Lucrarea cu care am luat Premiul I la Conferința Constant 2014

Principiul transparenței și al consultării cetățenilor în administrația publică locală, acesta este studiul pe care l-am redactat pentru cea de-a patra ediție a Conferinței studențești anuale „CONSTANT”. Competiția a avut loc în weekend în București și, după ce sâmbătă mi-am prezentat lucrarea în fața colegilor și a cadrelor didactice, duminică dimineață am aflat că am obținut Premiul I.

Întrucât acesta a fost primul meu demers științific, la început am fost puțin sceptic. Toată nesiguranța a dispărut din peisaj în momentul în care am primit OK-ul în privința temei alese de mine din partea lectorului univ. drd. Diana Deleanu, cea care nu numai m-a coordonat, dar care îmi este și profesoară.

Așa cum am spus-o imediat după ce am finalizat studiul, mi-am dorit să fac o lucrare în domeniul administrației publice prin care să aduc în atenția tuturor elemente de noutate, nu doar noțiuni teoretice preluate și scrise cu alte cuvinte. De ce cred că am reușit?

cristian ghinghes premiul I Constant 2014 (2)

1. Am demonstrat faptul că legislația pe transparență și consultarea cetățenilor în administrația publică locală este bună, exactă, însă este aplicată fie deloc, fie la limită. Majoritatea funcționarilor publici responsabili de aceste zone înțeleg să respecte cele două legi (544/2001 și 52/2003) numai atunci când sunt utilizate mijloace de persuadare juridică, precum chemarea în instanță. O posibilă soluție ar fi crearea unui organism autonom la nivel central care să monitorizeze aplicarea acestor două legi și să sancționeze abaterile.

2. Am arătat prin cifre în ce măsură principalele instituții care conduc unitățile administrativ-teritoriale folosesc noile mijloace de informare și comunicare, mai precis rețelele de socializare. Twitter deloc, iar Facebook nici măcar pe jumătate. Am luat fiecare județ în parte și am răscolit internetul în încercarea de a găsi conturile din social media ale primăriilor reședință de județ, ale consiliilor județene și ale prefecturilor. Nimeni n-a mai făcut asta până în momentul de față. 🙂

Situația o puteți vedea în infograficile postate mai jos. Cifrele sunt extrase din cercetarea pe care am realizat-o pentru studiul meu și arată că, în ciuda nevoii utilizării unor mijloace moderne în comunicarea cu cetățenii, responsabilii de transparență și comunicare din principalele instituțiile publice locale sunt în continuare reticenți la utilizarea rețelelor de socializare. E păcat. Dialogul dintre cele două părți s-ar îmbunătăți, iar cetățenii care folosesc internetul ar putea fi mai informați, și totodată consultați.

3. Am descris relația pe care autoritățile publice locale din județul Bacău o au cu noi, bloggerii, aspect pe care l-am tratat ca exemplu de bună practică la nivel național. Chiar așa este! În ce județ bloggerii, ca parte a societății civile, orientați pe scrierea de știri deschise, mai sunt încurajați să ia parte la procesul decizional, fiind invitați la ședințele și evenimentele Consiliului Județean, ale Consiliului Local și ale Prefecturii? În ce județ, în afară de Bacău, instituțiile administrației publice locale trimit comunicările și la bloggeri, reușind astfel să comunice indirect cu cetățenii?

Peste 400 de articole au fost scrise de bloggerii băcăuani strict în urma preluării comunicărilor Primăriei Bacău și ale Consiliului Județean în 2013. Dacă ar fi să iau în calcul la numărătoare și articolele care tratează subiecte de interes local, aș depăși mia. Meritul aparține și autorităților publice locale, care dau dovadă de deschidere, dar în primul rând bloggerilor băcăuani, majoritatea membri ai Asociației „Divanul AdBlog”.

Sper că v-am făcut curioși să aruncați cel puțin o privire în treacăt pe studiul meu. Click aici pentru descărcare: Principiul transparenței și al consultării cetățenilor în administrația publică locală. Mulțumesc Kaysha, Moineșteanul și Ziarul de Bacău (Mădălina Rotaru)!

Nu uitați că informația este oxigenul democrației!

cristian ghinghes premiul I Constant 2014 (1)

Constant 2014 este o manifestare academică organizată de Universitatea “Nicolae Titulescu” din București, în parteneriat cu Universitatea din Miskolc, Ungaria, la care au fost înscrise aproape 100 de studii, împărțite în trei secțiuni: științe juridice, științe administrative și științe economice. Pe lângă studenții Universității “Nicolae Titulescu” și cei ai Universității din Miskolc, în competiție au participat cursanți de la Universitatea din București, Universitatea “Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, Școala Națională de Studii Politice și Administrative, Universitatea din Craiova, Universitatea de Stat din Pitești, Universitatea Româno-Americană și Universitatea “Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu.

Din Comitetul științific internațional al Conferinței fac parte nume importante din mediul academic românesc precum prof. univ. dr. Ion Neagu, prof. univ. dr. Gabriel Boroi sau prof. univ. dr. Nicolae Popa.

2 thoughts on “Lucrarea cu care am luat Premiul I la Conferința Constant 2014

  1. Felicitări Cristian. Să sperăm că cineva cu putere de decizie îţi vă citi lucrarea și vă pune în practică ideile din ea.Cine ştie?! Poate îţi va oferi un post de consultant.
    Încă o dată felicitări!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *