Apostolii lui Cumpănașu din Bacău: suveici politice și rețea de contracte publice (partea I)

După ce impostura cel puțin academică i-a fost scoasă la iveală în contextul candidaturii la președinție, Alexandru Cumpănașu a început să fie lăsat din brațe de mulți dintre cei care i-au ridicat marea Coaliție Națională pentru Modernizarea României (CNMR) la rang de ONG suprastatal pe bani grei din fonduri europene.

Dar dacă ce îi unea era tocmai impostura comună? Un soi de rețea națională menită să incubeze tot felul de indivizi care să se laude cu tot felul de titluri care sună bine în ziarele locale, dar care de fapt nu înseamnă nimic, și care să fie propulsați în structuri de conducere ale statului, apoi dezvoltând și mai mult acest mare grup de interese, hrănindu-l mai departe cu resurse: informații, bani, resurse umane, deci putere. O captura a statului în toată regula.

La Bacău, CNMR-ul lui Cumpănașu și-a lansat filială județeană pe 13 octombrie 2016, în buza alegerilor parlamentare, șef fiind uns nimeni altul decât Paul Cotîrleț. Martori la înscăunare au fost toți pesediștii de frunte (Benea, Necula, Brașoveanu), dar și alți șefi de instituții și figuranți din politica locală, sindrofia fiind găzduită de Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău. Ce îl recomanda? Familia. Și probabil cursurile de la Colegiul Național de Apărare, unde Cumpănașu avea funcția de vicepreședinte. Așadar, apostolul de frunte este Cotîrleț junior, ajuns astăzi subprefect al Guvernului Dăncilă.

Apropo de asta, mai țineți minte cum, în contextul alegerilor pentru Primăria Moinești, pesedistul Paul Cotîrleț era un produs garantat de Alexandru Cumpănașu?

cotirlet garantat cumpanasu

Printre susținătorii asumați ai CNMR se mai numără Asociaţia pentru Monitorizarea Ordinii Publice şi Siguranţei Cetăţeanului din Moineşti, înființată tot în 2016 de Gelu Margină, fost șef al Poliției Moinești. Astăzi, Margină este prim-vicepreședinte al CNMR și lider de seamă al Pro România Bacău. Vom mai vorbi despre el și rețeaua Moinești, dar cu altă ocazie.

O altă organizație din Bacău ce susține CNMR este Fundația pentru Educație, Dezvoltare și Sprijin Comunitar „Constantin Brâncoveanu”, care deține liceul particular „Constantin Brâncoveanu”, condus de Silistră Carmen.

Ulterior, după ce Cotîrleț Jr. a devenit secretar de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale și coordonator al Departamentului Centenar în Guvernul Tudose. rețeaua Cumpănașu din Bacău a fost preluată de Bogdan Marin. Acesta conduce societatea Direct Group Solutions, firmă a cărei cifră de afaceri s-a triplat în 2018 față de anul 2017 cu același număr de angajați și care a devenit abonată la contracte publice începând cu toamna anului 2017, perioadă care coincide cu preluarea filialei județene a CNMR. Contractele publice sunt încheiate cu diverse primării de comune din județul Bacău și vizează lucrări publice de montare a de sisteme de supraveghere video și de modernizarea a iluminatului public.

contracte publice direct group solutions srl

Bogdan Marin mai deține împreună cu soția sa, Irina Marin (fostă Bogatu) diverse companii pe care astăzi le regăsim în insolvență. Una dintre ele ste Etwo Direct SRL, și aceasta fiind abonată la contracte publice: 221, conform SEAP, în perioada 2013-2017, clienții de frunte fiind Curtea de Apel Bacău, Direcția de Asistență Socială Bacău, IPJ Bacău, Primăria Buhuși și, țineți-vă bine, Spitalul Județean de Urgență Moinești, condus de nimeni altul decât Cotîrleț senior. Așadar, pe Marin și fam. Cotîrleț îi leagă nu doar CNMR, ci legăturile contractuale instutuționale anterioare. Ce coincidență, nu?

Screenshot 2019-09-28 at 14.38.00sursa: Confidas.ro

Printre membrii CNMR se numără Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, acolo unde coaliția lui Cumpănașu a desfășurat mai multe întâlniri pe parcursul ultimilor 3 ani. Rămâne de văzut care e baza legală prin care UVB a intrat într-o astfel de coaliție, cum rămâne să mai aflați multe dintre chestiunile pe bani publici care îi leagă pe apostolii băcăuani ai CNMR, sub bagheta candidatului Cumpănașu din Bacău.

cotirlet bogdan marin gelu moinesti

Triula Adrian Cotîrleț – Gelu Margină – Bogdan Marin

3 thoughts on “Apostolii lui Cumpănașu din Bacău: suveici politice și rețea de contracte publice (partea I)

 1. vaaai, sf. Cotirlet sa faca din astea? 🙂
  Ar trebui sa intri mai tare in achizitiile de la spitalul Moinesti, vei avea multe surprize 😉

 2. Creanga Georgiana e fata lui Gelu Margina si lucreaza in Primaria Bacau.
  Am impresia ca e fondator la aceeasi asociatie blablabla.
  P.S.: domnisoara Creanga a venit in Primarie imediat dupa executia lui Padureanu. Si sursele zic ca procuror de caz era fix Catalin Margina. Ce coincidente de nume, nu?

 3. E foarte adevarat…imi aduc aminte ca intr-un an, Cumpanasu poposise pe cai mari la Bacau, la un Top al Oamenilor de afaceri, si le explica cat de mult se zbate el la Guvern ca sa ajute firmele. Impresia mea, dupa prezentarea pompoasă pe care i-o facuseră organizatorii (care ne spuneau ca el este ”speranta mediului de afaceri românesc”) a fost ca e un alintat al sistemului, care a invatat 3 fraze si cuvinte cheie: patriotism, infrastructura, de-birocratizare.

  S-a tot zbatut sa coalizeze in jurul lui oameni influenti din diverse sfere din Bacau, ca sa poata sa-si faca o masă de manevră pentru el si ONGul lui.
  Acum, ce spun toti alcolitii lui (Presedinte Consiliu Judetean, primari, oameni de afaceri, Camera de comert, etc)? Le convine asocierea cu un mincinos si un ****** ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *