Ochelari de cal: BOR poruncește, Parlamentul adoptă, Iohannis promulgă

Noi (eu, Academia Tinerilor, Remus Cernea) ne așteptam ca președintele Klaus Iohannis să nu promulge proiectul de modificare a articolului 18 din Legea Educației privind înscrierea elevilor la orele de religie, adoptat de către Parlament cu toate doleanțele obtuze ale Bisericii Ortodoxe Române, ci să o trimită spre reexaminare. N-a fost să fie așa, astăzi semnând legea (141/2015).

Reiau motivele pentru care Klaus Iohannis ar fi trebuit să nu promulge legea în forma adoptată:

 • 1. Necorelarea cu Codul Civil.
 • 2. Ambiguitatea textului de lege cu privire la durata înscrierii la ora de religie.
 • 3. Ambiguitatea textului de lege cu privire la “cererea” ori “notificarea” care ar trebui adresată şcolii la înscrierea ori retragerea de la ora de religie.
 • 4. Textul adoptat este incomplet, întrucât nu prevede ce se întâmplă în respectivul interval de timp cu elevii care nu urmează ora de religie.
 • 5. Discriminarea cultelor minoritare.
 • 6. Adoptarea, în mod necritic, de către Parlament a punctului de vedere al bisericii majoritare şi ignorarea altor argumente şi propuneri, venite inclusiv din partea elevilor.
 • 7. Vicii de procedură.

Acestea sunt descrise pe larg în scrisoarea trimisă Președintelui României de către Remus Cernea, document la redactarea căruia au contribuit doi dintre colegii mei din Academia Tinerilor, Alexandru Bajdechi și Andrei Nicolae Popa. Klaus Iohannis a avut-o pe masă, la fel și consilierii săi, dar n-a contat. Nici măcar dorințele elevilor nu au fost luate în seamă, așa că articolul va arăta așa:

Înscrierea elevului pentru a frecventa orele de religia se face prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Schimbarea acestei opțiuni se face tot prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau tutorelui legal instituit pentru elevul minor. În cazul în care elevul nu frecventează orele de religia, situația școlară se încheie fără disciplina Religie. În mod similar se procedează și pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-a asigurat condițiile pentru frecventarea orelor la această disciplină.

Elevul de rând nu are de ales și se va înscrie la ora de religie, chiar dacă nu dorește asta, deoarece îl va ajuta la media anuală generală. Religie cu forța.

patriarhul daniel si klaus iohannis

 

6 thoughts on “Ochelari de cal: BOR poruncește, Parlamentul adoptă, Iohannis promulgă

 1. Sunt pur și simplu fascinat de faptul că Mr. Cernea a devenit un apărător de nădejde al drepturilor cultelor minoritare. Îți dai seama? Nici măcar reprezentanții cultelor minoritare nu s-au arătat nemulțumiți.

  A! Oare pentru că Asociația Părinți pentru Ora de Religie e pluriconfesională?

 2. Iti propun un calcul simplu: in mod normal un elev studiaza cca. 16 materii anual :presupunand ca media generala sa este 9 , daca alege sa studieze si religia si obtine media 9 (media sa generala ramane neschimbata) iar daca obtine 10 aceasta va fi creste la 9.05. Iar pt un elev cu media 9,50 diferenta este si mai mica (2 sutimi pana la 9.52) . Hai sa nu mai victimizam atat „saracul elev”!

  1. Domule Nicolae, problema nu sta in faptul ca unii copii vor alege sa faca religie pentru a-si umfla mediile, dar ca religia nu e nici o disciplina stiintifica, nici artistica. și deci cunostintele religioase nu ar avea ce cauta in influentarea situatiei scolare a unui elev. Miturile religioase au fost dovedite aberante inca din secolul 20 de nenumarati biologi si geologi, deci credinta in ele denota defapt un minus intelectual, si chiar daca studiul religiilor trecute si actuale din intreaga lume pentru intelegerea contextelor istorice sau a unor probleme socio-politice globale e o disciplina stiintifica umana, o asemenea disciplina trebuie sa fie predata de profesori de stiinte sociale sau istorie documentati pe subiect si sa fie prezentata critic, logic si fara partialitate pentru o credinta religioasa sau alta – iar in Romania niciunde nu se face asta!

 3. Ce este cu aceasta revolta împotriva orei de religie ? De unde pana unde ? Daca nu va convine nu va trimite-ti copii la ora de religie si punct . Atâta tam-tam pentru o ora de religie . Pana la urma cu ce va deranjează aceasta ora de religie ? In loc sa fiți mândrii ca , copiilor voștri au niste profesori excepționali care au muncit din greu sa ajungă unde sunt si sunt binevoitori sa ii învețe pe copii voștri , voi dați cu batul in balta , aiurea . Pe lângă ca nu respectați profesorii la nivelul la care ar trebui si ca se chinuie cu copii vostrii sa ii învețe ceva , nu-L respectați pe Dumnezeu . Nu știți sa apreciați ce vi se da , iar cand aveți vreun’ necaz sau o problema apelați la preoți . Nu toți preoții sunt la fel . Exista preoți si preoți. De ce ii acuzați pe cei care conduc BOR ca au mașini luxoase si ca construiesc Catedrala ? Oamenii din parlament nu se plimba in mașini luxoase ? „Locul lor de munca” nu seamănă cu un „palat” ? Pana la urma cine se plimba pe banii noștrii? Cei din parlament sau cei de la BOR ? Oameni buni reveniti-va si treziți-va la realitate !!!

  1. Ioana, BOR nici macar nu plateste impozite si totusi ia bani de la platitori ca sa aiba si sa intretina averilor, plus ca averile lor crec si cresc de la luna la luna. peste tot manastirile au afaceri cu cherestea, au banci, restaurante si totusi ei nu platesc impozite pe venit si pe toate cladirile pe care le detin. Nu il implica pe Dumnezeu in toate afacerile astea. In legatura cu ora de religie eu unu sunt de acord ca elevul sau tutorele, cine trebuie sa aleaga daca vrea sau nu rea sa faca religie. O mare parte dintre „profesori” sunt preoti care pur si simplu indoctrineaza cu tot felul de prostii copilul. Citeste manualele de religie de la clasa pregatitoare pana la clasa a IV-a. Asa ca eu cred ca tu si cei ca tine ar trebui sa se trezeasca.

 4. Ora de religie nu ar trebui sa existe in nici o tara de pe Tera. Deja Romania este o tara destul de inapoiata nu mai e nevoie sa ne afundam copii, viitorul si mai mult in superstitie si prostie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *