Fotoreportaj: Învierea în Bacău

Sper să vă placă fotografiile sugestive, zic eu, pe care le-am realizat aseară în centrul municipiului Bacău, la deja tradiționala Slujbă de Înviere pe care preoții ortodocși o organizează anual la poalele lui Ștefan cel Mare călăre cu crucea-n mână. E o chestiune de timp, până la finalizărea mamutului-simbol numit Biserica „Înălțarea Domnului”, zice-se. Problema e că au trecut deja mai bine de 20 de ani.

Bolizi parcați ostentativ în buza liturghiei am mai văzut, uneori aparținând chiar preoților, ca să fiu răutacios pân-la capăt, dar 4-5 jandarmi care să asigure paza prelatului ce a adus Lumina Sfântă – e o premieră. Dacă luăm în calcul și faptul că Lumina Sfântă a fost importată de la Ierusalim cu un avion special, de o delegație a Patriarhiei (conform Deșteptarea), deja începem să ne întrebăm dacă tot fastul ăsta are un sens mai mult spiritual decât material.

inviere paste bacau 2015-4

Să vă mai spun că, trecând printre „enoriași”, am simțit de vreo câteva ori damfuri de băutură? În fine. Imaginea panoramică cu sutele de băcăuani adunați în jurul altarului improvizat calului lui Ștefan e drăguță și merită un loc în arhiva fotografică a orașului. Peste vreo 10 ani, când o fi gata catedrala-mamut, slujba nu se va mai ține pe străzi, iar eu nu voi mai fi întrebat pe Facebook de cei din alte orașe dacă în Bacău se înconjoară orașul în Noaptea de Înviere. 🙂

Încă ceva: dacă preoții care au oficiat slujba ar fi tăiat din adresare „stimați reprezentanți ai autorităților locale și centrale” (da, am auzit asta), nu s-ar fi supărat nimeni. „Mai marii” orașului și nu numai, în ciuda albumelor foto cu preoți și biserici de milioane de euro pe care le realizează cu miliarde de lei de la bugetul public, preferă să stea palmați în anii fără miză electorală. Pariu că la anu’ îi vedem pe toți în triunghiul biserică – statuie – biserică? Pentru că electoratul pe care se bazează și la care încă mai merge treaba cu „e omul lui Dumnezeu” nu stă excelent cu auzul, poate „mai marii” ăștia se vor îngrămădi să asigure și o instalație de sonorizare mai bună.

Sărbători fericite!

4 thoughts on “Fotoreportaj: Învierea în Bacău

  1. Porsche-ul ăla e al lui Leuștean… mereu parchează ca și cum și-ar fi cumpărat o stradă

  2. Metoda asta de gherila cu blocatul străzilor nu se întâmpla înainte. S-a blocat circulatia in centru, la Piata Sud si la Narcisa. Ei probabil cred ca fac asta pentru notorietate neluand in seama ca lumea se schimba. Sunt doar pe confiscat aer, spatii publice, scoli si paduri, acum cat mai au timp. Se pregatesc ei pentru ceva cu agoniseala asta mare.

  3. Vad ca e o moda aruncatul cu noroi, mai ales in Biserica. Nu e bai ca iti exprimi o parere, ingrijorator este ca o imprumuti de la altul, fara sa fie justificata.

    1 – chiar daca se va termina catedrala, vor ramane bisericile de cartietr care vor fi neincapatoare, deci blocaje tot se vor crea. Nu stiu pe cine deranjeaza la 12 noaptea, dar ma rog… poate ca deranjeaza

    2 – Lumina de la Ierisalim nu are valoare materiala. S-a dat pe gratis, nu s-a facut comert cu ea. Si este mai mult decat un simbol. In cadrul slujbei de Inviere de la Ierusalim, lumanarile din Biserica se aprind singure, inclusiv cele ale participantilor si inclusiv cele aduse de ei. Mai mult decat atat, ea nu frige pentru cateva minute, vei vedea pe youtube imagini cu oameni care trec mana prin flacara sau flacara peste haina si nu patesc nimic. Dar asta e pentru cei care au ochi de vazut si mintea eliberata de rau. Nu cred ca a costat asa mult, nu necesita avion Hercule, iar distanta nu e asa mare. Nu vad de ce acorzi asemenea semnificatii evenimentului.

    3 – mentionarea autoritatilor locale se face la orice manifestare publica. Si eu sustin separarea Bisericii de Stat, dar nu vad de ce aduci in discutie mentionarea lor la un asa eveniment cum e slujba de Inviere. Corupti sau nu (nu putem generaliza!) au dreptul sa participe.

    4 – faza cu duhneala de bautura e aruncata doar asa ca denigrare, ce sens are? Cine sa-i impiedice? Ar trebui constiinta, sigur, e trist, dar ce vrei sa zici cu asta? Cat esti tu de corect?

    pt catalin: confiscarea spatiului public se intampla si cu prilejul altor manifestari.

    ca fapt divers mentionez ca sunt un cititor al acestui blog, unde mai intru pentru noutatile din orasul in care m-am nascut. Nu am participat la aceasta slujba si nu am nimic in comun cu organizatorii, decat credinta in care m-am botezat. Nu ma acuzati de partinire, incerc doar sa fiu obiectiv. Toti avem acesta datorie. E un minim necesar. Multumesc.

  4. si inca ceva Kristofer. Pun pariu ca nu stii cat a cheltuit BOR in scop caritabil, desi vehiculezi aceleasi idei ca prea mainstream:

    in 2012: 69.474.776 lei noi de care au beneficiat 200 000 persoane.
    in 2014: suma in lei este de 87.000.000, la care se adauga 100.000 euro. Tot in acest an au fost donati Patriarhiei Antiohiei şi a Întregului Orient suma de 500 000 euro pentru ajutorarea victimelor din acel spatiu plin de conflicte. Asta pe langa donatiile in nume particular de preoti, stareti, ierarhi, ong ortodoxe, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *