La asta se rezumă cel mai nou proiect al Ministerul Mediului şi Pădurilor. În Cora, Auchan și Carrefour vor fi instalate automate pentru preluarea PET-urilor și a dozelor de aluminiu. Consumatorul le aduce acolo și pentru fiecare recipient reciclat primește 5 bani. Adică 500 de lei vechi. Deci 20 de PET-uri reciclate la minunatul aparat înseamnă 1 ron drept voucher de cumpărături în respectivul magazin.
Hai că nu e rău. Trebuie să vorbesc cu prietenii mei oengiști ca să facem o campanie de informare printre oamenii străzii. Cine știe, poate îi scoatem din sărăcie. Pe cerșetori nu îi deranjăm dintr-un motiv foarte simplu. Nu le place munca.
Rovana Plumb, ministrul Mediului:
„Dacă reciclăm o doză de aluminiu salvăm consumul de energie produsă de un televizor în trei ore. La PET-uri, o tonă are o valoare de comercializare de 600-700 euro. Dintr-o tonă reciclată de PET se pot obţine fibre pentru fabricarea unui tricou”.
Nu cred că această campanie va avea sorți de izbândă, în ciuda faptului că sună foarte bine pentru mine. Ar fi foarte tare să ne vedem semenii reciclând la hypermarket, da’ pun pariu că așa ceva nu o să se întâmple. Românul e fudul, el nu se înjosește pentru 5 bani. A recicla pe bani este pentru români echilaventul cu cerșitului. Tot ce este sub un leu este cerșetorie. Om trăi și ‘om vedea.
Că tot veni vorba de reciclare și doze de aluminiu, de-a lungul vieții mele de tânăr implicat am participat la nenumărate evenimente cu tematică ecologică. Unul dintre ele este Natura Fest 2, prin 2009. Am pozat atunci un copac realizat din doze de aluminiu, am înscris fotografia în concursul EcoPaparazzi și am câștigat un aparat foto compact. Doar pentru că am intuit „viața de apoi” a dozelor de aluminiu.
Atunci nu eram un pasionat în ale protejării mediului. Mai târziu, după participarea la evenimente precum Maratonul Comunicării și Maratonul Dezvoltării Durabile, m-am convins nu numai că trebuie să dau dovadă de rigurozitate în relația cu mediul înconjurător, ci și să militez pentru asta și să îi fac și pe alții să conștientizeze importanța acestui lucru.
5 bani? :))
chiar asa ma, 5 bani?
Ai dreptate… e prea mult! Când ar trebui să fie o chestie din bun simţ. În timp ce în Italia se face lupta între oraşe pentru cel mai ridicat procent de materiale reciclate şi toate astea adunate gratis, fără ca populaţia să fie plătită, în România trebuie să îi plătească cineva pe români pentru o chestie de bun simţ. Să dea Dumnezeu sau soarta să ajungem în aceeaşi situaţia în care ajunge cam în fiecare an Napoli, cu gunoaiele pe străzi şi asta deoarece nu se deranjează nici să recicleze dar nici să colecteze gunoaiele (firmele de salubrizare)
Auzi… 5 bani!!!
Castigi mai mult daca le duci la un centru de colectare de materiale plastice.
Nu e mentalitate de iresponsabil si om nepasator, dar ca sa ajungi la un automat dintr-un hipermarket fie cumperi doua bilete de autobuz, fie mergi pe jos. Cu cei 5, 10, 50 de bani castigati nu acoperi costurile transportului pana acolo sau uzura pantofilor.
Campanii pt ochii lumii.
O întrebare: ar fi curios pe ce bază au declarat ei că dintr-o tonă de PET-uri reciclate se face un tricou? Că aici din 250 de PET-uri reciclate reuşesc să facă un cărucior de cumpărături.
Uitaţi videoclipul mai jos – e în italiană. Şi uitaţi-vă şi maşinile care sunt…şi chiar există cam la fiecare mare supermarket o asemenea maşină. Şi lumea reciclează pentru că e o chestie de bun simţ. Dar bun simţ şi român cu greu reuşesc să stea în aceeaşi propoziţie şi într-un mod pozitiv.
http://www.youtube.com/watch?v=e8Z8Xv4lLWo
Of of mai mai…
Din pacate suntem prea creduli.
In DE daca ati fost (si sunt convins ca multi ati fost) ati observat ca pentru fiecare pet/doza aluminiu exista in lidl,real si ce mai au astia pe acolo asemenea automate de reciclat.
Sunt in TOTALITATE de acord cu reciclarea, dar sa invatam sa NU MAI FIM GUNOAIE cand vine vorba de aceasta natie (română).
De ce sa nu mai fim gunoaie?
Nemtii primesc „aproape” jumatate din costul sticlei de apa/doza aluminiu daca o arunca la aceste automate, la fraierii de români le „scoatem ochii” cu campania… domnilor e pentru reciclarea planetei… bla bla…
Concluzie: O sa intorc pet-urile la automat daca o sa pot sa fac capul celor care imi dau 0,05 RON pe post de pusculita, daca nu le ARUNCAM LA GUNOI ca si pana acum ca nu-mi doresc sa-i imbogatesc tot pe aia care sunt bogati.
