Din păcate, niciun candidat independent nu a intrat în Parlamentul României. Nici din București, nici din Bacău, nici din Neamț (epicentrul PACT) etc.
Dintre independenții înscriși la alegerile parlamentare din 11 decembrie, cele mai multe voturi s-au dus către Ion Ciocea (8.690, senat, Gorj), Theodor Paleologu (8.352, deputați, București), Andrei Carabelea (6.773, senat, Neamț), Sebastian Burduja (6.430, deputați, Neamț), Gheorghe Dinu (4.538, deputați, Constanța) și Remus Cernea (4.295, deputați, București). Restul independenților au obținut sub 4.000 de voturi.
Am avut și la Bacău independenți în cursă: Sorin Șova are 2.029 de sufragii, în timp ce Cosmin Curelea a încasat 1.202. După această experiență, primul își continuă mandatul de consilier județean independent, însă Cosmin Curelea nu va mai fi consilier local al comunei Cașin, ales pe lista ALDE, întrucât a demisionat înainte de începerea campaniei electorale.
Dacă în acești 27 de ani niciun independent n-a reușit să devină parlamentar, asta nu înseamnă automat că e imposibil. Oamenii trebuie convinși că vrei să te bați pentru ei și că nu urmărești (doar) un fotoliu călduț. Ca aceștia să pună ștampila pe tine, vor câteva lucruri mari și late:
- să fi făcut deja mai multe lucruri în comunitate;
- să îi convingi că vrei în Parlament ca să te bați pentru acel județ (iar pentru asta ai nevoie de proiecte și idei concrete, nu de gargară politicianistă;
- să îți impui niște principii, să le anunți și mai ales să te ții de ele;
- să nu fi eșuat deja în vreo 2-3-4 partide (aș avea niște exemple din Bacău);
- să nu fii copil de dinozaur (exemplul din Neamț);
- dacă te afli într-o funcție la nivel local, să demonstrezi ceva acolo (aș avea exemple locale la capitolul „așa nu”);
- să ai site;
- să fii vizibil nu doar la târgurile duminicale, ci mai ales pe stradă încă de la strângerea semnăturilor necesare pentru candidatură;
Mai sunt câteva mici secrete, dar alea necesită muncă și le țin momentan pentru mine.
P.S.: cel mai rău îmi pare pentru Remus Cernea. El îndeplinește criteriile enumerate mai sus, chiar a muncit în Parlament în ultimii 4 ani și cred că merita lejer un nou mandat. Asta e. Îi doresc mult succes în societatea civilă, unde sper să rămână și să se lupte în continuare pentru drepturile omului!
of, of, dragii tatii… nu l-am bagat pe Remus in Parlament, dar a intrat USR. 1-0 pentru mine! Hahahahaaa