Ziua de 9 Mai a fost mereu importantă pentru mine și spun asta gândindu-mă nu doar la Europa, fără de care probabil azi eram, ca țară, cu cel puțin câțiva ani în urmă în multe chestiuni de guvernanță locală și națională (iar aici sper să nu-i supăr pe eurosceptici), ci și la Ziua Independenței de Stat a României.
Când eram mai mic, mă dădeam în vânt după discursuri și texte patriotice -cei care mă urmăreau atunci o știu-, însă astăzi aleg să vorbesc mai puțin și să fac mai mult, demonstrându-mi patriotismul prin fapte. Tocmai de aceea o să fac azi o recapitulare a locurilor și evenimentelor unde m-au prins ultimele zile de 9 Mai din ultimii ani.
În 2010 eram pe terenul de la „Proletarul”, jucând fundaș central în echipa de juniori B a Liceului cu Program Sportiv Bacău într-un meci contând pentru etapa 31. Da, am făcut fotbal de performanță, sport pe care l-am abandonat în clasa a XI-a. Țin minte că în acea zi ploioasă (și chiar a turnat cu găleata) am încasat-o cu 4-0 de la Ceahlăul Piatra Neamț. A fost o confruntare regională într-o zi de sărbătoare europeană.
Un an mai târziu, pe 9 Mai 2011, centrul Bacăului a cunoscut una dintre cele mai numeroase manifestații de stradă de după Revoluție, grație celor peste 2.000 de elevi care au ieșit să mărșăluiască împotriva anti-etnobotanicelor. Eu am coordonat această acțiune, organizată în deschiderea Săptămânii Naționale a Voluntariatului de către Consiliul Județean al Elevilor, ANA – CPECA Bacău și Fundația de Sprijin Comunitar.
Îmi amintesc cu o oarecare mulțumire de sine de Marșul anti-etnobotanice din 2011 deoarece acesta a dus atunci la scoaterea în afara legii, la nivel local, a magazinelor de etnobotanice din cauza cărora ajungeau zilnic la spital cel puțin 2-3 tineri care consumau astfel de substanțe profund nocive. O lună mai târziu, la Tulcea, unde am reprezentat Consiliul Județean al Elevilor Bacău, încasam Premiul I la Concursul Național pentru Proiecte pentru această acțiune de descurajare a consumului de etnobotanice. Vremuri…
În 2012 am fost la București, unde am participat, pe Arena Națională, chiar de ziua Europei, la cea de-a treia finală a competiției UEFA Europa League, câștigată detașat de Atletico Madrid în fața Atheltic Club. Frumoasă atmosferă!
Era 2013, a mai trecut un an și eram deja la facultate, dar 9 Mai m-a prins acasă pentru că eram în sesiune și eram deja în modul „du-te, vino” între București și Bacău. Minodora Cliveti, pe atunci europarlamentar, a organizat o dezbatere despre rolul tinerilor în Uniunea Europeană la care au fost invitați câțiva dintre tinerii valoroși din Bacău (avem destui, slavă Domnului!), reprezentanți ai organizațiilor de tineret etc. După ce am ascultat discursurile politicianiste ale lui Dragoș Benea, Cosmin Necula și Ioana Cazacu, cu toții PSD-iști, am luat cuvântul și le-am reamintit că tinerii nu sunt informați așa cum trebuie și că sunt mari probleme în ceea ce privește în primul rând dezvoltarea tinerilor din mediul rural. Scriam frumos atunci despre ei, dar discursul îl aveam la fel de direct. Încă de atunci mă luptam pentru tineri și o făceam așa cum știam eu la acea vreme.
Ziua Europei din 2014 a fost dominată de campania electorală pentru alegerile europarlamentare. „Eurocampionii” de la PNL au organizat un miting electoral la Teatrul de Vară cu un public nu tocmai treaz (la propriu!), în timp ce contracandidații de la PSD o țineau sus și tare cu discursul acela naționalist dominat de sintagma „Mândri că suntem români” – moartea ideologiei de stânga.
Anul trecut am fost la Bruxelles, ca bursier al programului Bursele Europene – jurnaliști în dialog, pus la cale de Freedom House România și Reprezentanța Comisiei Europene în România. M-am întâlnit cu mai multe oficialități ale Comisiei Europene, cireașa de pe tort fiind o întrevedere cu Corina Crețu, comisar european pe Dezvoltare Regională, de la care am aflat ceea ce bănuiam deja: nicio autostradă spre regiunea Moldova până în 2020. Veneam după niște alegeri prezidențiale la care PSD-iștii de la guvernare ne promiteau autostrăzi și drumuri expres Iași – Târgu Mureș și Bacău-Brașov, propuneri care s-au dovedit niște promisiuni fără acoperire.
Azi, Ziua Europei mă prinde acasă, punând cap la cap ultimele detalii privind programul meu pentru Bacău pe zona de fonduri europene, un domeniu de care sunt pasionat, despre care am scris zeci de materiale și analize și pe care îl studiez la master.
9 mai 2017 – Eveniment cu public numeros, a carui deschidere este făcută de domnul primar Cristian Ghingheș.