Nemţii în mod normal o fac şi ar face-o şi fără să fie plătiţi. Şi tu o poţi face la fel. Fără să aştepţi ceva în schimb şi fără să te simţi mizer. Ba mai mult…selectarea diferenţiată a deşeurilor arată că ai o anumită educaţie şi că te respecţi.
Şi reciclarea nu înseamnă doar PET. De exemplu: hârtia, sticla, metalul, tuburile de neon, bateriile,celularele, aparatele electocasnice.
Ar trebui sincer, lângă fiecare automat dintr-ăsta de strângere a PET-urilor să fie şi un ghid de selectare-adunare diferenţiată a deşeurilor menajere. Tip:
Sticla se reciclează. Înainte de a fi introdusă în container, pentru reciclare, sticla se spală, se clăteşte. Când este introdusă în containerul respectiv se aruncă înăuntru cu o oarecare forţă pentru a facilita spargerea sticlei, ducând astfel la compactare, prin urmare la mai multe sticle ce pot intra înăuntru. Capacele de metal de la sticle trebuie separate de aceasta. Dozele din aluminiu, tabla de la conservele alimentare se reciclează împreună cu sticla. Staniolul, sau folia de aluminiu se reciclează (atâta vreme cât e curat şi nu are resturi de mâncare).
Hârtia, cartonul se presează pentru a reduce cât mai mult din volum. Hârtia uleioasă, murdară, nu se mai reciclează. Lemnul (lădiţe de lemn, cutii micuţe de lemn) se reciclează împreună cu hârtia, lăsând bucăţile de lemn lângă containerul de hârtie sau, acolo unde se poate, se cheamă maşina pentru a ridica eventualul lemn. Atenţie – mobila ce se aruncă nu intră în categoria bucăţilor de lemn ce pot fi lăsate lângă container. Cutiile de suc Tetra Pak, Tetra Brik se reciclează – tot aşa, spălate şi presate.
Plasticul se reciclează spălând prealabil sticla, PET-ul. Poliuretanul (scârţâietoarea) nu se reciclează.
Tuburile de neon şi alte gaze nobile – NU se sparg. Se duc în locurile special amenajate – din câte mai ţin eu minte de la ultima vizitare în România, erau la BRICO.
Of… e o întreagă poveste pe tema reciclării. Dar deh! Românul se simte jignit când e să facă ceva din bun simţ.
Iar scrie lumea prostii. Nemtii primesc pretul integral al sticlei aduse inapoi. Cand cumperi bautura, pe bon apare pretul bauturii si SEPARAT sticla. Cat dai pe sticla cand cumperi bautura, atat primesti inapoi cand o bagi in automat. Sticlele de plastic de unica folosinta sunt presate in automat, cele de multiple utilizari (plastic sau sticla) sunt introduse in automat si sunt adunate si duse la spalat si ce mai stiu eu. In concluzie, nemtii NU sunt platiti ca le aduc inapoi, pur si simplu isi primesc banii inapoi. Au luat sticla cu suc, au platit si sucul si sticla, au baut sucul, aduc sticla inapoi, primesc banii pe sticla.
In germania din cate stiu,pentru fiecare PET,primesti 50centi,si majoritatea celor care le duc sunt romani 🙂
Alexandross, eu zic sa te mai informezi inainte sa scrii ineptii. In germania exista peturile de unica folosinta (si dozele de aluminiu) care la cumpararea bauturii apar separat pe bon si costa 25 de centi, iar la returnarea lor tot 25 de centi primesti. Mai sunt peturile refolosibile… aceeasi poveste, costa 15 centi. Si ma intra sticlele de sticla (mai ales cele de bere) care valoreaza undeva intre 8 si 15 centi.
„si majoritatea celor care le duc sunt romani” iar o mare prostie. Daca nu cunosti situatia nu te da mare destept. Toti le duc inapoi. Tu ce crezi? ca nemtii fac colectie de sticle in casa, in timp ce romanii cred ca se imbogatesc?
In Danemarca in foarte multe magazine poti sa duci peturi in schimbul carora poti sa primeste produse alimentare.
Iata ce se mai poate face cu PET-urile.Oidee minunata
In Germania e 25centi sticla, garantie, platita inainte. Vrei banii pe sticla, o aduci frate. In Michigan USA si nu numai e la fel, cica boschetarii asa-si fac rost de tigari mai nou sunt si acolo boschetari 🙂 Am pus 50 sticle si se holba unu la mine de parca faceam pipi in fata lui. Romanu e prost crescut, fudul si fara 7 ani de acasa…cam 9 luni sau cam atat 😀
am vazut si eu in cora un astfel de aparat intrebarea mea este iti da voucher sau iti da bani ..m-am gandit sa adun sticle si sa le duc nu am nimic de pierdut altii dau in cap ptr o paine eu vreau sa ma duc cu sticlele si sa imi iau ceva de mancare nu e rau 🙂 da noi suntem sugarii europei pot spune…referitor la ce au zis oamenii de mai sus
#Cautati voi in strainatate doze de al pe strada si ma anuntati si pe mine cand gasiti. Pentru 5 bani pe doza nici cersetorii nu se obosesc caute. De asta traim intr’o tara de rah**.