nimic.

centru tineret bacau

La ședința de săptămâna trecută, când a fost aprobată schimbarea denumirii clădirii din „sediu PDL” în „centru de tineret”, că practic doar atât s-a întâmplat, am luat cuvântul și am transmis executivului în multe cuvinte că centrul de tineret nu trebuie să fie tratat ca o simplă clădire, ci ca pe un mijloc prin care tinerii din Bacău să beneficieze de o serie de servicii sau facilități care să îi sprijine în activitățile lor. Și, pentru că expunerea de motive a primarului a făcut trimitere la Strategia națională pentru tineret 2014-2020, am reluat din acest document național o serie de obiective ce pot fi vizate de amenajarea unui astfel de centru:

  • implicarea tinerilor în viața publică (sub toate formele);
  • extinderea consilierii școlare și a orientării profesionale atât prin creșterea numărului de consilieri și diversificarea rețelelor de consiliere, cât și prin cuprinderea cât mai extinsă în sistemul de consiliere a tinerilor care nu mai frecventează școala dar se confruntă cu dificultăți profesionale și sociale;
  • centru de resurse pentru tineri, oferind formare, consultanţă, dezvoltare de proiecte, consultanţă pentru managementul proiectelor iniţiate de tineri;
  • susţinerea și găzduirea structurilor de promovare a activităţilor cultural-artistice pentru tineret în vederea asigurării unor condiţii cât mai bune şi a unei atractivităţi sporite pentru participarea tinerilor la aceste activităţi;
  • atragerea tinerilor cu dizabilităţi la activitățile de tineret, oferind condiţiile adecvate de acces;
  • rol de instituţii care pot fi la nivel local centre de resurse pentru tinerii excluși social și marginalizaţi, integrând intervenţia autorităţilor administrației publice locale curesponsabilităţi sectoriale în implementarea politicilor de tineret.

Așadar, ca să fiu mai clar, nu amenajăm o clădire ca să o dăm unora sau altora, ci pentru a o pune la dispoziția tuturor tinerilor băcăuani, care au multiple nevoi, pasiuni și dorințe. În acest sens, militez pentru o administrare publică a centrului, efectuată de municipalitate printr-un compartiment dedicat tineretului, cu lucrători de tineret angajați, managementul strategic al centrului făcându-se transparent, participativ, în baza deciziilor Consiliului Consultativ pe Probleme de Tineret (CCPT) ce trebuie activat de urgență. Se aude, domn’ primar? Nu contează că s-au înscris doar trei, patru organizații – asta-i viața. Acestea sunt la început, cu acestea începem, căci pe urmă sigur vor adera mai multe când și dacă vor observa că ceea ce se discută acolo chiar este luat în seamă de factorii decidenți. În februarie împlinește 3 ani de când există și nu a fost convocat.

Concluzionând, centrul de tineret nu trebuie să fie în sine un scop, ci un mijloc către ceva ce ne propunem să facem pentru tinerii din Bacău: să le găzduim activitățile, să le incubăm ideile, să îi facem să participe activ la viața publică, deci să punem bazele unei case a tuturor tinerilor. Asta mi-ar plăcea să aud și din zona unor organizații private care dau impresia că vor să primească în brațe această clădire la pachet cu mulți bani destinați administrării. Ar fi o mare greșeală, ca de legalitate nici nu mai vorbesc.

P.S.: ar fi drăguț ca toate conceptele tinerilor de la Create Cinema să fie puse din nou pe tapet și să fie adaptate la noul spațiu

centru tineret cinema orizont

One thought on “Centrul de tineret este mai mult decât o clădire și trebuie să fie deschis tuturor tinerilor din Bacău

  1. Tinerii din Bacau trebuie sa astepte capriciile administratiei locale in a si realiza (construi) un sediu, in a si atrage fonduri sau (mai mult) in a si trasa obiective pentru oras? Tinerii nu ar trebui sa dea dovada de initiativa personala, simt ei ca cetateni – intr o democratie si intr o economie de piata – nevoia de a schimba CEVA in Bacau, au ei in acest moment (sau poate in viitorul apropiat) in/un plan de a modifica un aspect material din oras, o stare de lucruri etc?
    Au vizitat ei un orfelinat sau un azil, au mers la spitalul TBC sau la un loc de joaca marginal din municipiu? Au analizat ei pana acum starea caminelor studentesti, au vorbit de de mediul ecologic din localitate, strang ei pachete de alimente (sau jucarii) acum de Craciun pentru tinerii care au copii si locuiesc in caminele de nefamilisti?
    „Se aude domn primar?”, „Strategia națională pentru tineret 2014-2020″,”managementul strategic al centrului” samd. sunt cuvinte dintr o realitate paralela. Si trista.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *