Inspirația muzicală din jocuri și filme

E vară, e aproape caniculă afară, multă lume e plecată fie la munte, fie la mare, fie departe peste hotare, așa că m-am gândit să abordez un subiect despre care de obicei scriu prin alte părți, acolo unde am mutat toate articolele de profil: muzică.

Până în anul 2011, când am devenit redactor la Urban.ro pe nișa de muzică dance/electronică, blogul pe care acum vă aflați și pe care îl citiți era plin de articole în care vorbeam despre această deja veche pasiune a mea: muzica, în special cea trance & progressive. În același timp, publicam săptămânal o mulțime de tracklisturi cu piesele pe care le auzeam la Radio DEEA și mai apoi la Vibe FM, topurile lor dar și noutățile din ceea ce specialiștii nuemsc „heavy rotation”. Vorbim de vechiul Vibe FM, da? Acel post care îi aduceau pe britanicii de la Above & Beyond la Liberty Parade. Ce vremuri… 🙂

Culmea e că astăzi, la atâția ani după ieșirea Radio DEEA din FM-ul românesc, în continuare se aud acele topuri și playlisturi în localuri. Chiar și-n cazinouri – click aici, spun unii sau alții.

În fine, era tracklisturilor pentru emisiunile radio a apus deoarece acum fanii acestor genuri muzicale îl au la dispoziție pe sfântul Shazam, iar interes nu mai stârnesc decât listele cu piesele incluse de DJ-i în seturile de la festivaluri. Apropo, pentru asta aveți la dispoziție 1001tracklist, unde din când în când contribui și eu cu tracklisturile pe care le țin și le scriu la evenimentele dance la care particip în România și pe care ulterior le recenzez pe Urban.ro. Nici nu știți cât de rău mi-a părut că am ratat ediția de anul acesta a festivalului Untold și mai ales acel set de peste 5 ore al lui Armin van Buuren!

Întorcându-mă la subiectul din titlu, țin să vă mărturisesc că în ultima perioadă sunt foarte interesat de muzica din jocurile video dar mai ales din filme. Pentru mine, un film bun trebuie automat să aibă o coloană sonoră pe măsură. De fapt, hai mai bine să o spun invers: dacă acompaniamentul muzical nu îmi place și nu mă introduce în acea stare potrivită pentru respectivul gen de film, acea pelicula nu mă va da pe spate.

De exemplu, filme ca Interstellar sau Oblivion nu-mi plac neapărat doar pentru că abordează SF-ul într-o manieră extrem de umană și foarte misterioasă, ci în primul rând datorită atmosferei muzicale. Hans Zimmer și M83 sunt compozitorii mei favoriți de coloane sonore. Căutați-i și sigur o să observați că o parte dintre piesele lor le cunoașteți! Cât despre compozitorii din industria jocurilor video, vi-i recomand pe Rod Abernethy, Lorne Balfe sau Bill Browne.

casa enescu tescani

One thought on “Inspirația muzicală din jocuri și filme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *