De ce e nevoie de mai mulți bani pentru ONG-urile care desfășoară activități educaționale

În fiecare an, autoritățile locale alocă un anumit buget pentru Programul de finanțări nerambursabile pe Legea 350/2005 din care urmează a fi finanțate, în urma concursului de proiecte, cele mai relevante proiecte propuse de ONG-uri.

În 2016, Primăria Bacău propune un buget de aproape 10 milioane de lei pentru activitățile nonprofit. Suma e frumușică, dar felul în care a fost împărțită pe domenii e anapoda și arată încă o dată că educația și tineretul sunt la coada priorităților pentru administrația locală liberală.

Din cei 9.931.250 lei, 5.700.000 (deci mai bine de jumătate din bani) se vor duce la sport, 1.900.000 la activitități ale ONG-urilor bisericilor, 1.300.000 la cultură, 500.000 la activitățile cu specific social, în timp ce tineretul primește doar 300.000, iar educația și mediul sunt la coadă, băgate în aceeași oală în care sunt aruncați „la mișto” doar 231.250 lei.

Așadar, educația primește de 8 ori mai puțini bani decât domeniul cultelor (bisericile) și de 24 de ori în comparația cu activitățile sportive nonprofit care vor finanțate pe Legea 350/2005 în acest an de către municipalitate.

alocare fonduri nerambursabile 2016

Având în vedere că astăzi este ședința Consiliului Local în care urmează să fie votat Programul finanțărilor nerambursabile de anul acesta al municipiului Bacău, Asociația Elevilor din Bacău și Consiliul Județean al Elevilor Bacău au ieșit aseară cu o poziție în care solicită, în numele elevilor băcăuani, mai mulți bani pentru activitățile educaționale nonprofit: cel puțin dublarea sumei pentru domeniul educației.

Ce ar putea face ONG-urile cu banii ăștia? E simplu: să acopere lacunele sistemului de învățământ, iar acum mă refer la educația civică, pentru sănătate, juridică, ecologică sau rutieră. Sunt o mulțime de organizații non-guvernamentale care desfășoară astfel activități, dar pentru a le răspândi la scară largă într-un municipiu precum Bacăul au nevoie de resurse prin care să își poată asigura infrastructura și resursele umane necesare desfășurării unor astfel de proiecte educaționale. Nu în ultimul rând, să ne amintim că democrația școlară și universitară este un alt aspect ce poate fi promovat în urma unor proiecte ce pot fi finanțate prin acest program.

Vlad Popovici, președintele Asociației Elevilor din Bacău, a criticat proiectul Programului anual al finanțărilor nerambursabile propus astăzi spre votare:

Considerăm ca educația nu este tratată așa cum ar trebui de către administrația locală, având în vedere suma modestă alocată pentru activitățile nonprofit ce pot fi realizate anul acesta de organizațiile nonguvernamentale din Bacău. În plus, suma trebuie împărțită cu ecologiștii care luptă pentru protejarea mediului. Există în sfârșit o alocare pentru fondul de tineret, dar să nu uităm că educația ar trebui să reprezinte prioritate 0. Din păcate, cultele religioase, spre exemplu, prezintă un interes mai mare pentru cei care ne reprezintă.

Comunicatul elevilor băcăuani îl găsiți aici. Să vedem dacă ai noștri consilieri locali vor ține astăzi cont de părerea reprezentanților elevilor băcăuani, majorând bugetul alocat educației.

asociatia elevilor bacau 2

 

One thought on “De ce e nevoie de mai mulți bani pentru ONG-urile care desfășoară activități educaționale

  1. nu mai sunt bani la Consiliul elevilor? A taiat ministerul finantarea dupa ce ati facut pe nebunii? :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *