Dați jos lacătul de pe terenurile de sport de la școli și licee!

Sedentarism? Dependență de jocuri de noroc sau, mai rău, de substanțe toxice? Ori efectiv plictiseală sau frustrare printre tineri? Ei bine, treaba despre care vă voi vorbi astăzi și pe care Asociația Elevilor din Bacău își propune să o rezolve poate fi una dintre cauzele problemelor pe care le-am menționat mai devreme.

Reclama cu Simona Halep care spune „lasă-i să bată mingea” nu are prea mare aplicabilitate în Bacău. Multe dintre spațiile verzi din Bacău au fost înghițite de fel de fel de rechini imobiliari, iar majoritatea terenurilor de sport de la licee și școli, amenajate cu milioane de lei de la bugetul local, sunt ținute departe de tenișii tinerilor care doresc să facă mișcare.

Atunci când am scris că tinerii din Bacău nu prea sunt lăsați să folosească terenurile de sport de la școli și licee, am menționat cu exactitate care sunt reglementările care dau elevilor și studenților din Bacău dreptul de a folosi terenurile de sport amenajate în incinta școlilor și liceelor din municipiul Bacău, în afara orelor de curs, pe baza carnetului de student/elev. Este vorba de Hotărârea Consiliului Local nr. 172 din 2009 și n-am de gând să îi mai reiau conținutul acum deoarece am făcut-o în articolul cu pricina.

proiect asociatia elevilor bacau terenuri sport acces

Când am întrebat ce măsuri a adoptat pentru a se asigura că acest drept nu există doar pe hârtie, Primăria Bacău a evitat întrebarea și mi-a dat un răspuns care practic a reluat prevederile HCL 172/2009, plus clasica spălare pe mâini cu „unitățile de învățământ preuniversitare sunt administrate de conducerile acestora, Primăria și Consiliul Local asigurând cadrul legal de funcționare al acestora„. Documentul, semnat de primarul Romeo Stavarache și secretarul Nicolae Ovidiu Popovici, îl găsiți mai jos.

Dacă asigurați cadrul legal al școlilor și liceelor, n-ar fi cazul să le trimiteți directorilor o adresă prin care să-i înștiințați că există o hotărâre care îi obligă să pună la dispoziție terenurile pentru elevi și studenți? Nu de alta, dar la ora la care vorbim multe dintre instituțiile de învățământ din municipiul Bacău sunt practic în afara „cadrului legal de funționare”.

Vă spuneam ceva despre Asociația Elevilor din Bacău (AEB). Nici bine n-a luat ființă, că deja începe demersurile în interesul elevilor. În ceea ce privește terenurile de sport de la școli și licee, AEB demarează, alături de Academia Tinerilor și Bacăul Civic, o campanie de lobby și advocacy prin care își propune să rezolve această problemă.

conferinta presa asociatia elevilor bacau 2

Vom realiza un studiu, un material video bine documentat și la final vom face demersurile oficiale necesare pentru a ne asigura că începând cu acest an școlar tinerii din Bacău vor avea acces la aceste baze sportive publice! – Vlad Popovici, președintele Asociației Elevilor din Bacău

Având ceva experiență pe partea de lobby și advocacy, îi voi ajuta pe elevi cu ceea ce pot și voi încerca să pun umărul cu toate resursele mele pentru a rezolva această problemă. Nu de alta, dar mă simt dator pentru faptul că nu am reușit să mișc nimic în acest sens cât am condus Consiliul Județean al Elevilor Bacău.

P.S.: Chiar îmi doresc să se implice și studenții. Liga Studențească e aici? 🙂

raspuns primaria bacau aplicare hcl acces terenuri sport licee scoli

4 thoughts on “Dați jos lacătul de pe terenurile de sport de la școli și licee!

  1. Cristi problema e cu doua taisuri aceste terenuri ar ramane deschise daca si cei care ar veni sa se joace ar avea un comportament decent si anume sa nu rupa gardurile,portile sau chiar terenul.De exemplu stiu terenul de la parculetul de langa bazin,care in momentul de fata e o ruina(gard rupt,cosurile de baschet rupt,plasticul acela de pe jos la fel)

    1. Dacă s-ar respecta HCL-ul (acces pe bază de carnet elev/student -> paznic -> raportare nereguli la Poliția Locală), terenurile ar rămâne intacte, iar tinerii ar avea unde să se joace.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *